Teo Milea

Teo

cadou

Leapșa unui cadou nebun

06/04/2016 Comments (0) Blog

Fonseca, Naidin, Boghean

Nu știu când și unde a început pasiunea mea pentru latin jazz, muzică cubaneză și alte chestii similare. Dar sunt aproape sigur că primul disc cu un artist din această zonă a fost unul cu Ibrahim Ferrer, legendarul frontman din Buena Vista Social Club. Era ceva în vocea lui caldă și calmă care mă fascina, mă liniștea (pe mine, da?), mă ducea într-o altă lume.

Dacă am zis Cuba, Ibrahim Ferrer, Buena Vista Social Club, e cea mai bună introducere pentru artistul pe care vreau să vi-l prezint astăzi și care pe 25 aprilie va concerta la București: Roberto Fonseca. Așa cum v-am obișnuit, o primă propunere muzicală, să meargă articolul mai bine.

Debutul discografic timpuriu și furtunos (alături de Javier Zalba și grupul Temperamento, în 1999) îi aduce un premiu important – Cuba’s Best Album, continuat cu o colaborare cu Buena Vista Social Club, alături de care susține peste 400 de concerte în toată lumea. Experiența acestei colaborări îl inspiră pe Roberto Fonseca și pentru viitorul său proiect, intitulat Zamazu,  o fuziune de jazz, muzică tradițională cubaneză și armonii africane. Urmează patru ani extrem de solicitanți pentru artist, ce include recitaluri la cele mai importante festivaluri de jazz din lume sau colaborări cu artiști precum Omara Portuondo (cunoscută publicului românesc), Carlinhos Brown sau Augusto Enriquez. În 2012 este nominalizat la premiile Grammy (Best Latin Jazz Album) pentru albumul Yo, un proiect inovativ pe care The Daily Telegraph l-a considerat prea bun ca să câștige.

În clipul de mai sus, Fonseca apare alături de Ramsés ‘Dynamite’ Rodriguez (tobe) și Yandy Martinez (bas), adică exact muzicienii alături de care va evolua și la București, în turneul de promovare a albumului At home. Până să trecem la administrative și invitați, o a 2-a propunere de piesă.

FonsecaȘi dacă nu era suficient domnul Fonseca, în spectacolul Exploring Jazz de pe 25 aprilie de la Teatrul Național din București acesta va fi însoțit de doi artiști de poveste. Pe Adrian Naidin sunt convins că îl cunoașteți fie din spectacolul Caramitru – Mălăele, câte-n luna și în stele, unde “moderează” muzical dialogul celor doi geniali actori, fie din concertele sale în diferite formule (de la solo la cvartet, cum e și cazul spectacolului Exploring Jazz). Pe cel de-al doilea vi l-am prezentat chiar eu la un moment dat aici pe blog: Vali Boghean. Asemeni multor muzicieni din Republica Moldova, Vali Boghean este un instrumentist excepțional, polivalent (un virtuoz al instrumentelor de suflat, fie că vorbim de trompetă, saxofon, flaut, tilincă, duduk, cimpoi, kaval sau clarinet).

Biletele pentru eveniment sunt disponibile la Sala Palatului, TNB, în rețeaua agențiilor Eurolines și TUI TRAVELCENTER, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, Magazinele Germanos, Libr[ria Mihai Eminescu, Magazinul Muzica, Unirea Shopping Center (etj.2), Diverta, Flanco, re’eaua de magazine SAY Shops, UMAN, Senia, IQ BOX, agențiile Perfect Tour, la Hard Rock Café, stand-ul de bilete de la Metrou Unirii 1 (lângă casa de bilete Metrorex) și Berăria H precum și online pe www.ticketnet.ro, www.myticket.ro, www.bilet.ro, www.iabilet.ro, www.vreaubilet.ro, www.biletoo.ro sau www.bilete.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *