My Fair Lady

My Fair Lady

Bose QuietComfort 35

Bose QuietComfort 35

25/09/2016 Comments (0) Blog

Antalya, David și delfinii

Pentru că o parte importantă din banii pentru Alchimie au venit de la prietenii și fanii mei (dați-mi voie să le spun așa pentru că nu îi cunosc personal pe toți), am vrut să dau ceva mai departe. Dar din dar se face Rai, spune un proverb românesc. Nu știu dacă există Raiul sau cum arată el, dar știu că îmi doresc să pot să fac asta cât mai des, să întind câte o mână de ajutor ori de câte ori am ocazia.

La capătul mâinii întinse a fost, de această dată, David. Pentru care o vizită în Antalya nu înseamnă doar o vacanță într-una din cele mai populare destinații pentru români, ci o șansă de a merge la terapia cu delfini. O terapie cu rezultate fantastice în lupta lui dificilă și pe termen lung cu autismul.

Antalya David DelfiniI-am urmărit pe David, Miky și Mihai pe parcursul perioadei din Antalya, live-urile făcute de Mihai pe facebook cu David în bazin și vă spun sincer că mi-aș fi dorit să fiu și eu acolo. Și acest fapt nu ar fi fost posibil fără efortul conjugat al unor oameni care s-au implicat și care merită mulțumirile noastre. Primii dintre ei sunt cei de la Paralela 45, care au asigurat biletele de avion pentru David și părinții săi.

Citeam interviul făcut de Vlad cu Mihai ce înseamnă autism înalt funcțional, boala de care suferă David. Pe scurt, incapacitatea de adaptare socială și senzorială la lumea noastră, reflectată într-o imposibilitate de a face anumite lucruri simple, banale pentru copiii tipici. Cunoscându-l de circa un an, îmi dau seama că el a evoluat uriaș, pentru că îl văd mergând pe bicicletă, făcând poze și postându-le pe facebook sau instagram. E curios, pune întrebări, multe întrebări, se bucură de revederea cu oamenii ce fac parte din viața sa mai sincer decât ne reușește nouă, celor “normali”. Iar faptul că Mihai spune că, urmare a terapiei din Turcia, David a început școala foarte bine, reușește să își gestioneze mai bine energia, depune un efort mai mic în procesul de învățare, e un semn că sesiunea de terapie a fost una reușită.

Mihai povestește că oamenii de la delfinariului din Kemer (Dolphin Park Kemer) și Antalya Ruhbilim Okulu – Soulscience School, dar și Tayfun (instructorul delfinilor), sau doctorul Murat Kemaloglu au făcut totul ca efectele terapiei să fie maxime. Indiferent ce auzim noi din afară despre Turcia, viața acolo merge înainte, iar oamenii și-au făcut treaba cu mult profesionalism.

Turcia este o țară pe două continente, un pod între Europa, cu al său spirit liber, inovator și cu valori adânc orientate social și Asia și Arabia, confruntate încă cu diverse mișcări sociale și politice, sub flamura verde a islamului și semiluna lumii arabe. Din câte povestește Mihai, oamenii din Antalya pun pe primul loc prosperitatea lor – care provine 90 % din turism.

antalya-restaurantAtunci când faci cunoștință cu un turc – pentru că ai intrat în magazinul lui de exemplu, după salut urmează întrebările despre ce îți face familia și cu îți merg afacerile. Din păcate, pentru mulți situația nu este grozavă. Dar ceaiul oferit și zâmbetul lor nu s-au schimbat, semne ale ospitalității pentru care sunt faimoși. Mihai Stescu

Anul acesta a fost un an greu pentru turismul din Antalya, lipsa turiștilor ducând la o scădere masiva a activității, cu aproape 50 %. Ca urmare tot ce înseamnă turism a devenit o chestiune de importanță strategică. Dacă în anii trecuții plimbare prin orașul vechi și prin bazar erau o aventură, urmărit în permanență de vânzătorii insistenți, Mihai spune că anul acesta a sesizat o schimbare de atitudine, începând de jos de la vânzătorii ambulanți și până la polițiști de frontieră sau de circulație care sunt mult mai atenți și gata oricând să-ți dea o mână de ajutor.

antalya-reliefAm văzut în postările lui Mihai că Antalya are o diversitate fantastică a reliefului, un avantaj grozav care permite turiștilor fie să huzurească în resorturile all inclusive de pe plajele Mediteranei, fie să hoinărească prin ruinele orașelor antice sau să se aventureze pe munții Taurus, cu canioane incredibile și râuri repezi și cristaline. Iar ziua se poate încheia cu o plimbare în orașul vechi, unde restaurantele cu specific turc, dar și mediteranean, te îmbie cu aromele lor incredibile.

Voi încheia cu un interviu acordat de Mihai unui post de televiziune turc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *