clasic

Clasic vs. contemporan

rocker

Festival I am the rocker

22/06/2015 Comments (0) Blog

Maria Berasarte la FITS 2015

Încă un reportaj al Ralucăi de la FITS 2015, de această dată un concert de factură iberică, susținut de Maria Berasarte, ce îmbină elemente de fado și flamenco, susținut în Biserica Romano-Catolică din Piața Mare a Sibiului.

Toată viața mea, viața mea muzicală este în acest album și aș defini acest album ca un cântec iberic cu multe nuanțe ale muzicii populare, de canto liric pentru că am studiat canto liric timp de 8 ani. Maria Berasarte.

Festivalul de Teatru de la Sibiu a reprezentat întotdeauna un cumul de experiențe noi și o șansă de a descoperi genuri experimentale ale teatrelor din întreaga lume, la care altfel prea prea greu ai putea avea acces, sau de stiluri muzicale aduse într-un mod autentic de artiști ce odată cu ei aduc și o fărâmă din lumea lor. Acum doi ani descopeream ce înseamnă cu adevărat un concert gospel. Nu credeam că un concert într-o biserica rece și sobră va putea să-mi transmită așa o energie și să mă facă să cânt și să aplaud cu entuziasm piese ce până la urmă au un mesaj puternic religios. Anul acesta a fost rândul stilului fado.

Auzisem poveștile celor care au ajuns în Portugalia și care spuneau că nu se poate să ajungi în Lisabona și să nu îți faci timp pentru o seară de fado autentic. În București auzisem doar de câteva concerte mari la Sala Palatului, însă niciodată nu am reușit să am un contact cu aceasta muzică, asta până la Sibiu. În cadrul festivalului, Maria Berasarte, o artistă din San Sebastian, a susținut un concert extrem de emoționant în Biserica Romano Catolică din Piața Mare. San Sebastian este un orășel din țara Bascilor, ce în anul 2016 va fi Capitală Culturală Europeană, unde reprezentanții Festivalului International de Teatru de la Sibiu au descoperit-o și au invitat-o anul acesta în România.

Fado este muzica reprezentativă culturii tradiționale a Portugaliei, o muzică ce vorbește despre soartă așa cum și numele o spune. Este o incluziune a muzicii și a dansului cu influențe muzicale afro-braziliene, cadențe maure și a stilurilor muzicale urbane datând din secolul al XIX-lea. Așa cum doar limba română poate exprima dorul într-un singur cuvânt, așa și muzica fado exprimă un dor de… ceva, acel ceva neavând un corespondent în alte limbi. Muzica fado exprimă melancolie, dor, povești despre iubiți plecați pe mare, iubiri dureroase sau regrete. Începând cu anul 2011, muzica fado a fost inclusă în Patrimoniul Cultural UNESCO fiind un adevărat tezaur al peninsulei iberice.

Maria Berasarte

Chiar dacă nu poți înțelege textele prea ușor, vocea artistei și chitara clasică ce o acompaniază te transpun într-o emoție extrem de puternică. Ajungi să crezi că asiști la o poveste tristă al cărui mesaj te marchează la un nivel personal, că simți fiecare fărâmă de dor și melancolie. Maria Berasarte îmbină muzica fado tradițională în albumul său Aguaenlaboca cu savoarea muzicii flamenco și muzica tradițională din Spania, incluzând chiar și un cântec în limba bască (Barco negro). Albumul îmbină elemente culturale atât din sudul Spaniei unde bucuria, mișcarea și magia sunt teme des întâlnite, cu cele din nordul Spaniei, unde puterea, ambiția își pun puternic amprenta în muzica locală.

O biserică transformată într-o sală de spectacol, în care toți cei prezenți au amuțit complet în timpul concertului. De-o eleganța naturală, Maria Berasarte ne-a purtat într-o călătorie prin locurile ei natale. A îmbinat atât de frumos cântecele cu mișcările grațioase ale mâinilor, încât părea că te poate hipnotiza să o asculți ore în șir. Am plecat de-a dreptul fascinată de ce ascultasem, dorindu-mi mai mult, poate chiar un concert departe, în Portugalia, sau chiar la San Sebastian în Spania, pentru că puține experiențe turistice ar putea echivala un concert de flamenco sau fado într-un local autentic la un pahar de vin și la lumina lumânărilor.

Va voi lăsa un fragment care poate vă va deschide un pic apetitul pentru cultura iberică. V-aș sugera să nu ratați ocazia unui astfel de concert, deoarece ocaziile sunt destul de puține, iar ascultatul acestei muzici doar de pe un disc nu reușește la fel de bine să îți transmită toate emoțiile.

Credit foto: pagina de facebook Maria Berasarte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *