
Rubrică nouă inaugurată azi la mine pe site: Transpoziții muzicale. Poate pare ciudat, dar termenul transpoziție a apărut prima oară în viața mea nu în muzică, ci…la chimie. Ulterior, l-am descoperit și ca termen muzical, iar acum mă gândesc să îi dau un nou sens. Acesta se referă la coveruri, la piese compuse de anumiți artiști și reinterpretate (mai mult sau mai puțin) de alți artiști. Uneori reinventate, alteori popularizate mai mult decât autorul principal (vezi și articolul acesta), în marea majoritate cu valoare adăugată reală.
Blackbird este o piesă pe care eu o asociez mai mult chitarei, aparținând celor de la The Beatles, dar cu origini în Bouree-ul lui Bach, așa cum avea să explice Paul McCartney (sursa). Cu atât mai provocatoare mi s-a părut ideea unei variante piano jazz cum este cea a lui Brad Mehldau. Și acesta a fost unul din motivele pentru care am ales să inaugurez această rubrică cu ea. Mesajul piesei lui McCartney este unul anti-rasism, determinat de o serie de tensiuni rasiale ce afectau statele din sudul SUA la sfârșitul anilor ’60. Să cânte muzica, apoi mai povestim.
Deși categoric asimilat jazzului, muzica lui Brad Mehldau reușește să absoarbă și să înglobeze elemente muzicale deosebit de diferite, incluzând aici pop, rock sau muzică clasică. Așa se explică prezența în repertoriul său a prelucrărilor unor piese de la Radiohead, Massive Attack sau Black Sabath.
Dacă invitatul meu în rubrică v-a plăcut, vă anunț că Brad Mehldau concertează pe 26 noiembrie la Sala Radio din București, în cadrul seriei de concerte Jazz Night Out. Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul TwinArts. Despre domnul Mehldau vom mai vorbi într-un articol viitor.
P.S. Sala Radio are o caracteristică excepțională: din orice colț al sălii, sunetul este la fel de bun. La Avishai Cohen am vrut să probez acest lucru și mi-am luat cel mai ieftin bilet (parcă locul 798) și s-a auzit perfect.
1) ce ai spus tu, asta ar fi prima varianta . dar inseamna ca dai drumul la playlist dupa ~2 luni ca sa aduni piese
2) adaugi piese mai des in playlist si promovezi doar “creme de la creme” pe blog
3) faci un playlist colaborativ fie in Deezer, fie Spotify (doar astea stiu ca au), share-uiseti link-ul in fiecare articol si tu moderezi. Aici mai e si YT – depinde de tine ce platforma alegi
@Deezer – are penetrare mai buna in RO: http://support.deezer.com/hc/en-gb/articles/201334831-What-is-a-collaborative-playlist-and-how-does-it-work-
@Spotify – http://www.tomsguide.com/faq/id-2343246/collaborate-spotify-playlist.html
E pacat sa nu le asculte si altii organizat.
Sper sa=ti fie de ajutor.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
3 Comments
Maitre, stii ce fain ar fi cu ocazia noii rubrici sa fie si un playlist public cu selectiile tale? Fie el YT, Spotify, Deezer sau Zonga.
Succes!
@Andrei ia detaliaza un pic, ca suna bine ce spui! Sa fie un playlist cu ce piese prezint pe blog? Ma gandesc sa nu fie prea gol la inceput, ca nu vreau sa pun mai des de o data pe saptamana.