Pana acum ceva vreme, in Romania existau doua site-uri de folk care contau: ForeverFolk si FolkBlog. De la o vreme, nu am mai vazut nimic postat de FolkBlog, afland ulterior ca Alina, cea care coordona acest proiect a luat decizia de a opri, cel putin temporar, activitatea.
N-o sa fiu ipocrit si voi recunoaste ca pentru o secunda am crezut ca e bine, ca “am scapat de concurenta”. Dar imediat mi-am dat seama ca de fapt e o mare pierdere pentru muzica folk. Iar decizia lor nu pot spune ca ma surprinde. Pentru ca am avut de multe ori sentimentul acesta in ceea ce priveste ForeverFolk. Pentru ca nu e usor sa sustii un site, mai ales cand vorbim de un site de nisa. De doi ani aud ca viitorul e al site-urilor de nisa, dar, cel putin pe nisa asta, realitatea e cu totul alta.
Pentru ca e greu sa faci o treaba de calitate doar pe baza de pasiune si voluntariat. Sau cel putin nu pe termen lung. Iar ForeverFolk implineste 4 ani pe 19 iunie. Si nu pot sa nu spun de cate ori am fost dezamagit ca oamenii din breasla au ales sa nu participe la evenimente de tipul Premiile ForeverFolk sau aniversarile site-ului daca nu erau nominalizati, sau, mai rau, premiati.
Iar vina apartine si comunitatii folk care a sprijinit destul de putin cele doua site-uri. Pentru ca artistii nu stiu sa se promoveze (cu exceptiile de rigoare), pentru ca artistii nu vin cu proiecte coerente de colaborare pe termen lung, pentru ca de multe ori abia gasim informatii despre evenimente chiar de amploare. Cel mai bun exemplu mi s-a parut faptul ca din cele 10-12 discuri lansate in 2012, noi am primit 5 si ne-am mai cumparat inca 3 din ele. Chiar era atat de costisitor pentru artisti sa trimita 2 discuri celor 2 siteuri de folk? Ma indoiesc. Pentru ca majoritatea evenimentelor de muzica folk se fac dupa ureche, fara o strategie de comunicare clara.
O sa spuneti ca exagerez cu importanta site-urilor. O sa va dau un exemplu: muzica rock are 2 radio-uri private, RockFM si CityFM. Plus prezenta in mainstream prin evergreen-uri. Folkul are cateva emisiuni la posturile publice si posturi locale.
Si mai e ceva. Cand ai concurenta, muncesti mai cu spor, inovezi, esti creativ, cauti sa te dezvolti. Concurenta te stimuleaza. Am ramas singuri pe piata si nu e bine deloc.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
Concurenta ne stimuleaza , ne face sa dam tot ce avem mai bun!