Din mai, odată cu ridicarea restricțiilor, am cântat oriunde am găsit o ușă deschisă și încerc să fac asta în continuare. Pe de-o parte, mi-a fost tare dor de concerte, pe de altă parte mă gândesc că, la cum merg lucrurile (nici nu e 1 septembrie și am depășit 1000 de cazuri/zi), cu valul 4 în creștere, mă întreb dacă nu cumva ne confruntăm din nou cu iminența unor noi restricții. Și recunosc că mi-am amintit fără nici o plăcere de perioada martie – mai 2020, cu ieșitul pe bază de declarație, apoi, în toamnă cu restricțiile de circulație între anumite ore, magazine deschise doar până la 6 în weekend și tot așa. Eu, megasociabilul, în primele 2 luni nu am ieșit mai departe de Piața Vitan, unde mă duceam la farmacie și să iau o cafea de la Cappucino Story, tocmai ca să îi susțin și pe ei în această perioadă. Ba după 1 mai, deja am renunțat și la asta, doar ideea de a face o declarație îmi provoca un stres intern teribil. Ce să mai spun de lipsa concertelor pe care, mai ales în perioada octombrie 2020 – mai 2021, am resimțit-o psihic extrem de intens și pe care nu vreau să o mai repet. Nici nu vreau să mă gândesc la colegii mei artiști, care doar asta fac (spre deosebire de mine care mai am și alte ocupații) și care au fost în incapacitatea de a-și face meseria.
În inițiativa pornită de fratele Chinezu, numită #RomâniaDeschisă, a început o dezbatere despre cât de oportună ar fi o dezbatere pe tema restricționării programului de funcționare a magazinelor în contextul valului 4 de COVID. Totul pleacă de la un studiu intitulat Comportamentul de consum în timpul pandemiei de COVID. Conform studiului, 75% dintre bucureșteni consideră că, în contextul unui val 4, prevenirea aglomerației se realizează cel mai bine prin menținerea programului normal de funcționare a magazinelor (grafic 1). Ținând cont că, indiferent de tipul programului de muncă (de la birou, de acasă), populația bucureșteană nu are un program 9 – 17, înclin să cred că această măsură nu ajută foarte tare la scăderea cifrelor. Bucureștiul are o populație dinamică, îmi amintesc că, înainte de pandemie, cele mai aglomerate în magazinul de proximitate erau 20-22.
Pentru mine, ca om vaccinat din prima clipă când am avut dreptul să o fac, purtător de mască înrăit (am purtat câte două din octombrie în martie și faptul că, deși am avut 10 oameni în familie, din care 4 diagnosticați de noi, nu m-am infectat îmi dă dreptate) și apologet al purtatului măștii în spații închise sau aglomerate, ideea de restricții mă stresează extrem de tare. Aparent, nu sunt singurul, mai bine de jumătate dintre români consideră ca principal factor de stres reintroducerea de noi restricții (grafic 2). Vreau să putem cânta, chiar dacă cu un public mai restrâns (fie doar public vaccinat sau cu test PCR, fie doar 50% din capacitate) și în anumite condiții (de ex. masca obligatorie în sală). Vreau să putem merge la meci (mai ales în aer liber, nu văd motive să nu, chiar dacă cu aceleași limitări de mai sus) sau să ne putem vedea cu oamenii apropiați. Vreau să ajung în septembrie – octombrie în Provence, că nu pot să scrii o carte fără sursa de inspirație nr. 1.
În loc de concluzii -ale mele sau cele din studiu – o întrebare pentru voi: credeți că dacă reducem programul magazinelor ajută cu ceva combaterea valului 4?
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!