Dacă vă numărați printre cititorii fideli ai acestui blog, știți cât de mult iubesc Alba Iulia și lucrurile minunate care se întâmplă acolo. De la cetatea care arată fantastic la evenimentele culturale numeroase (jazz, teatru, Dilema Veche, folclor etc.) și mai ales oamenii care fac lucrurile să meargă.
Ziua de Mâine 2014 este cel mai bine organizat festival de folk din România și mărturie stau cele 9 ediții precedente, plus programul celei de a 10-a, ce va avea loc în perioada 20-23 noiembrie 2014 la Casa de Cultură din Alba Iulia. Poate ar trebui să precizez că fac această afirmație într-un an în care nu particip la această ediție de festival, ca să nu existe dubiul unei legături între afirmație și prezența mea acolo. Ba mai mult, deși nu particip la festival, sprijinul meu pentru Ziua de Mâine 2014 în ceea ce privește promovarea pe ForeverFolk, dar și invitarea câtorva bloggeri la festival rămâne valabil și în acest an.
Dacă tot vorbeam de programul excepțional al acestei ediții, sunt mai multe aspecte pe care îmi pare nespus de rău că le voi rata. În primul rând, punerea în scenă a operei folk După melci a lui Nicu Alifantis, pe versurile lui Ion Barbu și în regia lui Cristian Pepino. La 35 de ani de existență ai acestui album, pe scena de la Casa de Cultură se lasă cu teatru de păpuși, cu proiecții și, evident, cu Nicu Alifantis cântând piesele de pe disc. De asemenea, muzicienii care au contribuit la înregistrările originale ale albumului vor fi prezenți, printre ei numărându-se Evandro Rosetti, Costin Petrescu, Nichi Oagăn sau Sorin Minghiat.
Apoi, recitalul lui Dan Andrei Aldea, nici nu vă imaginați cât de mult regret faptul că nu îl pot întâlni și cunoaște pe acest titan al muzicii (atenție, nu am spus românești!). Stă de prea mult timp departe de România și îmi pare tare rău că prea puțini mai știu cine e Dan Andrei Aldea. Iar din cei care mai știu, toți se gândesc în primul rând la Om Bun. De acord, o piesă emblematică, dar Dan Andrei Aldea înseamnă mult mai mult.
Nu în ultimul rând, vă recomand spectacolul Interioare, tot un spectacol aniversar pentru discul omonim al lui Alexandru Andrieș, apărut acum 30 de ani. Mă bucură, de asemenea, prezența unui număr mare de artiști tineri pe scena festivalului. Majoritatea sunt câștigători ai edițiilor precedente ale festivalului, mă gândesc aici la Silvan Stâncel, Grupul Litua, Alexandra Sidor, Alexandra Andrei, Cosmin Vaman și Mihai Boicu.
Cu o părere de rău indiscutabilă, mă voi bucura de la distanță de toate evenimentele incluse în ediția aniversară a festivalului de la Alba. Programul detaliat al festivalului îl găsiți pe ForeverFolk.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!