
Bucurestiul post decembrist s-a dezvoltat extrem de haotic, iar asta a fost vizibil pentru toti cei care am crescut (mai mult sau mai putin) aici. Asa ne-am trezit cu cladiri uriasa langa monumente istorice, stabilimente de birouri care mascheaza monumente arhitecturale remarcabile, modificari urbanistice fara nici o noima. In acelasi timp, inca mai avem facilitati industriale in mijlocul orasului, ne-am trezit cu hipermarketuri in zona zero (in mai toate orasele Europei, hipermarketurile sunt construite la periferie). Totul pentru ca Bucurestiul european are nevoie de birouri, de spatiu construit, de hoteluri, de centre de conferinte.
Consecintele faptelor noastre? Un Bucuresti care in multe zone isi pierde identitatea arhitectonica, tot mai putin spatiu verde, tot mai mult beton si metal, tot mai multa sticla. Un oras tot mai greu de suportat vara, cand caldura este accentuata de lipsa spatiilor oxigenante, cand praful ajunge mult mai rapid in plamanii nostri pentru ca nu mai exista copaci care sa il retina.
Daca ar trebui sa cladesti un oras de la zero, crezi ca ai face altfel? Crezi ca te-ai descurca mai bine in a dezvolta orasul viitorului? Crezi ca ai putea imbina presiunea economica si sperantele ecogiste? Asta a fost provocarea primita de bloggeri de la BASF prin intermediul jocului Future City – sa dezvolte un oras de la zero cu solicitarea expresa de a mentine un nivel “verde” de minim 70%.
Invitatul special al evenimentului a fost Giulia (foto stanga – daca o stiti de pe vremea cand era o “Candy” e semn ca ati imbatranit, ca si mine…), s-a amestecat imediat printre bloggeri si a jucat “cot la cot” cu noi.
Unii s-au priceput mai bine la facut bani decat in a pastra un oras “verde”, altii au fost cu greu convinsi sa se opreasca din joc doar la nivelul 2 (atat prevedea provocarea). Ca om ce lucreaza in domeniul cercetarii si protectiei mediului, sper ca ai mei colegi din blogosfera au descoperit termeni noi si au inteles ca fiecare actiune a noastra are un efect, mai mic sau mai mare, asupra mediului inconjurator.
Dupa ce terminati jocul (eu unul n-am putut sa nu ma joc pana la sfarsit, evident, e mult mai atractiv jucat in mai multi – concentrarea e maxima – foto dreapta), va recomand sa dati o raita si pe blog-ul chemgeneration. O sa va convingeti de ce spun eu tuturor ca avem parte de chimie in fiecare clipa a vietii, de cele mai multe ori fara sa o realizam. Puteti afla despre hainele care se curata singure, despre un plafon solar de masina ce poate produce energie sau în ce domenii a fost deja folosita inteligenta artificiala.
Nu uitati nici de concursul prin care Orasul viitorului va poate aduce premii saptamanale sau marele premiu – o tableta Samsung Galaxy Tab, ce va fi oferita prin tragere la sorti pe 3 decembrie.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
Super tare ideea jocului…:)
@Cotos dap, sa stii ca te prinde – abia i-am convins pe bloggeri sa se opreasca din jucat 😀