Cum arata viitorul

Viata ca un film

11/07/2013 Comments (5) Blog

Chimia viitorului azi

Am decis ca as vrea sa dau la chimie prin 1994. Chimia era blamata, industria chimica moarta, iar eu voiam chimie! Aveam un vis decent, sa ma fac profesor de chimie la liceu si paream singurul convins ca pot avea un viitor cu chimia. Anii au trecut, am facut facultate, master, doctorat in chimie, am ajuns mai mult decat un profesor de liceu (nu ca ar fi ceva rau in a fi profesor de liceu). Desi foarte putini tineri mai aleg chimia, azi mai mult ca oricand pot afirma ca, indiferent de evolutia societatii, chimia isi va avea propriul loc, bine stabilit. Pentru ca, asa cum imi place sa spun, chemistry is everywhere.

De platforma Chemgeneration am tot vorbit, iar BASF a implementat in acest an concursul Chain Reaction. A venit momentul final, a venit momentul sa anuntam castigatorul acestui concurs, din al carui juriu am avut onoarea sa fac parte, alaturi de somitati din domeniul chimiei si fizicii, precum Profesorul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, si Profesorul Sorin Rosca, presedintele Societatii de Chimie din Romania. In concurs au participat 25 de licee din 11 orase din tara (Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Craiova, Constanta, Cluj-Napoca, Galati, Iasi si Ploiesti).

chimia

Au fost multe proiecte interesante, au fost proiecte bune stiintific, dar care nu au stiut sa “se vanda” suficient, dar castigatorul a fost dincolo de orice dubiu, toti componentii juriului indicandu-i pe prima pozitie a clasamentului. Asadar (trompete!!), cel mai bun proiect al unui sistem de reactii in lant apartine elevilor de la Colegiul National “Grigore Moisil” din Bucuresti (foto stanga) si va invit sa il urmariti in filmarea de mai jos.

A existat si un premiu al publicului ce a revenit proiectului cu cele mai multe voturi primite pe site-ul CHEMGENERATION.COM. Acesta a fost castigat de Colegiul National “Mihail Kogalniceanu” din Galati. Eu as vrea sa mentionez si echipa colegiului Fratii Buzesti din Craiova, care au avut de asemenea un proiect care mie mi-a placut foarte mult (videoclip lor il gasiti aici).

Felicitari tuturor, ati muncit mult pentru proiecte, sper sa va fi distrat (pentru ca, va spune un chimist cu ceva experienta, chimia poate fi extrem de distractiva), sper sa aveti si anul viitor ocazia de a participa la acest concurs, cu rezultate si proiecte mai bune ca acum. Iar pe termen lung, va invit sa descoperiti chimia si veti vedea ca sansele pe care aceasta profesie vi le poate oferi sunt mult mai multe ca la prima vedere.

Foto: Dragos Asaftei

5 Responses to Chimia viitorului azi

 1. Si mie mi-a placut mult chimia in liceu.Organica.

 2. Make says:

  @nebun de cret organica este mult mai logica decat anorganica, ti-o spune unul care a facut facultate de chimie 🙂

 3. chimia e mai mult organică decat anorganică;))

 4. florin says:

  buna ce catitate de clorura de potasiu devine letala ? si in ce conditi ? cum trebuie preparata ,

 5. Make says:

  @Florin, imi pare rau, dar nu raspund la astfel de intrebari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *