Culorile României Ciocănești

Culorile României

vara barcelona

Vara, vacanțele și bucuria călătoriilor

01/07/2016 Comments (2) Turism

Bucovina

Bucovina este unul din locurile mele favorite din România, dar cred că asta știți deja. Merg constant acolo să cânt sau doar să îmi văd prietenii (anul trecut am ajuns de 7 ori, anul acesta deja de 3 ori – sau să spun doar de 3 ori?). Și la fiecare vizită am încercat să mai descopăr câte un colțișor nou, câte un muzeu, câte o casă veche, câte o pensiune aparte și tot așa. Și în ciuda numeroaselor vizite, de fiecare dată am reușit să mai vizitez un loc unde ajungeam în premieră.

SlatinaBucovina este cunoscută drept Ținutul Mănăstirilor, sunt atât de multe lăcașe de cult încât ar fi complicat să le menționez pe toate, mai ales că nu sunt eu vreun bisericos. Le-am ales pe cele mai valoroase din punct de vedere istoric, cele mai cunoscute – Voroneț, Mânăstirea Humorului, Putna, Sucevița, Moldovița, Arbore, dar și pe cele care mi-au plăcut mie cel mai mult și aici mă refer la Dragomirna și Slatina. Pentru că sunt niște oaze de liniște, pentru că mai ales Dragomirna e un loc de spiritualitate mai mult decât un loc de religie, unde eu unul m-am simțit bine deși nu m-am dus să mă rog. La Slatina am ajuns luni pentru prima oară, e ctitoria lui Alexandru Lăpușneanu, care este și îngropat aici, alături de soție și două din fiicele sale. Nu mi-a plăcut biserica, e întunecoasă, e sumbră, dar curtea cu trandafiri și împrejurimile cu fânețe și livezi (foto stânga) sunt superbe.

Malini LabisMuzeul Ciprian Porumbescu din satul cu același nume și Casa Memorială Nicolae Labiș de la Mălini  (foto dreapta) sunt locuri ce vorbesc despre personalități ale României și e păcat că prea puțini oameni ajung acolo. Dacă ajungeți la Mălini, trebuie să știți că luni și marți casa este, oficial, închis. Există însă un număr de telefon al doamnei care are grijă de casă și, dacă aveți noroc, vine și vă descuie. Eu n-am avut, avea oameni la câmp și trebuia să le gătească, iar eu eram unul singur, ceea ce nu a convins-o să lase totul în ziua sa liberă și să vină să îmi povestească.

Ciocăneștiul a fost surpriza anului 2015 pentru mine, am ajuns de două ori să cânt anul trecut, sper să îmi iasă și anul acesta. La recomandări în fugă as spune Muzeul Ouălor Încondeiate, Muzeul Satului, dar mai ales evenimentele care au loc aici de-a lungul anului – Festivalul Păstrăvului, Festivalul Ouălor Încondeiate, Festivalul Datinilor și Obiceiurilor și mai sunt. Mai multe povești din Ciocănești găsiți aici.

Dacă ajungeți la Putna, dați o fugă și la Chilia lui Daniil Sihastru, măcar pentru povestea copilăriei cu Ștefan cel Mare în căutarea unui sfat. La Cacica puteți vizita salina și sanctuarul catolic, un important loc de pelerinaj al catolicismului din România, vizitat cândva și de Papa Ioan Paul al II-lea. Dar poate cel mai important lucru de care să vă bucurați în Bucovina este cadrul natural. Fie că mergeți sus pe Toaca (la relee – inside joke!), pe Rarău, la Pietrele Doamnei sau sus, în Suhard, vă veți umple sufletul de frumos.

Cazare, restaurante și oportunități de schi în Bucovina

Variantele de cazare sunt foarte numeroase și pentru toate buzunarele. Eu am stat la Best Western, Aldi (Gura Humorului), Casa Poveste (Câmpulung Moldovenesc), Passiflora (Mănăstirea Humorului), Continental (Suceava) și nu am fost dezamăgit (evident, ținând cont de bugetul disponibil pentru fiecare alegere în parte). Găsiți cazare de la 4 stele până la pensiuni mici și chiar locuințe particulare.

În Gura Humorului, se poate mânca la prețuri decente și masă bună la Aldi (ciorbă de hribi neapărat!), Lions, Casa Humor, Casa Elena. Evident, nu trebuie să ratați Pizzeria La Bomba, unde puteți citi o carte până vine pizza, că doar e casa poetului Sorin Poclitaru. Plus discuri cu muzică folk. În Parcul Ariniș aveți piscină (atât acoperită, cât și în aer liber) și parc de aventură. Un SPA foarte simpatic găsiți și la Câmpulung Moldovenesc, la Aquarius.

Dacă sunteți pasionați de schiat, știu cel puțin patru pârtii în zonă, cele mai importante fiind la Gura Humorului și Vatra Dornei, dar și la Mălini și Cârlibaba.

2 Responses to Bucovina

  1. Flori says:

    uof, m-ai ucis cu ciorba ta de hribi! si pana pe 21 mai e o groaza:)

  2. Make says:

    @Flori crede-ma, merita 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *