Colinde Ateneul Român Ioan Bocșa

Ioan Bocșa – colinde la Ateneu

anul blogosferic 2018

Anul blogosferic 2018

10/12/2018 Comments (0) Blog

John McLaughlin

Eram prin clasa a XI-a când în gașca noastră au început să circule niște casete cu Al di Meola și John McLaughlin. Tocmai descopeream primele acorduri de chitară și ce auzeam acolo era mult mai mult decât puteam noi să înțelegem din punct de vedere muzical la acel moment. Apoi a apărut în peisaj și Paco de Lucia, iar cei trei vor reprezenta, ani de-a rândul, un etalon pentru virtuozitatea instrumentală, una diferită, ca stil, de cea a instrumentiștilor din zona rock – 3G (Steve Vai, Joe Satriani, Malmsteen). Una mai rafinată, mai filigranată, mai pasională. Precum în faimosul Mediterranean sundance.

John McLaughlin BucurestiDin acel moment am încercat să îl analizez pe John McLaughlin în diferite ipostaze, cu al său jazz condimentat cu elemente de la rock progresiv la virtuozul de blues și swing și de la flamenco la world music, fiind atras ireversibil de cultura indiană. Chitariști ca Jeff Beck sau Pat Metheny îl consideră cel mai bun chitarist în viață, i-a predat lecții de chitară lui Jimmy Page, laureat Grammy, este prezent în mai toate topurile celor mai buni chitariști din toate timpurile, lista de colaborări echivalează cu una din cele mai complete cărți de istorie a muzicii – Chick Corea, Miles Davis, Carlos Santana, Jaco Pastorius, Stanley Clarke și aș putea continua câteva zile fără să mă repet.

Pe 4 ianuarie, domnul acesta va împlini 77 de ani, dar uitându-mă pe o înregistrare de la începutul acestui an, am realizat că nu pare să îmbătrânească deloc. Și dacă nu mă credeți, vă invit să îl urmăriți în concertul de la New York de care vorbeam.

Pe 18 aprilie 2019, începând cu ora 20.00, John McLaughlin va concerta la Sala Palatului alături de grupul său 4th Dimension, care îi mai include pe Ranjit Barot (tobe), Etienne Mbappe (bas), Gary Husband (clape, tobe). Colaborarea cu aceștia a rezultat în 4 albume în perioada 2010 – 2017. Biletele sunt disponibile în rețeaua IaBilet.ro și costă între 135 de lei și 350 lei (VIP). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *