Bike 4 Life mi-a atras atenția încă de când mi-a dat Laura Pascu invite la evenimentul de pe facebook (da, bă, eu chiar mă uit pe ce invitații primesc, ba chiar dau attending dacă e ceva ce îmi place!). Am zis că e musai să pedalez și eu măcar 5 km pentru copiii cu autism, 75 de lei (taxa de participare la eveniment) îi strângeam din bacșișurile de la cireșe, ce mai, treaba e bună.
Sunt 40.000 de copii cu afecțiuni din spectrul autist și toți au nevoie de terapie. Terapia costă foarte mult, un program de 2 ore pe zi înseamnă 2700 de lei și cu cât mai multă (până la 6 ore pe zi), cu atât mai bine pentru copii. De aceea, oamenii de la Autism Voice își propun să strângă bani pentru terapia a 400 de copii. Sunt trei tipuri de curse: 500 km 4 Life- 9 zile, 50 km 4 Fun- 2 zile, 5 km 4 Kids- 2 zile. Sincer, nu știu dacă reușesc 50 de km în două zile, dar minim 5 km sigur pedalez, chit că mă duc până la birou și înapoi sau dau ture de parc. Oricum, mi-am luat deja bilet la cursă! – o puteți face și voi pe site-ul SmartRace. Evenimentul are loc în perioada 2 – 11 iulie 2021 (cele 9 zile pentru cei 500 de km).
Iar Laura a zis să îi răspund la câteva întrebări despre je în ipostaza de biciclist, ca să mă facă de râs. Iată întrebările primite și răspunsurile aferente, ca să vă faceți o idee despre biciclistul Marius Matache.
Iti place sa mergi cu bicicleta? Cam cat mergi? Îmi place foarte tare să merg cu bicicleta, din păcate nu am atât de mult timp să o folosesc cât mi-aș dori. Am mai încercat să merg la birou cu ea, dar în Bucureștiul nostru cel lipsit de piste, nu e așa simplu. Așa că am rămas la plimbat prin parc (Tineretului, Carol), plus câteva curse spre ieșirile din București (am fost de vreo 2 ori până la Glina etc.). Mai profit de prieteni mult mai pricepuți și mai merg cu ei pe coclauri (merci, Feri bacs!) în diverse ocazii mai exotice. Cred că cea mai lungă distanță pe care am pedalat a fost de vreo 35 de km.
Ce zici de o cursă care să te scoată din zona de confort? În care efortul tău contează. Tu pedalezi, iar noi strângem ore de terapie. Te bagi? Mă gândesc demult la una, dar nu am avut curaj să o fac, fie din considerente de tipul “oare pot? Oare țin pasul cu ceilalți mai tineri și mai pregătiți?”, fie teama să nu rămân cu bicicleta în drum (eu nefiind vreun priceput în a o repara, fie și o banală pană). Cumva, în cadrul potrivit, aș face-o. With a little help for my friends.
Cum s-a legat povestea de dragoste între tine și bicicletă? Evident, am biciclit în copilărie, mai ales că am stat o perioadă la curte. Prin ’90, mi-au furat bicicleta din uscător, așa că am luat o pauză lungă, de vreo 20 de ani. În 2014 am ajuns la concluzia că e cazul să fac sport mai des, pe considerente medicale, așa că am început să merg în Tineretului și să închiriez biciclete câte o oră, ca să fac mișcare. Mi-a plăcut, mă bucuram când creștea numărul de km făcuți într-o oră, astfel că am început din nou să mă gândesc să îmi iau bicicleta proprie. Problema majoră era că, stând la etajul 4, nu aveam chef să o car pe scări, dar renovându-se subsolul blocului, am zis gata, până aici a fost. Și în 2017 mi-am cumpărat o bicicletă proprie.
Care a fost cea mai grea provocare pentru tine, pe bicicletă? Participarea la Winter Triathlon, în februarie 2016. Prietenul Vlad Dulea nu putea să facă parte din ștafeta Kooperativa, iar echipa rămânea pe afară. I-am spus că tot ce pot să îi promit e să termin cursa (12 km, parcă), ceea ce am și făcut. La momentul respectiv, nu aveam bicicletă proprie, nu aveam echipament, ce mai, eram o floricică total incapabilă. Daaar, am terminat cursa fără cap spart și julituri. E drept, nici nu prea m-am grăbit… Aici nu cred că am vreo șansă, la curse contracronometru, sunt genul de biciclist pă chill, vreau să mă bucur, să mă opresc să fac o poză. Autoportret în natură: Balenă eșuată în rapiță, sună bine?
Ce sfat ai da unui copil care vrea să facă sport? Poate chiar ciclism? Sunt un iubitor al sportului și un militant pentru sport, mai ales pentru copii, încerc să conving cât mai multă lume să facă orice fel de sport, de la bicicletă la cățărare și de la fotbal la squash. E bine pentru fizic și psihic, e distractiv, sportul formează lideri, formează oameni de echipă, încheagă prietenii temeinice.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!