Stiti cum spune englezul “good things happen to good people”? Ei bine, fiind pe pamant britanic, expresia s-a dovedit adevarata, astfel ca, desi nu preconizasem (cu toate ca ne dorisem), am vazut si o sesiune atletica la Jocurile Olimpice de la Londra, pe Stadionul Olimpic. Iar pentru asta trebuie sa ii multumesc doamnei Violeta Beclea, multipla noastra medaliata, actualmente director de marketing al COSR (puteti citi la Ruxa un interviu cu dansa, realizat inainte de startul Jocurilor Olimpice), care ne-a dat biletele sale pentru sesiunea de dupa-amiaza din 3 august.
Stadionul Olimpic arata…Olimpian. Nu stiu termenul daca e corect din punct de vedere lingvistic, dar chiar arata ca un loc al zeilor din Olimp, in forma de coroana (de, Marea Britanie este monarhie), cu 80,000 de oameni aclamandu-i pe cei mai valorosi din atletii lumii (foto stanga: Flacara Olimpica). Si, spre marea mirare chiar a britanicilor, stadionul a fost arhiplin inca la ore foarte matinale si la calificari in probe mai putin atractive.
In seriile de la 100 m femei, Romania a avut-o ca reprezentanta pe Andreea Ograzeanu. Trebuie spus ca s-a alergat foarte bine inca din grupe, o alergatoare din Gambia, desi a reusit sa stabileasca un nou record national, s-a clasat, in grupa ei, doar pe locul 8.
De asemenea, numeroase Season Best (SB) si chiar cateva Personal Best (PB) si recorduri nationale. Andreea a alergat pe culoarul 9, iar timpul ei a fost 11.44, cu care s-a clasat pe locul 5 in serie si al 38-lea timp in clasamentul general.
Am asistat si la un nou record olimpic, in proba de greutate a heptatlonistelor, cu Austra Skujyte (Lituania) aruncand 17.31 m. Si pentru ca nimic nu se compara cu o finala, am avut parte de finala masculina de aruncare a greutatii sau, asa cum spunea crainicul stadionului, “big boys competition”, cu polonezul Majewski, campionul olimpic en-titre la start. In acelasi timp cu greutatea baietilor a inceput si grupa B de calificare la aruncarea discului, cu Nicoleta Grasu printre competitoare, deci din nou emotii pentru noi. 61.86m din prima incercare pentru Nicoleta.
Calificarile baietilor la saritura in lungime au fost oarecum dezamagitoare, tinand cont ca ultimul calificat din cei 12 finalisti a sarit 7,92. De altfel, de la Carl Lewis, Mike Powell si cubanezul Ivan Pedroso, lungimea nu a mai scos in fata atleti remarcabili. Daca Bogdan Tudor sau Bogdan Tarus ar mai fi fost in activitate, aveau sanse la medalii clar. La disc, a doua aruncare a Nicoletei s-a situat putin sub 60 de m. (n.a. finala avea sa imi dovedeasca faptul ca am avut mare dreptate).
Dupa 4 aruncari, Majewski conduce in clasamentul aruncatorilor de greutate, depasinsu-l pe campionul mondial en-titre, germanul Storl, cu doar 1 cm (21,87). A 3-a incercare a Nicoletei a fost nereusita, astfel ca ramane cu 61,86m din prima aruncare. Ziua se incheie cu finala feminina de 10,000m, cu 3 alergatoare japoneze preluand conducerea din start, ceea ce, trebuie sa recunoastem ca e neobisnuit desi este, cel mai probabil, doar un foc de paie. Hoffa Reese castiga medalia de bronz la aruncarea greutatii, David Storl pe cea de argint, iar Tomasz Majewski isi pastreaza titlul olimpic castigat la Beijing, ba chiar la ultima aruncare isi imbunatateste SB, aruncand 21,89m.
Cele 3 japoneze continua sa conduca dupa 3000, dar nu suntem nici la jumatatea cursei. Desi a realizat cel mai bun timp al sezonului, Nicoleta Grasu se situeaza doar pe locul 14, astfel ca nu se califica in finala aruncatoarelor de disc. La jumatatea cursei de 25 de ture, alergatoarele din Kenya si Etiopia ocupa primele 6 locuri, readucand lucrurile pe pozitiile firesti pentru cursele de fond. Iar cu 600 m inainte de sfarsit, Diaba (Etiopia) ataca decisiv, castigand aurul, in timp ce argintul si bronzul revin Kenyei, prin Kipyego si Cheruiyot.
Ma declar incantat de prima mea participare la o competitie atletica, iar faptul ca s-a petrecut chiar la Jocurile Olimpice au facut lucrurile mai mult ca perfecte. In incheiere, inca o poza cu stadionul olimpic, de aceasta data nocturna.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
[…] Dar tocmai pornind de la aceasta premisa, va spun sincer ca mie mi-a placut momentul, iar daca l-as fi vazut live sau chiar pe stadionul Olimpic (foto dreapta – unde, by the way, am fost prezent la o sesiune atletica la olimpiada). […]