Oltenia, muică, m-a primit cu brațele deschise mai mereu. N-am eu mulți fani acolo, dar cei pe care îi am sunt trup și suflet. Astfel că invitația la un weekend oltenesc nu putea fi refuzată nicicum, mai ales că programul includea degustări de vin, vizite și socializare, plus o ocazie să cânt. Acum, pe bune, după atâta pauză de la fix exact chestiile respective, era de refuzat?
Sosit la Craiova, cazat, căldură mare, monșer, sărea alcoolul din termometre mai ceva ca Mike Powell în lungime. Noroc că prima activitate se petrecea la doi pași de hotel. Fratele Chinez, alias Cristian China-Birta își lansa cartea Ce ne facem, dom’le, cu influencerii ăștia? la Cărturești și ne-am strâns cu mic, cu mare să îi fim alături în greaua încercare. Noroc că a ras o bere-două cu noi înainte, că nu știu cum rezista altfel! Lume multă și nu musai doar cunoscuți, semn că lumea era dornică de socializare, Oltenia fiartă (la propriu!) pe cultură, dacă înțelegi ce vreau să zic.
Seara ne-am întâlnit la RIBS House unde, cu tristețe vă spun, că blogoltenii gazdă ne-au pus la treabă! Așa puțin respect față de musafiri nu am întâlnit niciodată. În speță, ne-au pus să alegem între una din cele 4 combinații de vin – brânză și zău dacă a fost ușor, după cum veți putea constata. Dacă m-ați fi întrebat înainte să aleg între cele 4 tipuri de brânză, aș fi zis clar camembert, dar combinația cu vin a schimbat un pic lucrurile și am mers pe varianta 2, asortând Chardonnay-ului de Sâmburești un British cheddar de la Delaco. E drept, Cabernet Sauvignon-ul a mers foarte bine și cu niște coaste după degustare, dar asta e o poveste de spus cu avocatul, preotul și medicul gastroenterolog lângă. Dar iată cele 4 variante de testat:
După care, pentru că lipsise roze-ul din program, am exersat deschiderea unei sticle de șampanie roz fără să sară dopul în lustră sau să accidenteze vreun invitat. Cum m-am descurcat (evident că excelent, dar am zis să vă provoc) puteți vedea în clipul de mai jos. Am concluzionat seara cu un cheesecake foarte bun al gazdelor, am mai băut 4 sticle de Aqua Carpatica să avem ce transpira până la hotel și am fugit urgent, că începea furtuna.
Dimineața zilei de sâmbătă a fost cu o școală de blogging pentru tineretul craiovean, Chinezu, Cristi Florea, Irina Florea și Adelina Ababei susținând o serie de mini-cursuri pe teme de interes pentru ei (relație cu agențiile, linkedin etc.). Apoi am mâncat în premieră pizza cu praz – de fapt, mai multe sortimente, am primit și propunere de job de la Prazvegas, au zis că îmi dau și mașină de serviciu, după cum puteți vedea în poza de mai jos. Am zis că mă mai gândesc, n-avea climatizare și Oltenia pare fierbinte.
Apoi ne urcarăm în autocar și pornirăm spre Segarcea, ca să vedem că Oltenia știe cu vinul, nu glumă, pentru că destinația era Domeniul Coroanei. Boys and girls, adevăr vă spun eu vouă, că Iisus n-a înmulțit aiurea vinul, au contraire, iar unii din discipoli se aciuară acolo cu mare folos. Cele aprox. 300 de hectare fac vin bun, dar și prezentarea este de excepție, chateau-ul arătând într-un mare fel. Se poate vizita (cu programare cu 1 săptămână în avans), puteți presta o degustare – set de 6 vinuri pentru 10 persoane, dar zic că, dacă sunteți hotărâți și aveți șofer, le dovediți și în mai puțini. Arhitectura, vizualuri, decorațiuni, ce să mai, e unul din locurile unde poți duce niște musafiri să le iei ochii. Of course, la ieșire veți opri și în magazinul de vinuri, că nu poți să pleci cu mâna goală, au și niște albume foarte simpatice cu tematică regală (e domeniul coroanei, nu? el nu a aparținut Casei Regale, ci doar a fost dat în administrare acesteia). Bucuros și să îl cunosc pe Radu Rizea, omul cu poveștile despre vin, că somelier ar fi prea puțin, ocazie cu care am constatat că pot să mă simt foarte mic (de înălțime), ceea ce nu mi se întâmplă des.
Bucuroși de vizite, vin și prieteni, ne-am îmbarcat în autocar, cu destinație Cetate. Nu vreo fortificație anume, ci stabilimentul lui Mircea Dinescu de pe malul Dunării, unde, pe scurt, întâlnit poetul, prestat Mambo Siria, servit cina, cântat (mai mult eu, dar și ei) și prins un apus de soare cum doar poți povesti, că pozele, dacă nu ești vreun Sorin Onișor, sunt sărace în nuanțe și emoții. Drumul de întoarcere spre Craiova a fost fix ca în tabără, cu cântat pe autocar, cu hăhăială, cu prietenie.
Duminică a fost ziua de plimbare prin Craiova, sub comanda șefei fanclubului oltenesc Matache, alias Dana Ilie, pe care o găsiți pe facebook ca Craiova Guided Tours. Muzeul de Artă din Craiova este foarte interesant, având, în Palatul Jean Mihail, o colecție de lucrări foarte atractivă, ce include nume mari ale picturii românești – Aman, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Petrașcu, Pallady, Țuculescu, Baba, dar și cinci lucrări ale lui Constantin Brâncuși. Apoi, Palatul Administrativ, ce găzduiește Consiliul Județean Dolj și Prefectura Dolj este, de asemenea, o clădire în stil neoromânesc ce nu trebuie ratată (holul central este ceva spectaculos). Și pentru că artistul trebuia îndulcit, deoarece îi scăzuse glicemia, m-a dus în locul de pierzanie numit Cofetăria Minerva, unde am băut un ceva sirop acidulat de cedru și am mâncat și niște prăjituri satanic de bune. Ca să plec liniștit acasă, la detoxifiere, după atâta ospitalitate oltenească. Câteva poze din tur le găsiți mai jos (frumoase, este?!).
Concluzii și mulțumiri: Daniel Botea, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Brânzeturi Delaco, Craiova Guided Tours, Ribs Hourse Radu Rizea, Asociația Bloggerilor Olteni, Pizzeria Prazvegas, tuturor prietenilor cu care m-am văzut și revăzut. Weekend în Oltenia pe cinste, parol, monșer!
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
Bre, tocmai de desfacutul spumantului n-ai spus, se vede ca ai avut emotii 🙂
@Natural hai ca am remediat 🙂