Despre exemplul personal si amatorism ca sport national

Agricultura romaneasca – intre oportunitati si metehne

16/11/2011 Comments (4) Blog

Berea, chimia si mediul inconjurator

Evident ca titlul o sa vi se para ciudat, daca nu tembel, ca ce, Doamne apara si pazeste, legatura sa fie intre cele 3 chestii. Povesteam aici despre chimia prezentata intr-un mod hazliu si de prezenta ei inclusiv in fabricarea berii, ceea ce l-a umplut de bucurie pe Chinezu si al sau blog de bere, ca vorba aia, se poate lauda in fata sotiei ca face stiinta, nu ca bea ca (scuzati expresia) un nemernic. Dar postul de fata e mai curand despre stiinta si mediu decat despre bere.

Ieri insa, am avut ocazia sa vizitez, impreuna cu mai multi confrati bloggeri si din presa scrisa, fabrica de bere de la Ploiesti, apartinand Bergenbier. Motivul l-a reprezentat punerea in functiune a unei statii de biogaz in cadrul fabricii, care recupereaza biogazul rezultat în procesul de epurare a apelor uzate produse in procesele tehnologice si il folosesc pentru a genera energie termica.

Suna SF? Chiar nu este. In orice proces tehnologic, rezulta ape uzate, iar in cazul berii, acestea contin cantitati mari de substante organice. Care, pe de-o parte, deversate in mediu ar modifica intr-un mod negativ calitatea apelor naturale (incarcare organica = dezvoltare necontrolata a algelor, plantelor etc. = eutrofizare = adio apa curgatoare), iar pe de alta parte, procesate in mod corespunzator, pot furniza o cantitate de biogaz ce determina scaderea costurilor proceselor tehnologice.

Ce inseamna din punct de vedere economic? Amortizare in 2 ani a investitiei (200.000 de euro a costat) si cum e clar ca instalatia nu e facuta doar pentru 2 ani, dupa inseamna profit, si o scadere cu 5-10% a costurilor de energie termica. Plus o calitate mai buna a apelor uzate evacuate, deci un avantaj fata de mediu.

Evident ca dupa vizita prin fabrica (una din cele mai mari din Romania), am incheiat vizita cu o degustare de bere (unii din noi), respectiv cu potolirea setei (cunoscatorii). Claudiu, Mahmur.Info, Haotik, Waven, pot confirma.

 

4 Responses to Berea, chimia si mediul inconjurator

  1. Berarul says:

    Felicitari, un video de la “excursie”? Mi-ar fi placut si mie sa vad o fabrica de bere “pe dinauntru” Poate pe viitor o sa am ocazia 🙂

  2. make says:

    @Berarul – nu am avut voie sa facem poze si sa filmam in fabrica (politica firmei). Pe viitor, urmareste blogdebere.ro – sigur mai apar oportunitati 🙂

  3. […] am prestat pe blogdebere.ro câteva impresii generale. Make, domn profesor de chimie, a b?gat-o pe aia cu respectarea mediului. Haotik a fost impresionat de […]

  4. […] V-am povestit de vizita la fabrica de bere Bergenbier de la Ploiesti. Nimic surprinzator: eu, blogger, primit una bucata invitatie de vizitat o fabrica de bere, parte din campania de CSR a firmei, care si-a imbunatatit sistemul de management de mediu cu o statie de biogaz. Pana aici totul clar. Dupa mai bine de o luna, la un seminar de audit de mediu, studiul de caz al unui student (ales chiar de student)…o fabrica de bere. Ce sa va mai povestesc, ca m-am apucat sa le arat studentilor imagini cu statia de biogaz, cu modul de functionare etc. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *