Saptamana trecuta a stat, preponderent, sub spectrul decernarii premiilor Nobel. Si cum eu sunt chimist, m-am gandit sa va prezint cateva aspecte interesante legate de premiul Nobel pentru chimie de-a lungul timpului.
Sunt doar patru oameni care au castigat mai mult de un premiu Nobel, doi care au castigat premii in domenii diferite si unul singur care a castigat doua premii Nobel fara a le imparti cu cineva. Acesta din urma este Linus Pauling, care a castigat premiul Nobel atat pentru chimie – lucrarea sa Natura legaturii chimice este una din cele mai importante lucrari din istoria chimiei – in 1954, cat si Premiul Nobel pentru pace in 1962 [1]. Pauling a fost un activist pentru pace inca de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial [2], fiind implicat in mai multe comitete care au demonstrat efectele armelor nucleare si testelor nucleare de suprafata asupra sanatatii celor expusi la radiatii.
In 1958, Pauling si sotia sa au prezentat in cadrul adunarii ONU o petitie semnata de peste 11.000 de cercetatori prin care solicitau oprirea testelor nucleare, dupa mai bine de 10 ani in care cele doua mari puteri – SUA si URSS, dar si alte tari – Franta, Marea Britanie, China – dezvoltasera programe uriase de cercetare si investitii in domeniul armelor nucleare [3]. Efectele petitiei s-au finalizat 5 ani mai tarziu cand, pe fondul unei presiuni publice accentuate, SUA si Uniunea Sovietica semneaza primul tratat ce limiteaza testele nucleare [4]. In ziua in care tratatul a intrat in vigoare, Comitetul Nobel i-a acordat Premiul Nobel pentru Pace lui Pauling.
Premiul Nobel in Chimie este dominat de barbati, doar 4 femei castigand aceasta distinctie de-a lungul timpului. Prima femeie laureata a Premiului Nobel in Chimie a fost Marie Curie in 1911 pentru descoperirea elementelor radiu si poloniu. De altfel, Marie Curie a fost si prima femeie care a castigat Premiul Nobel, in 1903, dar in fizica, alaturi de sotul ei Piere Curie si Henri Becquerel pentru cercetarile in domeniul radioactivitatii [5].
Premiul Nobel in Chimie nu a fost acordat in opt ani, in special in perioada razboaielor. Si daca tot vorbim de razboi, Adolf Hitler le-a interzis lui Richard Kuhn (1938) si Adolf Butenandt (1939) sa primeasca premiile acordate. Acestia au primit ulterior medalia (foto sus) si diploma, dar nu si premiul in bani. Si, ca o ultima curiozitate, valabila pentru toate categoriile premiilor, Premiul Nobel nu se acorda post-mortem decat in situatia in care laureatul a decedat intre momentul anuntarii castigatorului si ziua decernarii premiului [6].
Exista numeroase controverse legate de premiile Nobel, iar chimia nu face exceptie. Cea mai importanta ar fi aceea ca Mendeleev, “parintele sistemului periodic”, nu a castigat niciodata Premiul Nobel, desi a murit la 6 ani dupa decernarea primei distinctii de acest tip [7].
Referinte
[1] link [2] link [3] link [4] link [5] link [6] link [7] link
Sursa foto
Linus Pauling link Medalie Premiul Nobel link
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!