Sunt legat de chimie de aproape 30 de ani, de când un profesor și-a demonstrat clasa de mentor și a știut să mă atragă spre materia pe care el o preda. Din 2013 însă, chimia nu mai e pe primul plan, nu a dispărut total, dar vremurile m-au forțat cumva să mă adaptez. Dar a rămas parte din mine, direct sau indirect, și ori de câte ori am avut ocazia am încercat să le arăt oamenilor latura ei aplicativă și frumusețea ei. Da, știu, 90% din voi ați urât sincer chimia, dar eu vin și spun că, de fapt, nu ați avut un profesor care să vă arate partea ei frumoasă. Așa ca mine (sic!) și așa cum am avut eu.
Am încercat aici pe blog să explic anumite aspecte practice ale chimiei (vezi articolele despre azotați și apă, despre substanța activă a unui medicament, despre eutrofizare sau despre rolul clorului în potabilizarea apei). De asemenea, am susținut prezentări din categoria chima este pretutindeni fie prin licee, fie la un festival al științei.
Doar că la un moment dat realizezi că e nevoie de o mișcare concertată, că treaba de lup singuratic e simpatică, dar nu are un impact semnificativ. Și uite așa s-a născut proiectul…
Se dau șapte cadre didactice sau cercetători în domeniul chimiei, care vor să arate lumii că știința lor are atâtea de oferit. Că materia lor nu e deloc plictisitoare, nu e deloc doar o înșiruire de atomi de carbon sau, și mai rău, de “faguri”.
Unde ne aflăm? Foarte puțini absolvenți de liceu aleg științele exacte drept carieră, de 30 de ani dreptul, ASE-ul, sociologia, comunicarea sau jurnalismul sunt mult mai atrăgătoare decât complicatele matematică, fizică sau chimie. De ce? Proastă percepție asupra disciplinei (totul pare abstract, dificil de înțeles) și asupra chimiei per ansamblu (nu mai avem industrie, nu îți găsești loc de muncă sau e prost plătit, să fii profesor e nasol oricum etc.).
Să bag și un șablon? Acela cu ne pleacă valorile e bun? Bun nu știu dacă e, dar sigur e corect, pentru că mai puțin de 5% din cei care au reprezentat România la olimpiadele internaționale de chimie în ultimii cinci ani au ales să rămână să studieze într-o universitate din țară. Unii s-ar întoarce după studii, dar ce le oferă sistemul?
Care e abordarea noastră? Credem că o mai bună înțelegere a caracterului aplicativ al chimiei și a implicațiilor ei în viața de zi cu zi, în tot ce ne înconjoară – chemistry is everywhere, cum îmi place mie să spun – ar determina o schimbare de atitudine spre această disciplină. Pentru că elevii, adolescenții sunt pragmatici, curioși și interesați de ceea ce îi afectează în mod direct, pozitiv sau negativ. Dacă vom reuși să le prezentăm informația științifică într-un mod atractiv (prin exemple practice, investigații și experimente științifice), punându-se accent pe aplicabilități practice și utilizări cotidiene, credem că putem schimba ceva în percepția lor, iar ei vor fi mult mai ușor atrași să descopere tainele științei și tehnologiei.
Așa cum pentru folk am luat chitara în spate și am plecat prin școli și licee, așa vom face și pentru chimie. Vom vorbi despre prezența chimiei în viața de zi cu zi (ca să înțeleagă altfel lucrurile într-o situație de genul scandalului clorului liber din apă), apoi le vom oferi ocazia să facă ei experimente (hands on learning) în laborator. În ultima etapă, îi vom duce pe elevii unor licee din București în fabrici de medicamente sau de vopseluri și cosmetice, ca să vadă cum contribuie chimia la bunăstarea lor zilnică. Profesorilor le pregătim o sesiune de training de chimie practică, pentru a le da idei ușor de aplicat, cu consum minim de resurse. Pentru că ei sunt cei care contribuie la alegerea drumului în viață al copiilor (training the trainers).
CHEMPOET este un proiect finanțat prin Fondul Științescu București, gestionat de Fundația Comunitară București. Parteneri naționali: Romanian-American Foundation și FFCR. Parteneri locali: Transport Service Group, WDP Development RO, Element Development, euRobotics AISBL.
Mai multe detalii despre proiectele susținute de Științescu găsiți pe www.bucuresti.stiintescu.ro
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!