Playlist și o veste bună

Orașe

De ce am plecat la drum

22/01/2014 Comments (3) Noutati

Muzică religioasă

Nu sunt o persoană religioasă, ba chiar aș zice că instituția biserică (indiferent de sucursala ei) nu îmi e deloc dragă. Credința e altceva, deci nu seamănă. Dar muzica este o componentă importantă a bisericii, din nou, indiferent de ramura ei. Mă pot declara apropiat de biserică prin muzica religioasă? Habar nu am, dar știu că sunt câteva piese absolut fantastice, unde textul nu mă interesează absolut deloc, dar muzica este divină (sic!). Ar fi interesant de aflat, din perspectiva unui sociolog sau chiar teolog, dacă nu cumva rolul muzicii este de a atrage adepți (aici nu e tarlaua mea, nu mă bag), de îndoctrinare subversivă. Să nu uităm că și colindele românești sunt, în mare parte, piese cu mesaj religios (Steaua sus răsare, O, ce veste minunată!, Deschide ușa, creștine sunt primele care îmi vin în minte).

Mahalia-Jackson muzică religioasăȘi vă propun trei bucăți de muzică religioasă, pe care să le ascultați și să le comentăm împreună, dacă doriți evident. Prima vine de la Biserica Baptistă din Oradea (multumesc, Cristi Mihai, pentru ea) și se numește Glorie Mielului. M-a dus cu gândul la proiectul Mozart Rocks, recunosc. Cea de a doua este o rugăciune iudaică pentru pace, intitulată Oseh Shalom. Interpretarea este una absolut fantastică a lui Berti Barbera, alături de Nicu Patoi și Platonic Band. Cea de a treia piesă este, așa cum spune Wikipedia, unul din cele mai cunoscute imnuri creștine din lumea vorbitoare de limbă engleză, Amazing grace. Într-o interpretare de excepție a celei care a fost Mahalia Jackson (sursa foto).

3 Responses to Muzică religioasă

  1. BogDan says:

    La prima…pot remarca doar că solista are mai multă voce decât au toate maimuțele muzicii românești adunate la un loc. Altfel, ceva de acolo nu mă prinde, deși arhitectura simfonică ar trebui să mă facă să-mi placă, că nu aș fi la primul aranjament de gen.
    La a doua…Berti este unul dintre cei mai adaptabili și inspirați soliști pe care-i știu, așa că nu avea cum să dea greș, iar dacă-l mai ai și pe Patoi alături de tine lucrurile sunt rezolvate. Inspirată variantă, cu mult suflet.
    La a treia…trecând de faptul că acolo este Mahalia, și femeia asta nu prea are taine când vine vorba de muzică, gospel aș asculta zile la rând. Și face parte din bucuria pe care o am când văd că în biserică se cântă în stilul ăsta, nu se stă în genunchi și se pupă icoane murdare. Recte, religia AIA îți poate aduce bucurie, că-n fond asta cauți.

  2. Make says:

    @BogDan la prima mie imi place exact arhitectura de care vorbesti, pentru ca imbina corect orchestra simfonica si toba si chitara electrica. Suna ea un pic a Zeppelin, dar cu bun gust. La Berti, Nicu si Mahalia, nu e nimic de comentat, pot sa cante si cartea de telefon ca e bine 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *