
Evenimentele culturale au un loc aparte in blogosfera. Foarte multi bloggeri “generalisti” aleg sa scrie despre si sa promoveze evenimente culturale pe care ei le considera de valoare si a caror imagine merita diseminata unui public cat mai larg. Astfel ca pana la “bloggeri oficiali” ai unor festivaluri deloc neglijabile nu a fost decat un pas.
Cum la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, respectiv la Festivalul Toamna Oradeana au fost implicate doua tipe foarte misto, adica Ruxandra Predescu si Oltea Zambori, le-am cerut parerea despre subiect, urmand ca subsemnatul sa vorbeasca despre Festivalul de Folk “Ziua de Mâine” de la Alba Iulia.
FITS nu mai are nevoie de prea mari introduceri si prezentari. Cifrele vorbesc pentru el. La editia 2012 se estimeaza peste 60.000 de spectatori pe zi, aproximativ 2500 de invitati (adunati din 70 de tari), peste 300 de evenimente. Ruxa are cuvantul.
Cred cu tarie ca bloggerii pot personaliza si transmite emotia acestui grandios eveniment in feluri in care “old media” nu le poate accesa. De asemenea, viteza cu care bloggerii livreaza informatia este foarte importanta: impresiile si emotiile lor ajung imediat pe twitter, facebook, youtube, pinterest, bloguri, si, via aceste canale, la public, iar ceea ce incercam noi, echipa FITS, sa facem, an de an mai mult si mai bine, este s? ajungem cat mai aproape de public. El este si ramane cel mai important!
Nu in ultimul rand, cred ca orice eveniment (cultural) de amploare trebuie sa aiba in vedere comunicarea cu bloggerii si folosirea canalelor social media. Nu cred ca sunt subiectiva cand spun ca fara aceasta componenta de comunicare pur si simplu nu se (mai) poate! 🙂
Despre Toamna Oradeana trebuie sa recunosc ca am auzit datorita buzz-ului facut de bloggerii prezenti la editia 2011, asa ca o las pe Oltea sa detalieze.
Toamna Oradeana a fost primul festival regional care a avut prezenta online, iar eu am fost extrem de incantata ca si bloggerii sunt chemati sa se implice in promovarea evenimentelor din cadrul festivalului. Au fost 25 de bloggeri acreditati in total, iar ei au scris aproximativ 200 de articole pe durata celor 2 saptamani.
De ce bloggeri si online? Pentru ca directorul festivalului, Flavius Bunoiu, prezent si el in online de cativa ani, a intuit puterea online-ului si strategia gandita de el a fost sa transforme ceva ce inainte era cunoscut ca fiind Zilele orasului intr-un festival cultural recunoscut pe plan regional. Se pare ca i-a reusit, pentru ca procentul de vanzare a biletelor a crescut cu aproximativ 300% fata de anul anterior.
Festivalul “Ziua de Maine” de la Alba Iulia este, prin prisma organizarii, recitalurilor, promovarii, evenimentelor-satelit si reflectarii in mass-media, cel mai important festival de muzica folk din tara. Si spun asta nu dupa editia 2011, evident cea in care am fost implicat cel mai mult, ci dupa 5 editii pe care le-am studiat, atat de la fata locului, dar si din exterior (editia 2009). Festivalul se vinde singur deja, pentru ca Alba Iulia e un oras in care cultura este la ea acasa (vezi numarul mare de evenimente culturale ce au loc aici), iar cunostintele publicului in materie de muzica folk sunt pe masura.
Cu toate acestea, prezenta bloggerilor la editia 2011 (12 bloggeri oficiali, plus ForeverFolk, plus subsemnatul, prezent in tripla ipostaza) a fost una foarte importanta din punctul meu de vedere, mai ales in ceea ce priveste impactul festivalului dincolo de sfera iubitorilor de folk si dincolo de acoperirea preponderent locala a unui festival de acest tip. Activitatea bloggerilor a generat un numar de 115 articole (da, ati citit bine, 115) legate de festival. Au fost articole despre concurenti, despre oamenii din recitaluri, despre evenimentele satelit, despre munca din spatele rezultatului final. Ba chiar Hoinaru a scris un articol legat de festival la mai bine de 3 luni, evidentiind treaba facuta pana la capat.
Sunt 3 exemple de participare a bloggerilor in calitate oficiala la festivaluri culturale. Dovezi ca, “folositi” in mod corespunzator, pot produce valoare adaugata unui eveniment cultural de anvergura.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Pentru mine, rolul unui blogger oficial al unui eveniment este de a recuceri publicul: prima data cucereste evenimentul prin toate ingredientele cu care este pregatit si servit. Bloggerul oficial trebuie sa serveasca inca o data produsul, de aceea trebuie sa fie foarte bine documentat si sa incropeasca un text apropiat de valoarea evenimentului.
In termeni economici, vad bloggerul in cauza ca fiind un detinator al unei francize a evenimentului. Trebuie sa fie orientat spre profit (cat mai multi cititori si obtinerea de feedback) si sa o faca cat mai bine, altfel ajunge la faliment. 😀
@RocsanaB mie imi place ca bloggerul sa imi spuna povesti altele decat cele strict legate de evenimentul in sine – gen “cum reactioneaza orasul la festival”, cum descopera el un artist tanar de care nu auzise pana atunci si tot asa.
Cu termenii economici nu ma bag, eu sunt folkist 😀
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
4 Comments
Conteaza, cred, si “pregatirile”. Adica toti cei enumerati mai sus (Ruxandra, tu, Flavius si cu mine) sunt, in primul rand, cititori de bloguri si stiu exact cine se potriveste pentru un asemenea eveniment si io cred ca asta e f important.
Oricum, un lucru e sigur: e nevoie si de online atunci cand promovezi un eveniment, un festival, o actiune, dar e nevoie si de oameni care sa stie cu ce se mananca toata treaba asta 🙂
Fara indoiala. Nu ma astept ca un organizator care crede ca bloggerii sunt niste geeks care nu se dezlipesc de monitoare sa invite brusc 20 din “specia” noastra la un eveniment national.
Dar spunea Maka la un moment dat ca daca exista oamenii potriviti sa “deschida” ochii organizatorilor, atunci sigur bloggerii, alesi dupa nevoile evenimentului (ma vezi pe mine scriind despre pictura chinezeasca de ex?), vor face o treaba buna.