
Sport pentru schimbare e o carte despre rugby doar în aparență. De fapt, e o carte despre Oameni și pentru oameni. Iar pentru a înțelege mai bine, trebuie să merg un pic mai în urmă cu povestea. Se pune întrebarea firească cum am ajuns să iubesc rugbyul mai mult decât alte sporturi? E simplu, mă regăsesc foarte tare în valorile lui, mă simt foarte bine în comunitatea oamenilor care încearcă, prin sport, să schimbe ceva în comunitățile lor.
Nu mai știu când m-am întâlnit prima dată cu Gabriela Popescu, dar sigur faptul că e din Humor a ajutat. O femeie președinte de club de rugby e ca un folkist care e nominalizat la Grammy: un lucru extrem de rar! Și a fost clară treaba când am avut o prezentare de ținut la Conferința Națională de Rugby. Ea și o doamnă arbitru erau singurele femei dintr-o sală cu peste 100 de persoane. Dar să nu divagăm. Să ții în viață un club de rugby în ziua de azi e extrem de greu. Să faci asta la Gura Humorului e și mai complicat, pentru că nu e un oraș cu puterea financiară a Bucureștiului sau Timișoarei. Pe de altă parte, sunt atâți Stejari, foști sau actuali, care au plecat de acolo, iar cel mai la îndemână exemplu este Mihai Macovei, căpitanul naționalei și cel mai recent centurion (n.a. 100 de selecții în națională). Era nevoie de cineva să coaguleze dorințele, să găsească resursele, să își asume efortul.
Dincolo de partea financiară a clubului, sunt multe alte probleme. Copiii care vin la rugby poartă uneori un bagaj emoțional greu de gestionat la vârsta lor. Iar Gabi trebuie să fie nu doar președinte de club, ci psiholog, consilier și prieten. La început, focusul a fost pe Humor, apoi, treptat, și spre alte localități, spre mediul rural, acolo unde copiii au nevoie disperată de șanse. Pentru un copil din mediul rural, sportul poate fi o cale spre o viață mai bună. Nu doar rugby, ci educație financiară, dezvoltare personală și multe ateliere și cursuri pentru copii. Capacitând profesorii de sport din comune să facă voluntariat și să îi antreneze pe copii, să organizeze mici competiții locale (nici nu aveți idee ce puține jocuri au juniorii anual și că doar prin joc pot crește).
Sport pentru schimbare e o inițiativă cum am mai văzut doar la Gică Hagi, care, la 10 ani de academie, a lansat o carte în care a povestit ce și cum a făcut. Sport pentru schimbare e o lecție că se poate, e un ghid ce poate fi replicat în alte sporturi, în alte locuri. E un îndrumar despre cum să schimbi în bine comunitatea în care trăiești.
Cartea poate fi descărcată aici. Pun și două poze de la lansare, ca să nu uit că am fost și mi-a plăcut.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!