Cand spun cartea ma refer la cartea printata. Iar cand spun ca nu moare nu ma refer la cine stie ce solutie miraculoasa de a combate continutul electronic. Nu, e clar ca “electronicul” e tot mai prezent in viata noastra, pentru ca e mai usor de purtat, mai usor de transmis si multe alte avantaje.
Si totusi exista nebuni care inca mai cred in cartea tiparita (chiar si doar ca o varianta a celei electronice), care iubesc mirosul de cerneala pe hartie, care isi pastreaza reflexul de a mangaia fila de carte ca si cum ar alinta obrazul fiintei iubite. Si ei se incapataneaza sa scrie carti, de la romane la simple reportaje, de la dramaturgie la poezii de dragoste.
Cautatorii de povesti este unul din cele mai inspirate proiecte din ultimii ani si nu ma refer aici la proiecte in online. Patru oameni cu har in ale povestilor – Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Irina Pacurar si Catalin Stefanescu – descopera povestile unor institutii desprinse parca din alt timp (bibliotecile publice) si ale oamenilor care, de voie sau de nevoie, inca le mai frecventeaza.
Am reusit sa citesc doar 2-3 din povestile surprinse de ei, am vizitat personal doua astfel de institutii (cea din Milosesti si cea din Sirna), ba chiar am contribuit intr-o oarecare masura la brandul “Doamna Meri“.
Varianta electronica poate fi descarcata de aici si va promit ca va va fi greu sa o lasati din mana.
Eurofotbal
Cristi Frisk este unul din acei nebuni pentru care pasiunea pentru sport este nelimitata. Care stiu cine a jucat fundas dreapta pentru Steaua Rosie Belgrad in 1991, in finala CCE cu Marseille. Care stiu cine e cel mai bun marcator din toate timpurile pentru All Blacks sau cum se numesc pozitiile jucatorilor de fotbal american.
Si, asa cum a declarat la evenimentul de lansare a cartii Eurofotbal, ce a avut loc la Gaudeamus cel recent incheiat, avea nevoie de un motiv bun cu care sa ii explice sotiei de ce a lipsit 3 saptamani de acasa pentru a merge la turneul final al Europeanului de fotbal din acest an in Polonia si Ucraina (se pare ca explicatia cu a comentat pentru TV Moldova nu a fost suficienta).
Felicitari, Cristi, e o mare realizare sa ai coerenta de a reusi o astfel de performanta (eu, unul, recunosc, inca nu am gasit-o) si sa iti tina Dumnezeu naravul de a iubi sportul cu aceeasi pasiune. De asemenea, multumiri editurii Tritonic pentru a-i fi cultivat nebunia lui Cristi intr-o perioada in care cartea si fotbalul par macar necoplanare. Nu in ultimul rand, felicitari City Insurance pentru alegerea de a sustine un proiect ce poate unora le parea nebunesc.
Open de dor
Ionut Mateiciuc ameninta demult cu o carte de poezii (cam ca mine cu albumul, nu?). Anul asta a reusit sa isi duca planul la indeplinire, iar pentru asta merita toate felicitarile. Siretul poate produce si intamplari culturale, cum este festivalul Folkever sau cartea despre care vorbim, nu doar imagini controversate tipice unui oras de frontiera.
Open de dor a aparut la Editura Alexandria in conditii tehnice absolut superbe pentru perioada aceasta in care toata lumea “minimizeaza costurile”. In ea veti regasi si texte ale unor piese compuse de autor, cum este cazul P.S., cantata si in concurs la Alba Iulia (in clipul de mai jos puteti vedea cele doua piese cantate de Ionut).
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!