
Așa cum bine îmi spunea cineva pe facebook: “bă, ai zis că pleci la golf, ce naiba cauți la o fabrică de bunătăți?”. Am aflat și eu în epopeicul microbuz ce ne-a purtat spre Pianu’ de Jos că Alpin 57 Lux, sponsorul principal al turneului de golf, ne invită în fabrica lor din Sebeș la o înghețată. După ce stai 5 ore în temperaturi generoase, nu poți spune nu la așa ceva. OK, mergem, mâncăm o înghețată, facem poză cu oamenii și plecăm. Haha, de parcă e așa ușor să zici nu caloriilor!
De la 100 la 30.000 mp, cam așa s-ar sintetiza istoria de peste 20 de ani a fabricii Alpin 57 Lux. Un business început pe modelul american, dintr-un garaj convertit în atelier de producție și care acum are aproximativ 650 de angajați, dacă am reținut bine cifra în timp ce mâncam o gogoașă cu ciocolată. În plus, am un respect deosebit pentru oamenii care pun mâna și fac lucruri, dau de muncă oamenilor din comunitățile lor și în plus au și curajul să deschidă larg porțile către mass-media. Semn de transparență mai bun e mai greu de obținut, zic eu. În imaginea alăturată, mă puteți admira alături de domnul Ion Istrate, proprietarul fabricii de înghețată Alpin 57 Lux din Sebeș și președinte al Golf Club Paul Tomița. Aha, începem să facem legătura, nu? Știam eu că am cititori deștepți!
Impresionante au fost două chestii: prima, linia de cornete, care produce aproximativ 15.000 de cornete pe oră. Da, pe oră, am întrebat și a doua oară, că mi se părea greu de căzut. Apoi, faptul că marea majoritatea echipamentelor de producție sunt modulare, se pot cupla pentru a produce gamele de produse care sunt necesare și se pot produce înghețate combinate, de tip zmeură și ciocolată. Ele generează un portofoliu de aproximativ 150 de produse (în funcție de compoziție și tipul de ambalare). Apropo, pe ultima musai să o încercați, merită cu prisosință, în varianta pe băț cel puțin e ce trebuie după ce ai bântuit 3 ore pe terenul de golf (despre partidă în articolul următor).
Așa cum bine întreba cineva pe facebook, de ce ar produce o fabrică de înghețată gogoși sau covrigei, adică produse de patiserie la modul general? E simplu, vin eu și mă dau mare, după ce am pus aceeași întrebare gazdelor. Iarna, consumul de înghețată în România scade drastic (raportul de consum iarnă:vară este 1:500, comparativ cu țările nordice, de exemplu, unde e 1:4). De aceea, iarna se pune mult mai mare accent pe produse de patiserie, cele două tipuri de produse fiind complementare.
Îndulciți, am plecat spre conferința de presă de la Leul de Aur, omologul din Sebeș al restaurantului cu același nume din Zlatna unde cândva am cântat. Voi reveni cu povești despre timpul petrecut alături de Austin Curtis și echipa sa pe terenul de 18 cupe de la Pianu’ de Jos.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!