Continuam povestile din Cehia (sper ca nu ati ratat articolul despre Lednice). Pe la 1248, cand puricele se potcovea cu 99 de kg de fier, sarea pana la cer si zicea ca ce usor e, prin Moravia de Sud, cavalerii templieri, cu crucea intr-o mana si pe piept si cu butoiul de vin in cealalta infiintau o cetate fortificata si…o crama :-).
Ca stiti si voi ca la razboi e greu, you praise the Lord but get more bullets. Si cum fara moral soldatii nu lupta, solul din zona era ideal pentru productia de vin, iar temperatura si umiditatea constanta, au luat de bun ce au zis latinii In vino veritas. Dupa mai bine de 750 de ani, am luat decizia sa invadez si eu locurile, sa vedem, vorba Poetului National, “ce-i mana pe ei in lupta, ce-au voit acel Apus?”.
De-a lungul timpului, proprietarii s-au schimbat – nobili locali, calugari iezuiti, dinastia de Habsburg, guvernul cehoslovac de dupa primul razboi mondial, asociatie a viticultorilor locali, guvernul comunist. Dupa 1994, podgoria a fost privatizata si o noua cooperativa a vinului a fost creata.
Fortareata a devenit intre timp hotel (foto dreapta), deci daca sunteti hotarati pe treaba, puteti dormi la fata locului – e usa in usa cu crama, nu necesita un efort foarte mare :-).
Stiu, va intereseaza nu cine o detine, sa vorbim despre vin. Crama are o capacitate de stocare de circa 6.5 milioane de litri, stocati atat in butoaie de stejar (in special pentru partea turistica a cramei, circa 500 mii de litri), dar si in tancuri speciale. Vinurile – degustate pe propria limba – sunt in general seci (cred ca de vina este calcarul pe care cresc viile), dar au si soiuri dulci, exista vin alb, roze, rosu, fiecare sticla e bine branduita si are un numar al ei.
Tot aici se poate servi o cina traditionala, “asezonata” cu o formatie de muzica populara – 2 viori, viola, contrabas, clarinet si tambal. Atentie la jambonul afumat, se intelege tare bine cu Tramin-ul rosu :-).
Doctor in chimie, cercetator in chimia mediului. Cantautor folk. Blogger harnic aici și pe ForeverFolk.com, uneori și pe RoConferinte.ro
1 Comment
Dragos
22/09/2011 at 10:13
Mache – asa imi place de tinee..
Pui articolu’ asta dimineata pe la 9-10 ca sa il citesc , sa ma apuce o pardalnica de ghiortaiala si la pranz ca tot omu’ muncitor sa nu pot si io sa gust 2-3 paharele de vin din ala la masa.
Asta e ca o pedeapsa cruda si neobisnuita .
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok
1 Comment
Mache – asa imi place de tinee..
Pui articolu’ asta dimineata pe la 9-10 ca sa il citesc , sa ma apuce o pardalnica de ghiortaiala si la pranz ca tot omu’ muncitor sa nu pot si io sa gust 2-3 paharele de vin din ala la masa.
Asta e ca o pedeapsa cruda si neobisnuita .