
Conferintele mele stiintifice m-au dus in acest an, pentru a 2-a oara in viata, in Brno. Este cel de-al 2-lea oras al Cehiei ca populatie – peste 400.000 de locuitori – inelul central, dar impreuna cu zona sa metropolitana depaseste 700.00. In categoria “chestii de vazut in Brno”, va recomand urmatoarele.
Catedrala Sf. Petru si Pavel: nu o puteti rata, ea fiind cel mai impozant element de arhitectura din centrul vechi al orasului; pe vremuri basilica romana, apoi reconstruita in stil gotic, cu elemente baroce in interior; este permis accesul in cele doua turnuri si in cripta catedralei; si daca tot sunteti acolo, puteti foarte usor trece in Muzeul Moraviei si, imediat langa, in Cripta Capucinilor; cripta era locul de veci al calugarilor capucini – nu am spus inmormantare, pentru ca nu erau ingropati, ci mumificati, cu ajutorul unui sistem unic de circulatie a aerului; tot in cripta este ingropat si baronul Trenck. Brno sta foarte bine la capitolul biserici si manastiri, cu ordine si stiluri arhitecturale diferite: Sf. Jacob, Red Church, Sf. Toma, o sinagoga etc.
Primaria orasului (foto stanga) se gaseste intr-o fosta manastire dominicana din secolul 13, “alterata” baroc in sec. 18. Si pentru ca am formulat titlul “Brno – o Sighisoara a Cehiei”, ideea asemanarii mi-a venit vizitand complexul vechii primarii si turnul inalt de 63 m (foto dreapta), folosit ca turn de observare – si aici garantez ca puteti vedea cam tot centrul Brno-ului in detaliu.
La intrare puteti vedea o roata de car – legenda spune ca un mester rotar din Lednice a pus pariu cu cativa prieteni ca poate face o roata si pe care o poate impinge pana la Brno; tot in curtea vechii primarii, vara e montata o scena si au loc diverse spectacole;
In plimbare prin centrul vechi, nu puteti rata cladirile celor doua teatre – Mahen si Reduta – cea mai veche cladire a unui teatru din Europa, situat in “Piata de Legume” – un loc unde si acum poti cumpara legume si fructe (merele “bot de iepure” senzationale, cat de bio se poate si la un pret sub 1 euro/kg); la Mahen se pregateau de premiera piesei lui Gogol, “Revizorul”; si daca am vorbit de piata de legume, cealalta piata importanta a orasului este Namesti Svobody (Piata Libertatii), unde in Evul Mediu se aflau casele celor mai importanti nobili si comercianti; tot aici se afla “Cronometrul” – un instrument modern cu o valoare simbolica. Este locul unde au loc diverse evenimente culturale (eu am prins un festival al berii).
In 1645, orasul a fost atacat de armata suedeza a generalului Torstenson, rezistand unui asediu de 112 zile. Dupa aceasta perioada, comandantii suedezi au decis sa renunte la asediu, daca orasul nu este cucerit pana la ora pranzului. Acest fapt le-a dat idea celor din cetate sa traga clopotele bisericii…cu o ora mai devreme :-). Armata suedeza s-a retras, iar ora 11 a devenit “Brno noon“.
Pe una din colinele orasului se afla castelul Spilberk, construit in sec 13 si care intre sec 17 si 18 a fost transformat intr-o fortareata cunoscuta si sub numele de “inchisoarea natiunilor”, datorita reputatiei de cea mai severa inchisoare din monarhia Habsburg. Actualmente gazduieste muzeul Brno-ului.
O galerie foto din plimbarea mea prin Brno gasiti pe pagina mea de facebook.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
vazut-placut
@Dan – si eu pot spune acelasi lucru despre Brno 🙂