Sunt regatean get-beget, nascut in inima Baraganului, la Slobozia, apoi aciuat de mai bine de 15 ani in Bucuresti, intai ca student, apoi cu domiciliu stabil. Deci, orice as face, oricati munti as bate, sunt nascut si crescut in campie, prin campii nesfarsite si intre arsita neostoita a verii si asprimea gerului de iarna, condimentata de Crivatul ca o colectie de mii de ace foarte fine. Si asa cum munteanului ii e dor de ses si celui nascut in campie de piscurile muntelui, regateanul din mine se simte iremediabil atras de Transilvania si de toate mestesugurile, obiceiurile si zonele ei istorice.
Cand vine vorba de promovarea valorilor romanesti, de cele mai multe ori iesim in fata cu lucruri puerile, stupide sau de valoare indoielnica. De aceea ma bucur ca doua fundatii – ADEPT Transilvania si AGAPIS Salaj – s-au gandit sa realizeze un produs neconventional – The Art of DAR (foto dreapta) – cu scopul declarat de a promova doua regiuni transilvane – Târnava Mare si Valea Barcaului, a biodiversitatii bogate, a oamenilor gospodari si a produselor din cele doua zone. Unicitatea sa se datoreaza faptului ca se bazeaza pe doua produse traditionale – mierea din Valea Barcaului si gemul, preparat dupa o reteta speciala a Gerdei Gherghiceanu din Viscri (zona Târnava Mare, in apropiere de Sighisoara). Daca Valea Barcaului va este poate mai putin cunoscuta (recunosc, nu am ajuns inca acolo), despre Viscri ati auzit macar datorita faptului ca Printul Charles a cumparat si restaurat doua case din sec 18 aici si in Malancrav, tocmai datorita peisajului rural neafectat de urbanizare si industrializare, dar si datorita pamantului curat, necontaminat cu pesticide, de biodiversitatea bogata a zonei, toate premize ale unui turism rural durabil.
Bine-bine, dar ce contine acest cadou, veti spune, mai ales ca vorbim de unul exclusivist, realizat intr-un numar limitat si anume cate 1001 bucati pentru fiecare din cele doua zone (ca-n povestile Seherezadei, nu?). Ei bine, The Art of DAR contine produsul dulce: miere sau gem, recipientul din sticla argintat, realizat manual si înseriat, lingurita de argint cu logo-ul zonei (foto stanga), suportul din stejar lustruit cu ceara de albine.
Si in afara de unicitate si exclusivism, mai exista un motiv pentru care un astfel de cadou este special si merita oferit cuiva. Cine cumpara un astfel de produs devine autorul moral al unei operatiuni de reimpadurire, pentru ca fiecare produs vândut inseamna cinci stejari plantati si “botezati” cu numele detinatorului. Intr-o tara plina de cioturi, orice copac e important.
Asadar, The Art of DAR!
Sursa foto: pagina de facebook The Art of DAR
@Vavaly multumesc frumos, cand scriu despre ceva ce imi place, nici nu simt ca e campanie.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
3 Comments
[…] 1. Marius Matache […]
Felicitari pentru ca te numeri printre castigatorii acestei campanii. Mi a placut articolul de cand l-am citit prima data si de altfel imi place popasul pe blogul tau. Voi reveni cu placere.