Povestea Medias-ului e mai mult decat complexa. Nu mi-as fi imaginat ca cineva poate povesti atat de multe despre un oras pe care acum 5 ani cu greu mi l-as fi imaginat ca o destinatie turistica si care pentru mine insemna Gaz Metan Medias si…cam atat. Astfel ca turul organizat de Dafora Turism a fost mai mult decat binevenit, pentru ca e mult mai usor sa descoperi un oras atunci cand ai alaturi un om pasionat de istoria si evolutia orasului respectiv. Iar acest lucru mi-a fost confirmat de prezenta a numerosi bloggeri si activisti 2.0. din Medias, semn ca toti mai avem de descoperit cate ceva chiar si la noi acasa.
Ca unul amator de admirat cladiri (fara a ma face vreun specialist, nu tin minte niciodata diferentele dintre ionic si doric sau ce caracteristici are baroc-ul) am fost efectiv daramat de multitudinea de informatii oferite de domnul Adrian Matei. Simbolurile intalnite in arhitectura orasului se regasesc in diferite zone europene, diferite secole ale evolutiei umane sau curente arhitecturale, de la francmasoni (conform unor legende, intemeietorii orasului) la ordinul piaristilor (nu, nu e vorba de PR-isti), de la gotic la baroc, de la vestigii franciscane la romano-catolicism si apoi luteranism. Se pare ca Mediasul era un oras al tolerantei religioase, in el coexistand comunitati si lacase de cult apartinand diferitelor curente religioase. De aceea, va recomand sa mergeti sa vedeti acest oras, pentru ca ascunde multe povesti interesante. Si ca sa va conving, voi incerca sa va prezint cateva cladiri semnificative.
Turul orasului a inceput din fata Hotelului Traube, construit undeva la 1800, cu o istorie agitata, dar extrem de interesanta, cu multe implicatii in viata sociala, politica si culturala a Mediasului, hotelul gazduind, in afara de camere si restaurant, un “Kasino”, o sala de spectacole, locatii ale evenimentelor importante din oras.
Unul din cele mai importante monumente din Medias este Biserica Sf. Margareta, realizata in stil gotic tarziu in 3 nave, pe locul unei vechi bazilici in stil romanic (cateva fresce si nava laterala se pastreaza inca), gazduieste blazoanele diferitelor bresle din Medias, dovada existentei unui puternic pol comercial si mestesugaresc fiind cele 34 de bresle ale orasului, colectia de covoare de Anatolia, daruita de comerciantii care activau in cetate (in special cei armeni). Turnul bisericii sau Turnul Trompetilor, avand peste 70 de m inaltime, prezinta mai multe aspecte interesante. In primul rand, cele 4 turnulete din colturi arata ca Mediasul avea dreptul intitulat jus gladium, dreptul de a condamna la moarte, specific doar oraselor cu adevarat puternice in Evul Mediu. De asemenea, turnul este inclinat, ceea ce a determinat mutarea clopotelor care, datorita greutatii, riscau sa darame turnul.
Cati dintre dvs. stiu cine este Hermann Oberth? Este cel care a inventat racheta in trepte, o descoperire revolutionara pentru zborul in spatiu, care a fost implicat la planurile nucleare din Germania (celebrele V1 si V2) si SUA, dar a contribuit si la costumele purtate de piloti in avioanele supersonice. Hermann Oberth este nascut la Sibiu, dar a locuit, cercetat si predat ani buni la Liceul Stephan Ludwig Roth din Medias, iar Muzeul Hermann Oberth se gaseste in Medias.
Muzeul Gazului sau, la fel de oficial, Centrul de Informare si Documentare, e un mic punct de cercetare pentru studentii de la petrol si gaze, dar nu doar din Romania. Pentru ca aici sunt gazduiti, periodic, pe baza unor parteneriate, si studenti din tari ca Germania sau Finlanda. Tot aici are loc anual Turneul Regilor, un turneu de sah foarte bine cotat, dar si Medias Blog Awards, premiile anuale ale blogosferei mediesene.
Turul s-a incheiat apoteotic cu un pranz apocaliptic la Restaurantul Traube, unde ciorba de tarhon a fost apreciata de colectivul DreamTeamRO. Si desi ne-am fi dorit sa lenevim un pic, nu am apucat, pentru ca urma Social Media(s), intalnirea cu blogosfera locala.
O galerie foto cu orasul Medias gasiti pe pagina mea de facebook.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
[…] descoperirea orasului si pranzul la Restaurantul Traube, ne-am mutat in Crama Traube pentru intalnirea informala cu […]