
Am spus de nenumărate ori că sunt un mare fan de biserici fortificate din Transilvania. Ele reprezintă, din punctul meu de vedere, una din atracțiile turistice importante ale României. Și deși la fiecare vizită în zonă am mai vizitat câte una-două, încă mai am destule locuri pe care nu le-am descoperit, mai ales că există surse ce vorbesc de circa 300 de astfel de așezăminte. Așa că astăzi m-am gândit să fac un mic rezumat asupra celor deja văzute și, cu ajutorul vostru, să văd ce ar fi obligatoriu de văzut în perioada următoare, nu de alta, dar se anunță niște drumuri prin zonă. Din cele 7 biserici fortificate transilvănene ce au intrat în Patrimoniul UNESCO, am văzut deja Biertan, Câlnic, Prejmer, Saschiz și Valea Viilor, astfel că pentru perioada următoare sunt prioritare cele de la Viscri și Dârjiu.
Prima biserică fortificată cred că a fost cea de la Cisnădioara, prin 2009 dacă nu mă înșel, cu ocazia primei plecări în deplasare a echipei ForeverFolk. Și, în aceeași zi, cea de la Cisnădie, unde am avut parte de un ghid foarte simpatic și care ne-a povestit mai bine de o oră despre ea. Cea din Mediaș (foto stânga) am văzut-o, probabil, de cele mai multe ori, prima oară cu ocazia primei expediții DreamTeam în orașul de pe Târnava, din august 2011. Și tot atunci, în drumul spre Sighișoara, ne-am oprit la Biertan, probabil una din cele mai cunoscute (aproape 300 de ani a fost reședință episcopală). Îmi pare rău că nu am mers atunci și la Richiș, unde există un mecanism de închidere a sacristiei identic cu cel din Biertan. Și dacă am deschis cu Richișul lista de to-see, tot în zonă este și cea de la Mălâncrav, de care Radu mi-a povestit că merită văzută. Printre primele edificii de care am aflat se numără și Cârța, nu am ajuns încă să o văd, dar de ceva vreme fac tot felul de simulări să mă abat și pe acolo.
Tot în 2011 și tot pe drum spre Mediaș, de această dată la festivalul de folk Mediaș – Cetate Seculară, am oprit la Slimnic și Axente Sever. La plecarea din Mediaș, am ales în mod special altă rută pentru a opri la biserica de la Moșna, dar era încuiat totul, așa că ne-am mulțumit cu câteva poze de afară. Și dacă am vorbit de festivaluri de folk, participând la festivalul de la Alba Iulia din 2012, am dat o fugă până la Aiud, pentru a vizita cetatea de aici, iar la plecarea de la Mediaș – Cetate Seculară 2012, împreună cu Radu, am mers la Valea Viilor (foto sus). Tot în 2012 am vizitat bisericile fortificate de la Hărman și Prejmer, de lângă Brașov, avându-l drept ghid, de ambele dăți, pe Ovidiu Eftimie. În turneul alături de trofeul Liga Campionilor, pe drumul dinspre Cluj spre Brașov, am oprit jumătate de oră la Saschiz. Și dacă am ajuns la cele din județul Brașov, să nu o uit pe cea de la Criț, văzută chiar în acest an, după ce am plecat de la concertul de la BinderBubi Sighișoara. Am oprit și la cea din Bunești, dar, evident, era încuiată.
Concluzionând, am următoarele biserici fortificate de vizitat: Viscri, Dârjiu, Richiș, Mălâncrav, Cârța. Ce propuneri mai aveți pentru mine? Ce ar trebui să mai văd și de ce?
[…] site-uri mi-au deschis apetitul pentru o vizită aici. De altfel, am și recunoscut asta în articolul despre următoarele biserici fortificate pe care vreau să le văd. Doar că satul Cârța nu e chiar pe o rută principală, dar planetele […]
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
3 Comments
La Richis sa-l cauti neaparat pe dl Johann Schaas, curatorul bisericii, ca sa ai parte de ghid si povesti cum rar auzi pe la bisericile fortificate. Tot pentru atmosfera si primire, dar si pentru ca e una dintre cele mai frumoase biserici fortificate, recomand Cristian, Sibiu. Au produse traditionale, turnul slaninilor geme de bunatati, curtea interioara e o oaza din alta lume.
Apoi Bazna, Valchid, Crit, Boian, Bagaciu, dar si Cisnadie sau Garbova (Alba) – vezi si basilica romanica de pe deal, peisajul e superb. Ca sa le iau aparent aleatoriu, dar dupa preferinte personale totusi. La Bazna cauta “Casa baronului” un muzeu sasesc infiintat de o familie, oameni simpli, cu drag de cultura si randuiala saseasca. Acolo e o gospodarie saseasca aproape veritabila.
Si Bozul merita, daca ajungi de la Sibiu spre Alba sau invers, si bineinteles, biserica din Sebes, ca doar nu e doar in orasul meu natal, e si una dintre cele mai frumoase si mai bine intretinute, deschisa mai tot timpul. Vezi “piatra penitentei” si intreaba de legenda turnului studentului. 🙂
Drumuri bune, asteptam impresii, ma bucur mult pentru interesul de a descoperi arhipelagul asta de comori.
@Monica multumesc mult de recomandari – la Crit si la Cisnadie am ajuns deja, dar celelalte aspecte mentionate de tine mi-au starnit si mai mult curiozitatea. Daca ai avea idee de cate ori am vrut sa opresc la Sebes 😀