
In Romania, polo-ul masculin obtine rezultate mult peste numarul de cluburi (8 cluburi in prima divizie) si jucatori legitimati (sub 1000). Si cum presa nu scrie zilnic despre polo, iar poloistii nu prea apar in compania domnisoarelor bombe-sexy, reprezentantii acestui sport nu fac parte din categoria celor opriti pe strada de suporteri. Noroc cu desele calificari la competitiile importante (europene, mondiale, in 2012 Jocurile Olimpice) ca polo-ul mai apare pe prima pagina a ziarelor. De altfel, nici pe site-ul Federatiei Romane de Polo nu exista prea multe informatii si nici pe h2opolo.ro. Astfel ca nu e de mirare ca sunt foarte putini oameni care stiu ca in Romania exista si polo feminin.
2012 a fost primul an in care s-a organizat un campionat national de polo feminin, cu 3 echipe la start: CS TORPI Tg. Mures, Brenntag Bucuresti si Crisul Oradea. Campionatul a avut 3 etape, desfasurate in mai la Tg-mures, in iunie la Oradea si in iulie la Bucuresti. Federatia Romana de Polo organizeaza tot din 2012 si Cupa Romaniei la polo feminin. Se pare ca pentru 2013 numarul echipelor va creste (la Galati de exemplu sursa), dar asta ramane de vazut.
De aceea, m-am gandit ca ar fi interesanta o discutie cu o reprezentanta a acestui sport in Romania. Andrea Szeghalmi este presedinte executiv al clubului CS TORPI Tg. Mures, antrenoare de inot, antrenoare de polo la grupa 2002 – 2004 (copii nascuti in intervalul respectiv, pentru cei care nu stiu ce inseamna). Partea cu presedintele executiv nu mi-a spus-o, am aflat-o dupa ce mintea mea iscoditoare a inceput sa intrebe diverse. Inca nu stie daca sa renunte la cariera de jucatoare de polo. Si asa s-a nascut prima intrebare…
1. Cum ai ajuns sa joci polo?
Am facut inot timp de 12 ani (in perioada 1981 – 1993). Apoi am renuntat, dar din 2009 am revenit la bazin si m-am facut antrenoare datorita fiicei mele (n.a. Krisztina, cu fata in poza din stanga). Mai intram in apa cu fetele…La un moment dat, am fost invitate la Izvorani la un turneu de old boys. Piscina este absolut superba si am intrat in apa la incalzire. Dar cand am vrut sa ies, antrenorul fetelor mi-a dat o casca si…am intrat la joc.
2. Ai fost colega de echipa cu fiica ta, Krisztina, ea avand acum 14 ani. Ce senzatie ai avut sa fiti colege de echipa?
Da, am fost colege de echipa. Pntru mine este o senzatie care nu se poate descrie in cuvante, imi place sa ma antrenez cu ele, ca in apa suntem la fel toate, desi fetele imi spun mami. Cea mai placuta experienta de relatie mama si fiica am trait-o la Oradea, cand dupa meciul cu echipa oradeana, arbitrul (e si antrenor la Arad) mi-a spun dupa meci ca se uita la noi in apa si se gandea cat de norocoase suntem ca avem sansa de a juca impreuna in acelasi echipa.
3. Cate jucatoare legitimate aveti la club? Cum au venit la polo?
Avem 18 jucatoare legitimate, prima a fost fiica fostului antrenor (Razvan Paltineanu) urmata de o prietena de a ei, dupa care fiica mea, urmata de o vecina…colega de clasa si asa mai departe. Dupa care veneau si fete la cursuri de initiere in inot, carora le-am recomandat polo si au fost incantate.
Actualul Antrenor este Fulop Tamas Szoly, care este si arbitru divizionar A, iar componenta echipei este: Lukits Adrienn (portar), Dan Edina, Szeghalmi Krisztina, Torok Eniko, Moldovan Renata (capitan de echipa), Lazsadi Anna, Demeter Dora, Nonea Iulia, Lungu Andreea, Kurki Paula, Maki Bojte Gyopar,Oltean Voica, Tecar Carmen, Sildan Andrea,Pop Larisa, Catanas Ana, Stana Carina, Serbanescu Carla, Istrate Tamara.
4. E mai greu de lucrat cu fete decat cu baietii la polo? Sunt mai ascultatoare, mai disciplinate? Nu au probleme de gen unghii rupte, accidente (o buza sparta, o zgarietura etc.)?
Colegii spun ca e mai usor si in plus au spiritul de echipa. Cu accidentele si loviturile s-au obisnuit, nu mai sunt o tragedie. Oricum, lumea nu prea crede ca si fetele joaca polo.
5. Exista o varsta ideala pentru o fata sa inceapa sa joace polo?
In primul rand trebuie se se apuce de inot, iar dupa ce si-a insusit toate procedeele de inot, o recomandam la polo. Avem in echipa deja fete nascute 2002-2003, care are trecut deja de la inot la polo.
6. Exista o nationala de polo a Romaniei?
Deocamdata nu exista, dar speram ca anul acesta se va forma.
7. Spuneai ca nu stii daca sa mai joci. E greu sa tii pasul cu fetele?
:-))))), nu e greu sa tin pasul cu ele, nu ma antrez cu ele, pentru ca din pacate in acelasi timp cand ele au antrenament am si eu cu cei mici ( cei 2002-2004). Dar cand se iveste o ocazie, sunt cu ele in apa.
8. Ai migrat catre un post administrativ. E greu sa fii femeie si sa conduci un club sportiv?
Nu a fost usor, dar ma descurc in lumea polo-ului , colegii (din Tg-Mures si din tara) cred ca s-au obisnuit cu mine. In plus, rolul meu la club nu este de a conduce clubul, ci ma ocup de organizarea turneelor, imaginea clubului, relatia cu media si presa, Primarie, conducerea bazinului etc.
Foto: colectia personala Andrea Szeghalmi.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!