Va povesteam ieri cum a decurs prima parte a drumului spre Medias. Continuarea a fost la fel de lina, trafic lejer, vreme frumoasa. Am ajuns rapid la Sibiu, am intrat pe centura si iata-ne la 50 de km de Medias.
Paranteza: bisericile fortificate sasesti din Transilvania sunt o pasiune mare a mea. Nu stiu daca admiratia pentru stilul gotic sau pasiunea din copilarie pentru filmele de capa si spada sunt de vina. Dar pana vineri vazusem deja Cisnadioara, Cisnadie, Medias, Biertan, Calnic, Harman si (din exterior) Prejmer. Dar cele mentionate sunt fie in localitati mari, fie cunoscute (cazul Biertanului), fie aproape de drumuri circulate.
Dar cetati ca Slimnic, Axente Sever sau Mosna nu intrunesc nici una din conditiile de mai sus. Cu toate acestea, va asigur ca sunt niste cetati in toata puterea cuvantului, nu doar biserici fortificate (nu de putine ori, bisericile fortificate poarta numele de biserici-cetati). La fel de adevarat e si faptul ca majoritatea lor sunt intr-o stare avansata de degradare (vezi foto cu mine la Slimnic). Motivele sunt multe, cel mai important este insa reducerea drastica a comunitatilor evanghelice care utilizeaza aceste lacasuri de cult. La Axente Sever, de exemplu, doamna care ne-a ghidat prin biserica ne spunea ca intreaga comunitate numara….8 enoriasi. Slujba se tine odata la 2 saptamani la Axente Sever, in celalalt week-end ea avand loc la Agarbiciu (o comuna invecinata) sau la Seica Mare, impreuna cu comunitatile de acolo (banuiesc ca si acelea similar de numeroase).
Nici autoritatile locale sau centrale nu par a se implica foarte tare in reabilitarea cetatilor (deloc usoara si deloc ieftina) si utilizarea lor in scopuri turistice. Atat Slimnicul, cat si Mosna erau incuiate. La Slimnic exista un panou cu informatii despre cetate, la Mosna nu. Stiu ca de obicei cheia se gaseste la preotul care slujeste in respectiva biserica sau la un enorias de incredere ce locuieste in apropiere. Dar un turist aflat doar in trecere, cum eram eu, nu cred ca are timpul si rabdarea sa ia casele la rand pentru a afla cine tine cheia.
Daca nu ajungeti prea curand sa le vizitati, va recomand www.biserici-fortificate.com – un site unde veti gasi informatii despre majoritatea bisericilor fortificate din sudul Transilvaniei. Dar revin cu sfatul din articolul de luni: Redescoperiti Romania cu fiecare drum prin tara. Pentru ca sunt atatea locuri care merita atentie si unde aveti ce vedea si din care puteti invata despre tara asta a noastra. Si poate cunoasterea este calea catre momentul in care nu se va mai spune “pacat ca e locuita”.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!