Billy Idol în România

Speaker la Science Festival

26/03/2014 Comments (0) Blog

Premiile ForeverFolk 2013

De 5 ani încoace, ForeverFolk încearcă să răsplătească, simbolic, cei mai buni dintre cei mai buni din lumea muzicii folk prin ceea ce noi am numit Premiile ForeverFolk. De două ori am organizat chiar gale, în Club Crossroads (prima ediție) și la Casa de Cultură a Studenților din București (cea de a doua). Apoi am renunțat, era o cheltuială importantă pentru noi, iar ecourile din partea artiștilor erau minime. Ba chiar un artist mi-a spus, la una din ediții, că dacă ia ceva vine, dacă nu, are o cântare și nu pleacă. Oare și la Oscaruri se procedează la fel, dacă nu iei nimic, nu vii? Am încercat în fiecare an să schimbăm și să optimizăm metoda de stabilire a celor mai buni, dar de fiecare dată publicul a avut un cuvânt de spus.

Anul acesta am surpriza destul de neplăcută să constat că pe unii artiști sau organizatori de evenimente nu îi interesează nici măcar să își mobilizeze fanii. Și trebuie să le spun că, importante sau nu, premiile sunt un exercițiu de comunicare și imagine din partea lor. Mai ales artiștii tineri cred că au nevoie de așa ceva. Țin minte că Vlad Dulea îmi spunea după Premiile ForeverFolk 2010 că pentru el Alexandra Sidor a fost o revelație, nu auzise până atunci de ea și i-a plăcut foarte mult. Față de anii precedenți, când situația era diametral opusă, observ că în acest an cele mai multe voturi au fost date pentru categoria Evenimentul folk al anului. 

Pe de altă parte, votul, like-urile, premiile nu țin loc de oameni în sală și de turnee naționale. E bine să ai un contact permanent cu fanii, să comunici cu ei, să ai capacitatea de a-i mobiliza, dar și mai important este ca ei să vină la concerte, să umple sălile, să cumpere discurile, iar tu să poți să le oferi spectacole de calitate în locuri speciale. Ceea ce, așa cum am constatat, e tot mai greu.

Evident, am primit tradiționalele întrebări “dar X de ce nu e nominalizat?”. Pentru Premiile ForeverFolk 2013 am fost cinci oameni în juriu, Mihai Cosmin Popescu, Teodora Ionescu, Florin Silviu Ursulescu, Feri Teglaș și subsemnatul. Și mie îmi pare rău, de exemplu, că la evenimente nu a intrat, de exemplu, la votul public gala Floare de Colț de la Sighetu Marmației. Altă întrebare simpatică, venită din partea prietenilor mei, “tu de ce nu ești nominalizat?”. Dragilor, vă mulțumesc și în scris, dar nu puteam să fiu și în juriu care face nominalizările, și nominalizat. Și-așa sunt acuzat în fiecare an că blătuiesc premiile, vă dați seama ce ar fi ieșit cu mine pe listă.

Vă invit să votați premiile până sâmbătă, 29 martie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *