
Bucureștiul găzduiește în luna mai (pe lângă lansarea mea, normal!) două concerte de elită pentru fanii de jazz și world music: Anouar Brahem Quartet și Ara Malikian, ambele organizate de prietenii de la TwinArts. Și cum știu (din statisticile blogului) că aveți încredere în gusturile mele muzicale, am zis să vi-i prezint pe cei doi artiști și spectacolele pe care le vor prezenta la Sala Radio din București.
Anouar Brahem este invitatul serilor Jazz Night Out și se prezintă în fața fanilor săi din România în formulă de cvartet, alături de Franҫois Couturier (pian), Klaus Gesing (clarinet) şi Björn Meyer (bas). Brahem inserează perfect un instrument vechi de secole (oudul) și o muzică de stare, contemplativă, între instrumentele specifice jazzului, cu diferența că, dacă în ansamblurile arabe oudul era folosit ca acompaniament, aici el devine aproape solist. De-a lungul celor 9 sau 10 albume, Anouar Brahem reușește să îmbine elemente ale muzicii arabe, folk sau jazz, totul într-o fuziune ce îl individualizează excelent ca artist.
Pe cel mai recent album al său, Souvenance (2014) se resimte emoția artistului generată de evenimentele petrecute în Tunisia natală în 2011, artistul recunoscând că sentimentele de frică, bucurie sau speranţa ale conaționalilor săi l-au infleunțat profund, inclusiv muzical. Și dacă am vorbit de acest album, iată un clip cu fragmente interpretate live, în Teatrul Roman din Cartagina.
Concertul Anouar Brahem are loc pe 12 mai la Sala Radio din București, începând cu ora 20:00.
Subiectul celui de-al doilea concert este unul din nebunii scenelor lumii, un violonist libanez cu origini armenești ce trăiește de ani mulți în Spania: Ara Malikian. Deși vine dintr-o altă zonă muzicală, îmi amintește de Nigel Kennedy, care vine la conferințe de presă îmbrăcat cu tricoul lui Aston Villa, echipa sa favorită. Cocktailul etnic din venele sale și lumea în care a crescut se resimte în ceea ce face pe scenă, astfel că o colaborare cu Fairuz (cântăreață libaneză) sau cu dansatorul de flamenco Joaquin Cortes nu sunt deloc surprinzătoare. Este fascinat de muzica gitano, de flamenco, de tango sau vals, dar recitalurile sale includ prelucrări mult mai diverse, de la Bjork la Radiohead și de la Bach la tema din Pulp Fiction sau Ciocârlia românească.
E un artist exploziv, energic, dominat de pasiune, spaniolii i-ar spune, probabil, sangre caliente, imprevizibil, dar care știe să facă cu adevărat show. Compune și muzică de film, colaborând excelent cu la fel de nonconformistul Pedro Almodovar la Hable Con Ella și La Mala Educación.
Proiectul cu care vine la București este unul interesant și include instrumentiști virtuozi și multipremiați: Jorge Guillén (prim-violonist al Orchestrei Simfonice din Madrid), Humberto Armas (violonist venezuelean, profesor de muzică de cameră la Conservatorul Aragon), percuționiștii Nantha Kumar și Hector El Turco, Tania Abad (contrabas) și David Barona Oliver (violoncel). Și dacă am zis de Ciocârlia, vă invit să vedeți cum vibrează Ara Malikian pe “bucata” lui Angheluș Dinicu.
La concertul de pe 26 mai de la Sala Radio din București prezintă albumul intitulat 15, dedicat celor 15 ani petrecuți pe scenele lumii. Spectacolul începe de asemenea la ora 20:00.
Biletele pentru cele două concerte pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturesti şi Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pe www.eventim.ro.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!