V-am spus de multe ori că este o onoare pentru mine să am ocazia să scriu despre colegii de breaslă. Iar dacă vorbim de oameni care au marcat muzica lumii, onoarea este cu atât mai mare. Povesteam la un moment dat cu Daniel Iancu despre muzică în general și l-am întrebat dacă în magazinele de muzică din Brazilia (unde el lucra la momentul respectiv) există vreun muzician român și mi-a răspuns fără să ezite: Gheorghe Zamfir. Și mi-am adus aminte că, la primele mele ieșiri din țară, la începutul anilor 2000, în magazinele de muzică din țările vest-europene vizitate, Zamfir era prezent în secțiunea World Music.
O carieră dedicată naiului (este, probabil, cel mai cunoscut reprezentant al acestui instrument), cu o operă muzicală uriașă (peste 300 de lucrări, aproape 200 de discuri) cu puternice rădăcini în folclorul românesc, discuri de platină și de aur, colaborări cu artiști de pe 5 continente, întâlniri cu mari personalități ale lumii și decorații primite din partea conducătorilor lumii (Knight of Belgium, Knight of Luxemburg, Order of the Officer of France, de două ori distins cu medalia de aur a Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres din Paris, dublu medaliat al Unviersității Don Bosco din Roma, Medalia Vaticanului, acordată de Papa Ioan Paul al II-lea etc.), spectacole în toate colțurile lumii. Acesta este cel mai scurt rezumat posibil al celor 5 decenii petrecute pe scenele lumii, alături de cele peste 120 de milioane de discuri vândute în întreaga lume. Presa mondială l-a supranumit “Hendrix al naiului” sau The Iconic King of Pan Flute (Regele emblematic al naiului).
Alături de maestrul Zamfir, în cadrul spectacolului ce va avea loc pe 31 mai pe scena Ateneului Român vor evolua o serie de artiști de excepție. Dacă am vorbit de folclor, seara de gală nu putea fi privată de doi apărători ai tradițiilor românești și doi prieteni ai săi, i-am numit aici pe Grigore Leșe și Dumitru Fărcaș. Bogdan Bradu, Vlad Miriță și Stelu Enache sunt o parte din “vocile” ce vor răsuna alături de naiul fermecat al lui Gheorghe Zamfir și orchestra ce îl va acompania.
Eugen Sârbu este singurul violonist român, alături de George Enescu, pe care Oxford Dictionary of Music îl menționează. Locuiește la Londra și este posesorul viorii Stradivarius, datând din 1729 și muzicianul care a cântat pe celebra „Il Cannone” (vioara lui Paganini). Nu vor lipsi nici actorii Ion Dichiseanu și Dan Puric sau caricaturistul Ștefan Popa Popas.
Pentru detalii suplimentare despre acest spectacol ce se anunță grandios, vă invit să urmăriți pagina sa oficială.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!