
Îmi crește inima când văd orașe mici devenind mari prin evenimente culturale atractive pentru un public ce depășește simpla populație a orașului respectiv. Și nu ma dau exemplul meu drag – Alba Iulia, ca acolo e clară treaba demult, deja acolo vorbim de tradiție (9 ediții de festival folk, 3 de jazz, teatru, cetăți dacice etc., nu reiau inventarul). Pentru că, multe din aceste orașe, au o singură șansă de a se promova: cultură (incluzând aici nu doar evenimentele de profil, ci și vestigii istorice) plus cadrul natural. E bună gastronomia românească, dar nu poți aduce un turist 3-4 zile într-o zonă doar pentru mâncare. Și vinul e bun, și o pălincă e și mai bună, dar mai ales când sunt puse într-un context.
Nu e nimic mai plăcut decât să te invite cineva la o discuție, iar temele să îți fie cunoscute și dragi. Și ca să nu vorbesc pe câmpii, subiectele apărute la întâlnirea de ieri au inclus:
Dacă nu ați dat click pe linkurile inserate un pic mai sus, vă spun eu că sunt către articole de pe acest blog, deși discuția la care am participat ieri nu era despre mine și/sau blogul meu. Începutul lui august, mai exact perioada 1-10 august 2014, aduce la Râșnov cea de a 6-a ediție a Festivalului de Film Istoric, ce include, pe lângă filme documentare și de ficțiune (evident, că doar e festival de film), dezbateri cu istorici sau martori ai evenimentelor, discuții cu actori și regizori, concerte sau prezentări de carte. Ca să vă exemplific, la ediția din 2012 a participat sportivul ce a purtat drapelul steagului israelian la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972 care, era (surpriza!), născut în România. Proiecțiile de film au loc atât în cetate (vă asigur că veți recunoaște locul unde a fost filmată scena finală din Nemuritorii), dar și în cinematograful Amza Pellea din oraș. Printre cei care vor concerta la Râșnov se numără byron (care vor cânta pe 1 august, în deschiderea festivalului) sau Ozana Barabancea.
Temele evenimentului din acest an sunt “Marele Război”, “1989, a fost sau n-a fost?” și “Los Angeles 1984” (acum înțelegeți bucuria mea de mai sus?). Festivalul de Film de la Râșnov va găzdui și Școala de Vară ASTRA, în cadrul căreia 15 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie vor putea participa gratuit la toate evenimentele festivalului şi vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare şi masă. Pentru a câştiga un loc la Şcoala de Vară ASTRA, aceștia trebuie să trimită, până la data de 30 iunie 2014, CV-ul şi un scurt eseu pe tema: “O zi din viaţa mea în România anului 2014, condusă de Nicolae Ceauşescu”.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!