
Match din titlul poate avea, in cazul de fata, atat sensul de “potrivire”, cat si cel de meci. Pentru ca, intr-adevar, intre consumatorii de bere si meciurile de fotbal exista o simbioza, manifestata de zeci de ani, pe care nu am sa reusesc sa o inteleg vreodata. Si totusi exista ligi de fotbal denumite dupa marci de bere care se sponsorizeaza, exista marci care sponsorizeaza echipe nationale si mai ales exista suporteri care asociaza meciurile cu bautul berii impreuna cu prietenii. Iar cel mai bine fac asta suporterii britanici, pentru care berea si cantatul inainte de meciuri sunt adevarate brand-uri. Imi amintesc un episod amuzant cu unul din reporterii Gazetei Sporturilor/Prosport care inainte de un meci Romania – Anglia (1998 sau 2000) si-a propus sa realizeze un interviu cu unul din faimosii hooligans, iar intelegerea a fost ca suporterul ii va povesti despre modul lui de a intelege fotbalul atat timp cat ziaristul il va “alimenta” cu bere. Inutil sa pun ca in circa 15 minute, suporterul englez i-a baut diurna pe 2 saptamani a jurnalistului roman.
Recent, Carlsberg a anuntat ca va sponsoriza Premier League in urmatorii trei ani, semnand un parteneriat in aceasta directie cu britanicii si devenind berea oficiala a competitiei. Brand-ul danez nu e insa la primul parteneriat cu fotbalul britanic, eu personal am intrat pentru prima oara in contact cu Carlsberg cu mult inainte sa incep sa consum bere si asta tot datorita fotbalului, ei sponsorizand FC Liverpool inca din 1992, cand atacul cormoranilor era alcatuit din Ian Rush si John Barnes, iar Steve McManaman (foto stanga, sursa foto) era doar un pusti. In cele 9 luni cat dureaza competitia din Albion, sunt televizate aproape 400 de meciuri in peste 200 de tari din lume, fiind, probabil, cel mai urmarit campionat de pe glob.
In loc de concluzie, va propun sa urmariti o reclama in care joaca fotbalisti englezi de legenda precum Bobby si Jackie Charlton, Peter Beardsley, Stuart Pearce, antrenor fiind Bobby Robson (pe acestia i-am recunoscut eu la prima vedere, pe restul ii aveti aici, i-am descoperit dupa).
Citisem un interviu, dar acum nu mai dau de el, in care spunea un membru al stafului din acea vreme ca Steve a fost adus ca sa ii faca concurenta lui Barnes si chiar sa il inlocuiasca daca evolutia sa continua, insa probabil s-a ajuns la concluzia ca merita amandoi sa fie titular. Era pusti, insa un jucator foarte bun inca de pe-atunci, unul ce nu s-a pierdut dupa maturizare, cum a facut de exemplu Owen…
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
3 Comments
O fi fost pusti McManaman in 92, dar deja isi facuse loc de titular… Amuzant e ca McManaman a fost adus pentru postul lui John Barnes, dar l-au reprofilat putin cei de la Liverpool, Barnes devenind un adevarat mentor pentru tanarul McManaman…
On-topic: Berea chiar curge mai bine la un meci de fotbal. N-am prins eu prea des astfel de momente, insa cand Romania s-a calificat la Euro 2008 am mers la o terasa si atmosfera parca era una de pe stadion, fie ca aveai 15 ani sau 50, in momentul ala nu conta, toti eram parca o singura persoana, parca toti eram contopiti intr-un mare suporter infocat 😀
@Dragos ai dreptate, la 18 ani era deja in lotul echipei mari – nu stiam ca a fost adus sa il inlocuiasca pe John Barnes (care a mai stat vreo 7 anisori dupa aducerea lui Steve :D). Dar la 20 de ani era pusti 😀