
Eee, dragii moșului, am vorbit, am scris, m-am lăudat că voi merge, dar a venit momentul relatării de la fața locului a unei partide de golf, cu ocazia PRO-AM Golf for Everyone, competiție organizată la Golf Club Paul Tomița din Pianu’ de Jos, la doi pași de Sebeș. După introducere din partea gazdelor – domnul Ion Istrate, președintele clubului organizator, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Sebastian Grecu a anunțat componența celor 17 echipe (flight-urilor) ce vor concura pentru trofee. Acestea urmau să fie alcătuite dintr-un jucător profesionist și trei amatori.
Prima revelație a fost că județul Alba găzduiește singurele terenuri de 18 cupe din România: Golf Club Paul Tomița și Theodora Golf Club (Teleac, 5 km de Alba Iulia), semn că oamenii de aici fac lucruri bune și în acest domeniu. Cu gradul de independență care mă caracterizează, am zis să fac lucrurile my way și m-am alăturat cuminte echipei formate în jurul britanicului Austin Curtis, unul din cei 9 jucători străini prezenți, alături de cei 8 români. Urechile ciulite și ochii cât cepele, plus întrebări adresate celor 4 jucători, atunci când jocul o permite. Fiecare din echipe a mers la cupa atribuită pentru start, urmând apoi traseul, echipa mea pornind de la cupa 2.
Cu o seară înainte, stătusem de vorbă cu David Foster și îmi mărturisea că scopul acestui turneu este de a susține amatorii, că jucătorii profesioniști vor încerca să îi sfătuiască pe cei mai puțin experimentați cum să își îmbunătățească jocul.
Am crezut că e doar PR, că sunt chestiile formale care se spun, dar în teren, Austin a făcut în permanență recomandări celor trei români cu care a jucat, le-a cerut sfatul în anumite ipostaze, ba chiar a muncit cot la cot cu ei și cu cei doi caddies (un caddy este cel care poartă sacul cu crose al jucătorului și îi dă crosa pe care acesta o solicită, mingi sau chiar oferă informații importante despre conformația terenului) pentru găsirea mingilor ajunse în afara fairway-ului (fairway – zona cuprinsă între punctul de start – teeing ground, unde se dă prima lovitură – și green, zona ce înconjoară cupa). Apropo, am plecat cu câteva mingi ca “pradă”, recuperate din cele rămase în tufișuri din alte partide, dacă citești până la capăt, poți câștiga câteva dintre ele.
Apoi, mi se pare că fair-play-ul are un rol esențial în joc – de ex. punctarea profesionistului în fișa de marcaj s-a făcut de către doi dintre amatori (nu, n-a încercat nimeni să facă vreun blat), pozițiile mingei nu se modifică din ochi (lucruri ce se penalizează, conform regulamentului). Avantajați și de sistemul de joc, cei patru jucători au exprimentat destul de mult (în special la capitolul crose, dar și al loviturilor). Nu în ultimul rând, jucătorii s-au încurajat permanent, fie pentru o lovitură reușită, fie atunci când lucrurile nu ieșeau chiar cum și-ar fi dorit.
După cupa 9, m-am întors în zona de antrenament, unde am avut ocazia unei scurte lecții de golf, care deși a durat doar 15-20 de minute și s-a limitat la crosa putter (cea care trimite mingea în cupă pe green), vă anunț că am transpirat serios, semn că, deși nu pare, golful este un sport care te solicită destul de mult din punct de vedere fizic (apropo, de la cupa 2 la cupa 9 am făcut cam 5 km). O partidă durează aproximativ 5-6 ore, după calculele mele, iar jucătorii strâng circa 10 km. Și pentru că am fost cuminte, am făcut și o scurtă plimbare cu un golf car, până la cupa nr. 18.
Festivitatea de premiere a câștigătorilor a mers în paralel cu finala Simonei Halep, motiv de dublă bucurie pentru toți cei prezenți, câștigător la categoria profesioniști a fost Mus Deboub (UK).
Trofeele, foarte simpatice, au fost realizate de Marveii 3DPrint, evident, prin imprimare 3D (foto dreapta, sus). Și ca un ultim exemplu că David aplică ce predică, imediat după, deși participase în competiție, l-am găsit pe terenul de antrenament explicându-i unui tânăr jucător cum să lovească mingea cu crosa pentru lovitura de distanță (drive, foto dreapta).
Iar dacă printre cititorii mei se numără pasionați de golf sau pur și simplu curioși, pun la bătaie două seturi conținând 1 tee și 2 mingi de golf celor mai simpatice două comentarii la acest articol, evident legate de golf.
Sponsorii turneului au fost: Alpin 57 Lux, Tarom, Lighthouse Golf Resort, Champ du Golf, Leul de Aur, Nesspresso, Heidi, Marveii 3D Print, Carandache, Domaine Muntean, AWA Dental Esthetic Clinic, Schneider, Iris Broadcasting
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!