
Varșovia în trei ore este, evident, o metaforă. Dar dacă vreodată aveți ocazia, ca mine, să petreceți 6 ore în aeroport, nu ratați o plimbare în oraș, pentru că merită, nu are rost să stați în aeroport. La 7:15 ieșeam din terminalul sosiri și luam autobuzul 175 până în centrul Varșoviei (chiar așa sa numește stația, Centrum). Autobuzul face cam 30-35 de minute până acolo (nu au fost probleme de trafic nici la dus, când oricum era foarte devreme, nici la întoarcere, când am plecat din centru în jurul orei 11.00). Sunt 3 variante de bilete de transport de suprafață (dar cred că sunt valabile și la Metrou), pentru o zonă sau două; există și varianta cu Warsaw card, dar nu știu detalii.
Centrul îl veți recunoaște după uriașul turn cu ceas care domină piața (foto stânga). În complexul respectiv, intitulat oficial Palatul Culturii și Științei (cred), se găsește, printre alte instituții, muzeul tehnic. Nu prea se omoară cu vorbit engleză lumea în Varșovia, n-am reușit să găsesc la chioșcuri o hartă a orașului în timp util, așa că m-am așezat la o cafea în zona Biserica Sfânta Cruce – Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana, am deschis Google Maps și m-am pus pe căutat. Cafeaua medie era un fel de halbă de cafe latte, bună, dar vreo 3-4 euro (11,90 zloți). Deh, eram în buricul târgului…dar vegheat de statuia lui Copernic din fața Palatului Staszic am beneficiat la maxim de net și de vremea frumoasă de afară.
Cu o vagă idee a zonei, am luat-o la pas. Am vrut să îmi cumpăr șervețele, evident că tanti de la magazin nu avea habar de napkins, dar se pare că pronunția mea a ce scria pe etichetă a fost suficient de corectă încât mi-am primit marfa.
Și tot mergând așa în pas grăbit pe Krakowskie Przedmieście, am trecut pe lângă Cotroceniul polonez, adică la Palatul Prezidențial. Prima oprire a fost în Piața Zamkowy (Piața Castelului), dominată de statuia lui Sigismund al 3-lea (foto dreapta), unul din cei mai importanți monarhi ai Poloniei, rege al Poloniei și Duce al Lituaniei (1587 – 1632), dar și Rege al Suediei (1592 – 1599). Adiacentă pieței este Biserica Sf. Anna, construită în 1454 și una din cele mai vechi clădiri din Varșovia. Pe fațada bisericii se găsesc statuile celor 4 evangheliști. Și pentru că se numește Piața Castelului, evident ea găzduiește, ați ghicit, Palatul Regal (Zamek Królewski în original, foto jos). Castelul în forma sa actuală a fost complet refăcut începând cu anii ’70, el fiind puternic afectat în timpul războiului și complet distrus de armatele germane odată cu Revolta din Varșovia din 1944. Se estimează că în ianuarie 1945, 85% din clădirile orașului au fost complet distruse.
Direcția mea era monumentul dedicat eroilor ghetoului, dar cum nu am mers cu GoogleMaps în față, evident că m-am rătăcit cu grație pe străduțe. Pardon, nu m-am rătăcit ci, așa cum spungeografii, am descoperit locuri noi. Așa am descoperit o piațetă simpatică (Wybrzeże Gdańskie sau New Town Market – foto stânga), unde puteți sta la o bere la una din terase sau puteți vizita Biserica Sf. Kazimierz. În pas alert, am ajuns și pe malul Wislei (Vistula în română), unde se filma ceva, dacă iau Oscar sper să îmi mulțumească și mie pentu că nu am trecut prin cadru. În zonă există și un muzeu al caricaturii (am văzut un indicator), dar am zis că sunt suficient eu, nu e cazul să merg și în vizită la alte caricaturi. Cum nu țineam minte să fi fost vreo apă în drumul meu, spiritul practic a strigat după tabletă și așa am aflat că sunt departe de țintă.
M-am repliat rapid, am trecut pe lângă monument în fugă, pentru că deja mă grăbeam și am luat-o către același palat al culturii și științei. Mi-a mai sărit în ochi Palatul Mostowski (foto dreapta), actualmente sediul poliției din Varșovia și Piața Żelaznej Bramy (Iron Gate Square) cu statuia lui Tadeusz Kościuszki și Palatul Lubomirski.
Am ajuns epuizat la Centrum. Tot acolo este și gara centrală a Varșoviei. Stația de 175 spre aeroport este pe diagonala intersecției față de locul unde ați coborât la venire. Autobuzul vine din 20 în 20 de minute.
Nu am pretenția că e vreun ghid de vizitare a Varșoviei, dar pot să spun că mi-am făcut câteva idei despre ce vreau să vizitez cu prima ocazie când ajung pentru mai mult timp în Varșovia. De ce nu, pentru o vacanță.
Mersi de ponturi…luni am o escala destul de mare in Varsovia (chiar am fost fericita ca este asa de mare) si am de gand sa explorez un pic orasul 🙂
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
4 Comments
Varsovia este frumoasa, centrul reconstruit e chiar monument UNESCO dar eu as recomanda mai degraba alte locuri din tara: Gdanskul, Cracovia mai ales, Torun, Marienburg. Tara e minunata iar societatea asisderea
@Dan stiu, eu am ajuns in Varsovia doar in tranzit, nu era planificata. Stiu ca sunt altele mai frumoase, eu as ajunge la Torun.