Cosmin Alexandra

Cosmin și Alexandra

JAZZ™ 2015 – recitaluri

16/06/2015 Comments (1) Blog

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2015

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2015 este în plină desfășurare, dar din păcate eu sunt prins cu înregistrările la noul album și deci legat de București. Dar cum cititorii mei merită să fie la curent cu ce se întâmplă acolo, blogul este reprezentat de Raluca Chirculescu la festival, care în aceste zile îmi va trimite mai multe corespondențe.

West Side StoryChiar și după 2007, Sibiul a reușit să-și păstreze acel aer de Capitală Culturală a Europei prin stilul in care își promovează evenimentele culturale, arhitectura locală și toate obiectivele turistice. Cu atât mai mult în timpul verii, activitatea culturală sporește semnificativ, mai ales prin prisma Festivalului Internațional de Teatru.

Luna iunie reușeste să aducă în cochetul oraș din Transilvania mii de turiști din întreaga lume curioși să afle ce înseamnă al treilea festival de teatru ca importanță în lume. Festivalul are ceva de oferit pentru absolut toate gusturile, de la spectacole stradale unde trupele de teatru pornesc pe pietonala centrului vechi, parcurgând Piața Mică și cea Mare, până la producții de mare amploare precum Faust sau West Side Story (spectacol realizat de Răzvan Mazilu – foto dreapta).

Atentie, Zburam pe Luna Sebastian MarcoviciZiua de luni a început pentru mine cu un spectacol de acrobații așa cum nu am mai avut ocazia să văd până acum. O trupă de acrobați din Franța a încântat publicul cu acrobații pe un fel de picioroange mai aparte, ce le permiteau să sară și să țopăie printre spectatori în dorința de a “cuceri spațiul”. Spectacolul “Atenție, zburăm spre lună” a atras rapid un public numeros ce îi urma conștiincios pe tot parcursul reprezentației. E simpatic să vezi grupuri de copii urmărind cu gura căscată cum acei doi domni aproape zboară printre ei, sau cum adulții se minunau de forța fizică necesară unor astfel de acrobații. E clar că de la an la an se încearcă surprinderea publicului cu cât mai multe detalii, în acest caz nava spațială ce ii acompania pe acrobați cu muzică puternică, ce nu putea trece neobservată.

Cascadorul ErnestPlecând ușor spre Piața Mică, un domn simpatic ce semăna izbitor cu personajul Mario al jocurilor atât de populare invita prin cele mai inedite moduri publicul să se apropie. Un om extrem de carismatic și care te acapara prin glume sau cu “forța”, luându-te frumos de braț, orice doar să rămâi. Cascadorul Ernest a stârnit rapid hohote de râs în rândul tuturor celor prezenți, fie prin giumbușlucurile făcute, fie doar prin glumele improvizate pe moment ce se pliau perfect pe orice situație. Contactul permanent cu publicul a reușit să ne țină în priză permanent chiar dacă ploaia amenința să strice show-ul. Copiii au fost fericiți urmărind trucurile cu mașinuța cu telecomandă, adulții au savurat glumele și micile subtilități, totul făcând ca aproape o oră să treacă pe nesimțite.

E interesant să observi cum la început publicul este reticent în a se opri din drumul lui pentru spectacol sau cum evită să se implice direct în contactul cu actorii, însă talentul și șarmul lor reușește să inspire încredere și ușor-ușor toți aplaudăm, cântăm și ne distrăm copios alături de artiști. De fapt, de aici reiese cel mai bine talentul unui actor, când reușește atât de bine să-și transpună publicul în povestea pe care el o spune.

Festivalul este in toi așa că mai sunt extreme de multe de văzut, păcat ca nu ne putem multiplica să reușim să vedem absolut toate spectacolele, alegerile fiind destul de greu de făcut când ai așa multe posibilități.

Credit foto: Sebastian Marcovici – urmăriți și pagina de facebook a festivalului

One Response to Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2015

  1. […] un pic despre ce se întâmplă prin piețele Sibiului și pe pietonală (despre care puteți citi aici), despre spectacole contemporane sau clasice și lupta dintre generații atât de vizibilă în […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *