Despre azotați (nitrați)

Festivalul Filmului Istoric Râșnov 2014

03/06/2014 Comments (2) Blog

Albume și crowdfunding

Văd în ultima vreme foarte multe acțiuni de crowdfunding inițiate de artiști pentru a-și finanța albumele, cele mai cunoscute exemple de la noi fiind timișorenii de la Implant pentru Refuz sau jazzman-ul Iordache. Este unul din acele artificii de care vorbeam în articolul Bani și artă, unde și explicam de ce se ajunge la aceste soluții (tot mai puține discuri vândute, acces limitat la radiouri și implicit bani puțini din drepturi de autor, concerte bine plătite relativ puține etc.).

Și aș vrea să știu care e părerea voastră legată de acest aspect, mai ales că mă aflu în etapa de a începe lucrul la noul album. Vi se pare corect să doneze doar unii beneficiari pentru un produs de calitate? Vi se pare corect să se meargă “pe încredere”, să li se ceară fanilor să investească într-un produs ipotetic până la urmă? Exagerând (rău chiar), poate fi considerată o formă de cerșetorie din partea artiștilor? Sau e doar o formă de sponsorizare individuală, în care fiecare persoană sprijină actul artistic al unui artist în care crede?

PS Apropo de albume, salut inițiativa timișoreană Made in TM, o compilație dedicată artiștilor timișoreni, indiferent de gen, ajunsă la a 6-a ediție în 2014 și pe care apar, printre alții JazzyBIT, Vasile Mardare, Emil Kindleind, Sebastian Spanache Trio sau Implant pentru Refuz. Detalii găsiți pe Press Alert

2 Responses to Albume și crowdfunding

  1. Max says:

    Părerea mea este că cea mai adevărată variantă este cea cu sponsorizarea individuală, pentru că mă lasă pe mine ca fan sau cunoștință, om interesat, să sprijin pe cineva/cauză nobilă/etc, după care dacă se realizează acel lucru mă bucur de el și au și alții posibilitatea să se bucure de el sau să îl descopere.

    Până acum am sprijinit trei sau patru proiecte prin Kickstarter, și mi-a făcut plăcere să văd acele proiecte realizate și cu un succes bun, depășind suma minimă necesară, și consider un lucru foarte bun acest tip de finanțare.

  2. Make says:

    @Max sunt cazuri in care astfel de metode de finantare sunt unica solutie, deci fara indoiala ca au importanta lor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *