Zamfir

Billy Idol în România

17/03/2014 Comments (1) Blog

Alba 2014

Scriam anul trecut un articol despre motivele pentru care un blogger nu trebuie să rateze Alba Iulia în 2013. În plus, vineri am dat o fugă și la Târgul Național de Turism și, evident, am trecut și pe la standul comun al Consiliului Județean Alba și al Primăriei Municipiului Alba Iulia. Și stând de vorbă cu oamenii de acolo și frunzărind materialele de prezentare, am realizat că, de fapt, oricine, blogger sau nu, trebuie să viziteze măcar o dată Cetatea Alba Carolina și județul Alba în general, motivele fiind nenumărate.

În primul rând cetatea ca atare, la ora actuală cea mai frumAlba Iuliaoasă din România după părerea mea (vă rog să mă contraziceți cu argumente dacă aveți altă părere). Apoi, sumedenia de evenimente culturale și nu numai ce au loc în județ în fiecare an, multe dintre ele având deja tradiție (vezi festivalul de folk, ajuns la ediția cu numărul 10). Și nu doar existența evenimentelor, ci și profesionalismul și seriozitatea cu care acestea sunt organizate, elementele de noutate din fiecare an, atenția la detalii și dorința de a promova Alba ca pe un oraș cu puternică amprentă culturală. La multe dintre ele am participat cel puțin o dată, despre altele mi-au povestit prietenii (bloggeri sau nu) prezenți acolo. Partea cea mai bună este că, în ciuda dificultăților financiare și nu numai (în primul rând pentru că niciodată în ultimii 24 de ani cultura nu a fost o prioritate în România), oamenii de aici luptă să facă lucrurile să se întâmple.

Sper ca în acest an, JazzCulture să fie reprezentat cu cinste la Alba Jazz (16 – 18 mai), festival ajuns la a 3-a ediție. Aștept să văd lista recitalurilor, dar după Richard Galliano și Omar Sosa anul trecut, nu cred să am motive de tristețe. Din câte știu, este o premieră faptul că Festivalul Cetăților Dacice are loc la Ighiu, iar asta sper să fie de bun augur pentru întâlnirea anuală a celor mai viteji luptători din fostele cetăți dacice din Alba (Cricău, Cugir, Cetatea de Baltă, Ighiu și Săsciori). Așteptați-vă la reeditarea luptelor de altă dată dintre daci și romani (procesul de reenactment prinde contur și în România), la tradiții din satul dac, dar și concerte lângă Rugul lui Zamolxe. Data de desfășurare pentru ediția cu numărul 8 este 21-22 iunie (și sper că aici ajung și eu, detalii pe pagina lor de facebook).

Marcel Iures 2Și de Festivalul Internațional de Teatru Povești pot vorbi în cunoștință de cauză, participând la una din ediții ca blogger oficial. Și acum regret că nu am reușit să îl văd pe Marcel Iureș în rolul lui Ivan Turbincă în Absolut! Povești este un eveniment ce include, pe lângă reprezentații de teatru cu cele mai mari nume ale scenei românești, forme multiple de teatru contemporan – teatru-dans, improvizație, musical, non-verbal, teatru de păpuși. Pentru că teatrul, prin comediile sale, aduce, de multe ori, zâmbetul pe buzele privitorilor, puteți încerca și Alb-Umor, festival internațional de literatură umoristică și caricatură, ce are loc în perioada 30 mai – 1 iunie. Și pentru că județul Alba l-a dat literaturii pe Lucian Blaga, la Sebeș și Lancrăm (satul natal al poetului) are loc Festivalul Internațional Lucian Blaga  (9-11 mai).

Dilema Veche Alba 2013

Nici Festivalul Dilema Veche nu trebuie ratat, mai ales că totul se desfășoară în cetate și cum lucrările de reconstrucție sunt cam gata, merită cu prisosință să mergeți la dezbaterile cu oamenii momentului (printre vorbitorii de anul trecut s-au numărat Dacian Cioloș, Andrei Pleșu sau Radu Paraschivescu) din locații ca Biblioteca Batthyaneum, lecturile în aer liber, concertele din piețele cetății (anul trecut am descoperit-o pe Maria Răducanu, o voce de aur, făcându-mi autocritica pentru incultura mea) sau proiecțiile de film.

Dacă vreți să gustați din aroma Apusenilor, mergeți la Târgul de Fete de pe Muntele Găina (19-20 iulie), Târgul Lemnarului (16-17 august) sau Serbarea narciselor (17-18 mai) și, cel mai important. Târgul Național de Turism Rural de la Albac. În mijlocul munților, veți vedea ce înseamnă cu adevărat patriotismul, ce reprezintă pentru moți Horea sau Avram Iancu. Iar spiritul României îl veți simți mai bine ca oriunde pe 1 decembrie, în locul nașterii României moderne, în Cetatea de la Alba Iulia.

Emotii de AlbaAm lăsat Festivalul de folk Ziua de Mâine intenționat la  sfârșit. E firesc, cu el a început dragostea dintre mine și Alba Iulia, dintre mine și județul Alba în general. E, din punctul meu de vedere, cel mai bine organizat festival de folk din România, iar în acest an are loc în perioada 14 – 16 noiembrie. Sunt trei zile cu recitaluri de calitate, cu concurenți buni, cu promovare corectă și coerentă pe toate canalele, cu evenimente adiacente interesante. Sunt convins că, fiind o ediție aniversară, organizatorii vor pregăti multe surprize, așa că pregătiți-vă de spectacol.

Alte evenimente interesante din județul Alba

 • 25 – 27 aprilie: Festivalul Roman Apulum – Zilele Cetăţii;
 • 17 mai: Noaptea Muzeelor;
 • 23-25 mai: Gustos de Alba;
 • 30 mai – 1 iunie: Festivalul Zilele Municipiului Alba Iulia;
 • 1 iunie – Cetatea Copiilor;
 • 7-8 iunie: Blaj aLive, pe Câmpia Libertății din Blaj;
 • 20 – 22 iunie: Sărbătoarea Muzicii;
 • 4 – 6 iulie: Feeric Fashion Days;
 • 18 – 19 iulie: Simfonia Focului;
 • 28 iulie – 3 august: Şureanu Mountain Festival, Domeniul Schiabil Şureanu;
 • 9-10 august: Rowmania;
 • 4 – 7 septembrie: Alba Iulia Music and Film Festival;
 • 12-14 septembrie: Festivalul Național de Folclor Strugurele de Aur;
 • 19 – 21 decembrie: Christmas Wine Festival.

One Response to Alba 2014

 1. […] Dacă nu ați apucat să vedeți Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia complet renovată, Festivalul Alba Jazz 2014 este o foarte bună ocazie să o faceți, pentru că majoritatea covârșitoare a activităților și evenimentelor din festival se desfășoară în cetate. De altfel, cultura este la ea acasă în Alba Iulia, aici având loc festivaluri de nivel național și internațional de teatru, muzică folk, folclor, literatură, istorie, umor și, începând din 2012, și de jazz (o listă detaliată a evenimentelor din județul Alba o găsiți aici). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *