vara barcelona

Vara, vacanțele și bucuria călătoriilor

Culele - Tudor Vladimirescu

Culele Olteniei

02/08/2016 Comments (4) Turism

Mânzălești în Culorile României

Meledic Mânzălești

Am căutat elemente reprezentative din zona Mânzălești ca surse creative, pe care le-am identificat în motivele tradiționale specifice din costumul popular și câteva resurse naturale din zonă: sarea și lutul. Mihai Grama, designer

Mânzălești este o comună ce definește perfect ideea că nu e nevoie să mergi sute de kilometri pentru a descoperi un loc special, de care nu ai auzit vreodată, dar unde să poți petrece momente de neuitat. O să se găsească iar prieteni de-ai mei să îmi spună “Hai, frate, acolo ce ai mai găsit?!”. Simplu: locuri de poveste și oameni care au înțeles că nu vine nimeni să îți schimbe viața, o poți face doar tu singur, punând mâna la treabă.

La doi pași de Buzău, în Subcarpații de Curbură (ați învățat despre ei la geometrie!), înainte de Mărăcineni o iei încetișor pe malul Slănicului și într-o oră ajungi La Grunj sau la Piatra Crucii. O stâncă de formă piramidală cu o culoare ciudată (undeva între alb, galben și cenușiu, în funcție de ochi, lumină și anotimp), rezultat al eroziunii hidraulice și eoliene. Un tuf vulcanic de aproape 18 m și un diametru de circa 15 m, prins între strate de marne și gresii, ce stă parcă de strajă pe cursul râului ce se numește Slănic dintr-un motiv anume, deci nu încercați să vă potoliți setea cu apa lui, mai curând e util pentru murături. Știți voi, dacă vrei, eu îți pun murături la pachet….  De acolo, pe jos, în jumătate de oră sunteți pe Platoul Meledic, un loc cu doline simple sau îngemănate, cu versanți abrupți și lapiezuri adânc tăiate în sare. În mijlocul său tronează Lacul Mare sau Lacul Meledic, sau Lacul fără fund (foto sus), cum îi spun localnicii, un loc ce a născut multe legende pe care le puteți afla de la câte un bătrân al satului, de la centrul de informare turistică din Meledic sau dacă aveți noroc chiar de la Valeriu Beșliu, primarul din Mânzălești.

MânzăleștiPe platou se organiza cândva o tabără de sculptură, astfel că aici veți găsi mai multe statui de lemn (foto dreapta) ce stau de strajă lacului…cu apă dulce, un fenomen unic în România și în Europa (apă dulce pe un carst de sare). Tot aici veți descoperi și mai bine de 20 de peșteri dezvoltate la baza unor doline, cea mai spectaculoasă fiind codificată de specialiști sub numele de 6s, situată la nord de lacul Mare, una din cele mai lungi din lume (alături de Malham, în Israel, și Tri Nahacu în Iran). Dacă vă pasionează o introducere în carstul pe sare, colega mea Laura are o prezentare foarte interesantă, pe care v-o recomand cu căldură (o găsiți aici)

Pestera 6S ManzalestiMânzăleștiul e o comună mare, cu 13 sate și încă vreo 7 cătune răspândite, dar poziția departe de drumul național îl ține un pic ascuns de ochiul turistului neinformat, așa că aici ajungi doar dacă ai aflat de minunățiile de mai sus. Oamenii însă sunt gospodari și s-au apucat de treabă, pentru că acum începe școala și copiii merită să învețe într-un loc mai curat, pentru a avea o șansă în plus în viitor. Iar când vrei să faci lucruri bune, se găsesc oameni să te ajute, iar patru tone de vopsea și lacuri au fost oferite de Policolor în cadrul proiectului Culorile României. Și de sâmbătă au început lucrările de reabilitare, pentru că lista e lungă și include zece școli și grădinițe, biblioteca comunală, Muzeul Timpul Omului, sediul Primăriei și centrul de informare Meledic. A venit momentul să ne ocupăm de lucrări care au fost abandonate sau amânate timp de prea mulți ani în comuna noastră, cu ajutorul localnicilor și a unor firme din zonă, vom începe lucrările acum și promitem să le terminăm până în toamnă, când copiii revin în bănci, spune cu năduf Valeriu Beșliu, primarul comunei Mânzălești.

Mihai Grama, ambasadorul proiectului și designer de obiect cu experiență, s-a alăturat echipei, rămânând însă fidel ideii sale că întoarcerea la izvoare ne va asigura specificitatea și recunoașterea la nivel internațional. A încercat să găsească elemente reprezentative pentru zonă, pe care le va folosi în următorul proiect de design pentru Mânzălești, care va fi găzduit de Muzeul Timpul Omului din localitate.

Mânzăleștiul este o comună plină de tradiții și repere geografice unice în Romania, am simțit că aici există o nevoie reală de sprijin și o datorie de a aduce comunitatea într-un circuit turistic mai vizibil, redând prin intermediul materialelor donate, o parte din mândria legitimă a locuitorilor. Marius Văcăroiu, CEO al grupului Policolor – Orgachim.

Vă invit să mergeți pentru câteva ore la Mânzălești, Vulcanii Noroioși sunt și ei la mai puțin de o oră de acolo. Veți înțelege de ce Vlahuță menționează locul în România pitorească (link), teiul lui este încă în picioare pe malul lacului.

Surse bibliografice:

 1. Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj Napoca, Facultatea de Stiinta Mediului, Catedra de Stiintele Vietii si ale Pamântului, Nicoleta Brisan – Practica studentilor anul I link
 2. Adevarul – Minuni greu de vizitat: drumul până la Platoul Meledic, din Mânzăleşti, unde se află cea mai mare peşteră de sare din Europa, este plin de gropi link
 3. Wikipedia – link

4 Responses to Mânzălești în Culorile României

 1. laurentiu says:

  ma bucur sa vad aici pe stefania! – sculptura in lemn din imagine. este realizata de mine Ș)

 2. Make says:

  @Laurentiu wow, ce tare! Sunt onorat!

 3. Rahela says:

  Marius,
  Mersi de articolul ăsta. Chiar nu știam ce locuri faine ascunde zona aceea! Și trec prin apropiere destul de des, dar nu m-am oprit niciodată să verific cotloanele. Acum am încă un punct pe harta cu locuri de vizitat în România. 🙂

 4. Make says:

  @Rahela multumesc, norocul meu sa lucrez la Geografie :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *