Shakespeare School a implinit 10 ani de existenta

El te reprezinta. Doamne-ajuta!

28/09/2012 Comments (0) Blog

Roma. Hai-hui prin Cetatea Eterna

Dupa ce am spus ca am fost dezamagit de Viena, au inceput sa imi sara prietenii in cap, ca fac fite. Acum spun ca nici Roma nu e orasul meu favorit, iar venind pentru a 4-a oara e chiar un pic plictisitor. Sunt figurant, nu? Depinde. Sa mai spun ca nici Parisul nu e in Top 5 pentru mine? Sau ma injurati de-a binelea?! Hai mai bine sa ma explic. Mi se pare ca e imposibil sa nu iti placa orase ca Paris, Roma, Praga sau Viena. Sunt orase care la tot pasul mustesc de istorie, iti dau ocazia sa vezi cum a evoluat societatea europeana de-a lungul timpului, sa intelegi cultura fiecarei natii si cate si mai cate revelatii.

Roma

Dar cand spun ca nu ma omor dupa Roma, nu inseamna ca nu privesc cu aceeasi admiratie Columna lui Traian, Fontana di Trevi, Colosseumul sau Piazza Navonna. Va spun sincer ca prima oara cand am venit in Roma si m-am oprit langa Columna lui Traian, (de care inveti inca din clasa I ca e sculptata de Apollodor din Damasc si contine scene din razboaiele daco-romane) aveam foarte mari emotii, pentru ca, oricat de desuet ar suna, simteam ca de aici vine si o parte din mine. In plus, Marius este un nume latin daca nu stiati.

 La Roma se conduce macar la fel de imbecil ca in Bucuresti, dar eu as zice mai rau. Am scapat milimetric sa nu fiu lovit de un scuter si o masina, ambele pe trecere de pietoni. Daca vrei sa traversezi la o trecere de pietoni nesemaforizata, nu te baza pe faptul ca vor opri ei. Cel mai frecvent, iti iei inima in dinti si pornesti.

Roma

De fiecare data cand am venit la Roma, am fost si la Vatican. Nu sunt religios, nu sunt catolic, dar locul e imposibil sa nu te impresioneze, macar ca dimensiuni, ca resurse implicate acolo (cata marmura, cata piatra, ce picturi uriase si cate si mai cate). Am incercat ieri sa fac o estimare a cladirii, dar m-am blocat, dincolo de valoarea ei si simbolica, tot ce e acolo e echivalent cu bugetul Romaniei pe cativa ani. Tot azi am descoperit ca in biserica San Pietro sunt inmormantati nu doar fosti ocupanti ai scaunului papal, ci si regalitati care, la un moment dat, au avut legaturi puternice cu papalitatea (de ex. o regina a Suediei, una a Ciprului). M-a impresionat de asemenea cat de mult inseamna inca pentru credinciosii catolici Papa Ioan Paul al II-lea, care dincolo de functia sa, s-a dovedit a fi o personalitate remarcanta a istoriei mondiale. La mormantul sau, bancutele erau arhipline cu oameni care se rugau, semn ca, la 7 ani de la moartea sa, inca mai reprezinta un reper.

Roma este orasul palatelor. Pentru noi, romanii, palat avea unul singur intr-un oras, maxim 2, dar aici in fiecare piata gasesti macar un palat, mai mare sau mai mic. De exemplu, cina festiva a conferintei la care am participat s-a desfasurat in Palazzo Ferrajoli, un loc fabulos din Piazza Colonna (langa coloana lui Marco Aurelio). Un imobil impunator, cu un spatiu pentru evenimente sociale (cred ca vreo 8 camere, plus un hol lung si o terasa) la primul nivel, iar la etajele superioare apartamente (probabil sedii de firma, data fiind localizarea ultra-centrala, la 5 min de Fontana di Trevi). In perioada imperiului napoleonic, aici a fost gazduita Ambasada Frantei la Roma. Langa Colosseum, exista un alt “palat”, transformat in hotel de 5 stele. Iar daca va uitati pe o harta a Romei, exista zeci, daca nu sute de palate. Si totusi, exista un tip de cladiri mai numeros decat palatele: bisericile! Predominant catolice, foarte mari sau uriase, oarecum asemanatoare ca arhitectura in marea lor majoritate si peste tot unde te uiti, purtand numele unor sfinti de nici nu ti-au trecut prin cap.

Daca e un motiv pentru care nu imi place Roma e ca are prea multe in comun cu Bucurestiul. Oameni incruntati sau zgomotosi din cale-afara, e destul de murdar, are cersetori din belsug (si evident, majoritatea lor sunt romani). La puncte pozitive as zice amabilitatea celor care lucreaza in servicii, semn ca stiu sa faca turism si faptul ca oamenii pe strada, barbati sau femei, sunt foarte cocheti, aranjati, pusi la punct. Bravo lor!

Orice ati fi inteles, Roma e un oras de vazut. Chiar si de mai multe ori. Faceti-va drum pana aici, merita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *