@Semanticus adevarul e ca nu ma gandisem la asta – e drept ca prefer studenti politizati decat ciobani cu bani :))
@Dana AIESEC-ul eu il vad mai mult ca pe o organizatie profesionala a studentilor decat pe una pentru drepturile studentilor – dar ai dreptate, asa e si EGEA (pt geografi), si AEGEE – avantajul e ca fiind europene, se politizeaza mai greu
@Radu pe-astia ii ratasem :))
Iarta-ma daca gresesc, dar eu in organizatiile studentesti am vazut numai doritori de ars gazul, nu de invatat. Si cum din ars gazul ajungi usor un politician de frunte, e limpede de ce se politizeaza atat de repede acesti “reprezentanti” ai studentilor pentru a deveni usor “reprezentanti” ai poporului.
Probabil este o scoala foarte buna. SI insusi faptul ca sunt cel putin trei organizatii arata ca lupta pentur ciolan incepe si este o realitate pentru acesti oameni inca din tinerete.
@Doru sunt de acord cu tine – si eu am prins perioade in care liderii de asociatii studentesti (pe facultate) erau niste terchea-berchea
Fara implicare politica nu se poate, la fel fara asociere profesionala nu se poate, astea sunt doua legi fundamentale pentru selectia elitelor.
Poate ar trebui sa luam putin pulsul la fata locului (prezent) si sa nu mai judecam dupa ce s-a întâmplat cu lideri ai organizatiilor studentesti din trecut. Da, sunt presedinte de organizatie (chiar din cadrul ASUB) si pot spune ca lucrurile s-au mai schimbat. Doar ca se pare ca unii *nu le vor schimbate* tocmai prin asemenea publicitate. As dori sa specific ca de-a lungul celor 4 ani de când sunt si studenta si în ONGS am avut în fiecare an bursa de studiu (ceea ce implica o medie destul de mare), fara a intra în categoria *terchea – berchea*. De asemenea am lucrat în cercetare pe etica academica – universitara, am creat trainguri etice pentru studenti, coduri de conduita pentru acestia etc. etc. Aaa ca va întreb: sa va trimit traingurile acelea sa vedem daca stiti ce este etic sau nu? Sau preferati sa dati fara argumente în niste studenti, în continuare?
@Irina nu am spus nicaieri ca TOTI STUDENTII DIN ASOCIATII SUNT NISTE TERCHEA-BERCHEA, nu am nici un dubiu ca sunt si sunteti si oameni capabili, ceea ce ma bucura, pentru ca e important ca studentii sa aiba niste reprezentanti capabili, care sa le spuna problemele. Am lucrat si cu organizatii studentesti pe traininguri (ASG-ul poate confirma), imi face o deosebita placere sa lucrez cu studenti (desi nu e parte din fisa postului meu). Deci hai sa nu ne doboare entuziasmul fara motiv. Eu doar constatam, din exterior, cati fosti lideri au ajuns in politica, ceea ce nici macar nu e o problema.
Ca tot ai întrebat. Nu am votat pentru ca nu am putut. Dupa OUG dat? chiar înaintea alegerilor cei care nu aveau domiciliul în Bucuresti, spre exemplu, nu aveau voie sa voteze în Bucuresti chiar daca aveau viza de flotant. Aceasta ordonanta de *urgenta* a fost data chiar pentru a nu mai putea vota studentii, ei fiind principalii actori afectati. Daca veti studia presa veti vedea ce presiuni s-au facut din partea asociatiilor studentesti împotriva acestei ordonante. Logica bunului simt ma face sa ma întreb care ar mai fi fost avantajele politicienilor sa NU votam de moment ce, dupa cum se sustine mai sus, oricum eram politici si aveau si ei mai multe voturi?
@irina,
de ce nu ati mers sa votati acasa, in provincie ? 🙂 nu aveti bani de drum ? vreti ca sa fiti platiti ca sa schimbati ceva in Romania ? mai mai… vezi asta este problema cu activismul studentesc… asteapta ceva, nu ia initiativa …
Da, asa e. Astept sa pot vota ca orice cetatean (pana la alegeri), unde am viza de flotant. Imi pare rau ca nu imi permit sa dau din cei 350 ron (bursa) 100 ron pentru drumul pana acasa. Sau stati! Politicienii pe care ii sustin trebuia sa imi dea bani sa merg sa ii votez. Unde mai sunt ei acum oare?
p.s: FiloSofia e o stiinta. Nu e chiar orice.
@irina,
Era asa simplu ca prin mai 2012 sa incepeti in cadrul asociatiei un program sa strangeti bani de tren pentru membrii asociatiei care nu isi permiteau aceasta cheltuiala. Important este ce vreti voi, nu este important ce vor guvernantii.
Prin definitia ordonantei de urgenta si prin explicatiile date anterior am crezut ca s-a inteles destul de clar faptul ca ordonanta de urgenta a fost data cu 2-3 zile inainte de ziua alegerilor. Asa ca despre ce program vorbim cu 2-3 zile inainte? Ca sa nu mai vorbim ca aici e vorba despre toti studentii nu despre membrii organizatiei X sau Y. Sau poate ar trebui sa tiparim noi niste bani falsi ca altfel nu inteleg cum poti asigura transportul pentru toti studentii.
@irina,
si vreti si sucuri naturale si un coach sa va inteleaga problemele majore pe car ele aveti, hahahhahaaa,
vad ca va place mai mult discutii, seminarii, chestii dastea. Se vezi ce repede s-ar fi gasit bani de un seminar la Poaiana Brasov.
Nu va vad eu pe voi sa stati cu randul 3 luni in Piata Revolutiei, sa carati la 5 dimineata lazi cu paine pentru demostranti si sa mai faceti si altele. Acum primiti pe Iphone un mesaj de la organizatia de tineret a partidului si va vedeti la un seminar pe la Marriot daca aveti chef…
Am vazut mai devreme la televizor ce le plac altora discutiile. 😀 Deci asa se descurca tineretul din ziua de astazi. Ma intrebam eu cum de toti au Iphone ?i numai eu am un telefon c?ruia butoanele nu-i merg. Da, am chiar butoane. Dar sa stii ca glumele cu Piata Revolutiei ?i Marriot nu le-am prins. Asa e cand faci filosofie, te invata sa nu mai termini discutiile. 🙂
ANOSR, USR si UNSR sunt singurele care conteaza in acest moment pe plan national (cel putin asa se vede din teritoriu). Am cunoscut de-a lungul timpului destul de multe personaje din toate si am aflat destul de multe, astfel incat sa imi creez o imagine asupra acestora.
Ceea ce vreau sa spun este ca 66,6% dintre cele enumerate mai sus, daca facem o statistica, sunt folosite pe post de trambulina, dar aici conteaza si individul (care poate avea sau nu merite). Ideea este ca atât timp cât o organizatie studenteasca se declara apolitica, sa ramâna apolitica, iar membrii acesteia sa renunte la ea atunci când aleg „dubla identitate”.
@irina
adica preferati politica de cabinet/birou/facebook si mai putin politica in strada. Din aceasta cauza politizarea este mai subtila. 🙂
[…] Marius Matache a scris un post interesant despre organiza?iile studen?e?ti ?i politic?, lideri ?i evolu?ia lor, Organizatii studentesti – pentru studenti au ba? […]
Oricine spune ca 3 organizatii studentesti sunt “prea multe” are probleme grave ( probabil idei reminisciente implantate foarte bine pe vremea Partidului) si ar trebui sa:
1. Citeasca Alexis de Tocqueville, Montesquieu si John Locke – pentru a intelege principiul de “balanta de puteri” (checks and balances), dar si importanta pluralismului.
2. Renunte la ideile (poate imposibil de inlaturat dupa “numai” 25 de ani de la schimbarea regimului) Marxist-Leniniste puse in practica intr-o maniera Stalinista si sa inteleaga faptul ca exista opinii diferite, iar 3 organizatii studentesti sunt poate prea putine pentru a le reprezenta pe toate.
3. Incurajeze prin mijloacele proprii miscarile si activitatile tinerilor (si in speta, ale studentilor). Deseori organizatiile studentesti realizeaza ca nu sunt finantate de catre organizatiile guvernamentale abilitate (Ministerul Educatiei abia daca acorda cateva burse in fiecare facultate), iar afacerile care le sprijina sunt foarte putine (si sumele deseori sunt infime). Astfel, liderii studentilor fac compromisul de a se afilia politic, in vederea obtinerii de fonduri. Partidele politice ii vad pe studenti ca pe o masa de manevra (vezi protestele la care studentii sunt permanent prezenti) si o masinarie de vot, deci o investitie buna. Eu cel putin vad problema ca pe una de guvernare si administrare a banilor publici. Desigur, prima reactie a guvernantilor va fi aceea ca pentru a avea organizatii studentesti finantate din bugetul de stat trebuie sa fie marite taxele. Din acelasi motiv incurajez ca antreprenorii sa investeasca in studenti. Banii nu sunt irositi, intrucat plasamentul financiar asigura viitorul unei generatii si costruirea unui spirit civic bazat pe respect si responsabilitate.
Il respect pe Dl. Matache pentru curajul de a aborda o astfel de tema care va starni intotdeauna controverse!
Un student neafiliat – nici politic, nici sindical.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
21 Comments
De la generatia 1848 a studentilor romani la Paris sau cei din Viena, Cluj, Iasi pana in zilele noastre acest este modelul de implicare, participare si selectare al cadrelor de partid. Este OK, decat sa vii de la stana de oi din Pipera…
Ca alumna a unei organizatii studentesti apolitice, nu vad cu ochi legatura cu politica. Chiar daca unii pornesc pe acest drum cu intentii bune, mi se pare aproape imposibil sa razbesti in aceasta increngatura de coruptie si mizerie fara sa te murdaresti deloc.
Dar sa ne bucuram ca sunt in Romania si organizatii studentesti cu membri care incearca sa schimbe mentalitati si sa dezvolte oameni fara sa se arunce in valtoarea politicii. Din 2007 de cand am auzit de AIESEC, mie nu mi-a mai trebuit altceva. M-a ajutat enorm pe mine si, sunt convinsa, mi(l)i(oane) de alti tineri din lumea intreaga, sa ne dezvoltam personal si profesional, ne-a dat directie, ne-a pus la dispozitie o retea de contacte (studenti, companii-partenere, sponsori) si un program de stagii de practica etc. AIESEC nu face parte din nicio liga, uniune si alianta si, cel mai important din perspectiva articolului tau, e o organizatie apolitica. Si desi exista si cazuri de fosti membri care s-au lansat in politica, infinit mai multi continua sa-si aduca aportul la societatea romaneasca implementandu-si ideile ca antreprenori.