Madalin Giambasu a fost sef de promotie al sectiei Chimie in limba engleza (2003), cu media 9.88. Ce inseamna asta? Inseamna 4 ani de facultate in care a avut vreo 3 note de 9 (unul din ele la metodica predarii chimiei), in rest doar 10. Master in Chimie fizica si in paralel asistent cercetator la Institutul de Biochimie al Academiei Romane. In 2005, primeste o bursa doctorala la University of Minnesota, avand ca domeniu de cercetare Computational Chemistry. In prezent, este beneficiarul unei burse post-doctorale la Rutgers University. Sansele sa se intoarca in Romania: minime.
Radu Tudoroiu lucrase deja ca fotograf la publicatii ca Adevarul sau Gandul cand a plecat in 2007 in UK pentru a studia fotografia. In 2010 obtine BA (Hons) in Studii Fotografice Contemporane la University for Creative Arts in Rochester, Kent. Apoi revine in Romania si incepe sa lucreze ca fotograf profesionist. Printre clientii lui se numara deja Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si a avut expozitii la Bucuresti, Londra, Rochester, Paris, Szczecin, Helsinki.
Ce au cei doi in comun? Amandoi au studiat in strainatate. Prin ce e deosebesc? Unul a ales sa continue in SUA, pentru ca domeniul de studiu este unul care necesita resurse greu de obtinut pe piata academica din Romania (Madalin “lucreaza” cu un super-computer cu 1000 de procesoare, al carui pret este echivalentul unei sume cu 7 cifre). Celalalt a ales sa se intoarca la provocarile societatii romanesti, de cele mai multe ori imposibil de anticipat, dar nelimitata cand vine vorba de subiecte si paradoxuri, ceea ce mi se pare foarte important pentru un artist.
Atunci cand va decideti sa studiati in strainatate, exista cateva lucruri foarte importante:
Romanian International University Fair este o oportunitate de a obtine toate aceste informatii direct la peste 100 de universitati ce vin la Bucuresti pentru a-si prezenta ofertele educationale si pentru a interactiona cu posibili aplicanti pentru studii in institutiile pe care le reprezinta. Editia de Primavara RIUF 2012 va avea loc la:
Evenimentul include workshop-uri de informare cu privire la sistemele educationale internationale, despre procesul de admitere – cum se realizeaza aplicatia si care sunt criteriile de selectie, detalii despre oportunitatile studentilor internationali si ce metode de finantare sunt disponibile. De asemenea, puteti participa la seminarii unde vor fi prezentate modele de leadership, menite sa inspire participantii si sa le prezinte povesti de succes romanesti.
Ce aspecte credeti ca sunt importante de stiut pentru un tanar care doreste sa studieze intr-o universitate din strainatate?
[…] Am vorbit acum cateva zile despre cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stiti cand vine vorba de studii in strainatate. M-am gandit ca ar fi util pentru cei care vor sa urmeze un stagiu sau chiar un ciclu academic in strainatate sa afle si parerile unor oameni care au studiat sau studiaza “afara”. Ce a iesit puteti vedea in prezentarea de mai jos. […]
[…] top 5 – Marius Matache, pentru research ?i prezentarea f?cut?, Nechita Gabriel (1cartepesaptamana.ro) – pentru […]
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
4 Comments
E foarte important sa te interesezi exact ce acte iti trebuie. Pentru a face rost de unele documente si atestate, iti trebuie cateva luni bune. In foarte multe situatii sunt necesare scrisori de recomandare din parte profesorilor tai iar daca vrei sa aplici pentru bruse, trebuie sa faci rost de adeverinte de salariati de la parintii tai, dovezi de tranzactii si o gramada de alte lucruri d-astea. Pe mine birocratia m-a tinut doi ani pe lista de asteptare. Ba ca am uitat sa trimit o copie dupa o hartie, ba ca am trimis o copie nelegalizata…
@Doro – ai dreptate, universitatile americane cer de exemplu Toeffel cu un anumit scor minim. Au si ei partea lor consistenta de birocratie, sa nu isi imagineze cineva ca in Vest e totul doar lapte si miere.