
Începutul de săptămână a marcat și un eveniment dedicat online-ului, organizat de Cristi Manafu și echipa Evensys, intitulat, deloc surprinzător, Back to Business Virtual Summit. Și, printre picături, am mai aruncat câte un ochi și o ureche către speakeri, cu scopul de a mai învăța câte ceva. O să spuneți că n-are treabă cu muzica, că oamenii aceia vând mâncare, mașini, servicii bancare. Well, ia să îmi spuneți mie dacă mi-au ieșit asocierile biz – showbiz.
Primul speaker prins a fost Mihai Bonca, care mi-a confirmat că brandul (comercial sau artistic) care a construit corect “pe timp de pace”, va „vinde” și în perioade de criză. Dacă brand-ul tău a fost speculativ, oportunist, în astfel de perioade sigur vei suferi. De asemenea, mi-a plăcut idee că nici un trend nu ține mai mult de 2-3 ani, așa că asigurați-vă că nu sunteți consumați prea rapid de public. Asta e foarte bună pentru artiștii care încearcă să se cațere pe un grup de fani care, la un moment dat, se plictisesc și pleacă spre alt produs.
Mai mult, perioadele de criza nivelează terenul de joc, egalizează șansele, în astfel de perioade nu mai contează dacă ești artist mare sau mic, ci mai ales ce știi să faci, cât de bine ți-ai consolidat comunitatea și cum reușești să comunici cu ei și să îi capacitezi. De aceea e foarte important să vă diferențiați de ceilalți, iar asta se face doar prin substanța activă, cum a numit-o Mihai, nu prin sugar coating (foarte bună analogia cu medicamentele homeopate). Nu contează spoiala de imagine, pozele colorate.
Raluca Nicolaescu de la Mastercard a povestit de inițiativele pentru comunitate ale brandului, evident cu accent pe excelenta întâmplare cu Metallica (trupa a ales să doneze către Asociația Dăruiește Viața suma oferită de sponsorul principal, Mastercard). De asemenea, despre un studiu care, în perioada pandemiei, a identificat modificări de comportament de consum la peste 50% dintre consumatori. Aveți vreun motiv să credeți că cei care consumă muzică gândesc altfel?
Simpatică joaca cu cei de la Laduree, care au realizat sigla Mastercard din două macaroons (evident, unul roșu și unul galben) numite Pasiune și Optimism. Nu în ultimul rând, cumva o întărire a spuselor lui Mihai: un viitor mai bun pentru comunitatea în care activăm trebuie sa fie un model de business curent, nu doar o excepție.
De la Hortensia Năstase am reținut niște abrevieri (scriam ceva, nici netul nu ajuta, cădea transmisia, mergea cu noduri). Dar eu aș zice că o perioadă de criză o poți interpreta, după model VUCA, în două feluri:
Volatility/Uncertainity/ComplexityAmbiguity sau Vision/Understanding/Continuity/Agility
Și dacă în primele zile chiar și eu am fost tentat sau bântuit de prima variantă, am trecut rapid în dispoziția constructivă, aceea de a înțelege ce se întâmplă și cum ne putem adapta sau chiar cum putem valorifica situația existentă.
De Laurentiu Dumitrescu știam că e șef competent de agenție de digital, dar după ce a zis că a fost dublu campion național al României la baschet, mi-a devenit și mai simpatic. Una din lecțiile din sport pe care le-a învățat: Valoarea ta ca jucător e dată de prestația din ultimul meci. Oare e valabilă și la artiști? Valoarea ta e dată de ultimul concert sau de ultimul album? Mi se pare o idee foarte bună, comportă-te ca și când ar fi turneul tău de adio!
Apoi, vechea lecție: un produs bun (poate fi un album, nu?) nu garantează cumpărarea lui – cum află publicul de produs, tu știi ce caută publicul tău? Cum ajungi la el? În cine se încrede el (presă, influenceri etc.)? iată câteva întrebări pe care fiecare artist trebuie să și le pună. Ultima idee venită de la Laurențiu a fost vânzare pe bază de abonament lunar – funcționează pentru brandul vostru? Sună similar cu Patreon-ul? It sure does to me!
Fratele Chinezu a închis a doua zi de Back to Business Virtual Summit și a fost pragmatic ca de obicei și a cuantificat costurile unei prezențe decente în online. Ocazie cu care am reușit să îmi cuantific munca pe care am depus-o și o depun eu în mediul online. Scăzând ce nu fac eu (de ex. Google ads) din lista de chestii obligatorii pe care el le propune, am ajuns la concluzia că aș putea să adaug un 4-500 de euro lunar la onorarii, pentru ce reușesc să fac singur sau with a little help from my friends.
Ce nu îmi place la branduri
O concluzie cumva generală după primele două zile de Back to Business a fost că foarte multă lume migrează cu comunicarea de brand spre entertainment sau măcar încearcă. Of course, asta place oamenilor, mai ales dacă vorbim de generațiile tinere. Mi-aș dori să înțelegem și de ce avem nevoie noi în ansamblu, ca societate, astfel ca la următoarea încercare majoră (vezi pandemia) să avem resursa umană esențială. Entertanerii nu ne salvează decât moralul, ok, important și el, da’ vaccinul acela nu se face cu reach-ul instafashionistelor. Influenceri și branduri, toată lumea are responsabilitate pentru dezvoltarea noastră ca societate. Hai să și aplicăm CSR-ul de care tot vorbim, hai să fundamentăm corect valoarea adăugată a brandului tău pentru societate.
Back to business continuă și miercuri, 1 iulie, iar prezentările pot fi urmărite pe site-ul conferinței. De asemenea, în această lună Evensys mai pregătește două evenimente: PodFest România, pe 8 iulie, și VisualFest, pe 15 iulie.
Sponsor principal: LIDL
Parteneri: Unicredit, Nespresso, 2Performant, Vodafone, Siviero Maria, Answear