Flacara Olimpica din nou aprinsa la Londra

Amestecul politicului in sport

23/08/2012 Comments (1) Sport

Romani castigatori ai unui turneu de Grand Slam

Ideea articolului de fata mi-a venit pe cand scriam de intalnirea cu Horia Tecau de la Londra. Am realizat atunci ca avem campioni la tenis cat sa ii numeri pe degetele la o mana, iar cei mai tineri poate nici nu au auzit de unii dintre ei. Asa ca m-am apucat de citit povesti si scris. Apoi, pentru că la fiecare performanță românească și la fiecare turneu de Grand Slam oamenii intrau și citeau acest articol, i-am făcut un update pe 31 iulie 2019, la 7 ani distanță.

Nasty Nastase si finalele de Grand Slam

Grand Slam

Istoria titlurilor romanesti in Grand Slam incepe in 1970. Ilie Nastase si Ion Tiriac castigau in acel an Roland Garros-ul in proba de dublu, invingand in finala dublul american Arthur Ashe – Charlie Pasarell [1]. Cei doi mai jucasera o finala a aceluiasi turneu, cu patru ani inainte, pierduta in fata unui alt dublu american.

In acelasi an, Ilie Nastase castiga si Wimbledonul, dar la dublu mixt, alaturi de americanca  Rosemary Calas. Dublul Nastase – Calas nu va fi unul de conjunctura, cei doi recidivand tot la turneul britanic in 1972. Ei vor mai juca inca o finala in acel an, la Flushing Meadows, pierduta insa [1]. A fost una din ultimele editii de US Open disputate pe iarba, 3 editii avand loc pe zgura – 1975-1977 – pentru ca din 1978, meciurile sa se dispute pe ciment [2]. Jimmy Connors este singurul jucator care a castigat titlul pe toate cele 3 suprafete (’74, ’76, ’78, ’82, ’83) [3].

Tot in 1972, Ilie castiga primul sau turneu de Grand Slam la simplu. In finala pe iarba de la US Open, il invinge pe Arthur Ashe in 5 seturi (cateva secvente in clipul de mai jos [4], dupa ce fusese condus cu 2-1. Cu 2 luni inainte pierduse, tot in 5 seturi, finala de la Wimbledon in fata unui alt american, Stan Smith (ambele finale exista pe youtube integral: US OpenWimbledon). Smith este cel care de 3 ori le-a rapit lui Nastase si Tiriac bucuria de a castiga Cupa Davis (’69, alaturi de Ashe, ’71 alaturi de  Frank Froehling si ’72 alaturi de Tom Gorman) [5].

Nu intamplator l-am adus in discutie pe Jimmy Connors. El va fi partenerul de dublu al lui Ilie Nastase in victoriile de la Wimbledon (1973) si US Open (1975), dar si in finala de la Roland Garros pierduta in 1973. Ilie castigase insa titlul la simplu in 1973, invingandu-l pe Niki Pilici si fara a pierde nici un set in intreg turneul, doar 2 jucatori mai putandu-se lauda cu aceasta performanta: Bjorn Borg (’78, ’80) si Rafael Nadal (‘2008 si 2010) [1].

De-a lungul carierei, Ilie Nastase a castigat 7 titluri de Grand Slam (2 la simplu, 3 la dublu si 2 la dublu mixt) si a mai jucat inca 6 finale. Cel mai mare regret va ramane, probabil, acela de a nu fi castigat niciodata titlul la Wimbledon in proba de simplu, mai ales ca despre finala pierduta la Smith, Ilie Nastase spune ca a fost cel mai bun meci al sau [6].

Doamnele tenisului romanesc

Spre sfarsitul anilor ’80, cand cariera lui Ilie Nastase, unul din jucatorii de elita ai tenisului mondial, se apropia de sfarsit, tenisul feminin romanesc propune si el doua nume: Virginia Ruzici si Florenta Mihai. In 1977, Florenta Mihai joaca atat finala la simplu, pierduta in fata jucatoarei iugoslave Mima Jausovec, cat si cea de dublu mixt alaturi de columbianul Ivan Molina, pierduta in fata dublului Mary Carillo – John McEnroe [7].

In anul urmator, Virginia Ruzici este vedeta turneului de la Roland Garros, jucand nu mai putin de trei finale. Intai castiga finala de simplu impotriva aceleiasi Mima Jausovec, alaturi de care face pereche si in finala de dublu feminin, castigata impotriva perechii australiano-franceze Lesley Turner-Bowrey – Gail Chanfreau. Cea de a 3-a finala, cea de dublu-mixt in care face pereche cu francezul Patrice Dominguez, este pierduta in fata perechii cehoslovace Renata Tomanova – Pavel Slozil.

In acelasi an (1978), pierde finala de dublu feminin de la Wimbledon (alaturi de Mima Jausovec) in fata duo-ului australian  Kerry Reid – Wendy Turnbull. Pe aceasta din urma o va intalni si un an mai tarziu in finala de dublu-mixt pierduta la Roland Garros, cand ea face pereche cu Ion Tiriac (care avea deja 40 de ani), iar australianca cu Bob Hewitt.

Ultima finala de Grand Slam disputata de Virginia Ruzici are loc in 1980 tot la turneul din capitala Frantei, cand pierde in doua seturi la Chris Evert [8].

Horia Tecau in turnee de Grand Slam

Grand SlamHoria Tecau (foto dreapta) s-a dovedit un excelent jucator de dublu inca din perioada junioratului, cand alaturi de Florin Mergea castiga titlul la Wimbledon (juniori, 2002) si jucau finala de la Australian Open [9].

Din 2010 el a inceput sa joace alaturi de suedezul Robert Lindstedt, alaturi de care joaca 3 finale consecutive la Wimbledon (2010, 2011, 2012), pe care din pacate le-au pierdut. El reuseste totusi sa castige un turneu de Grand Slam in 2012, la dublu-mixt a Australian Open, alaturi de Bethanie Mattek-Sands [10].

Va reuși totuși să își adjudece trofeul britanic în 2015, alături de olandezul Jean Julien Rojer, în fața perechii britanico-australiene Jamie Murray – John Peers. În semifinale am avut parte și de un duel românesc, adversarii câștigătorilor fiind Florin Mergea și indianul Rohan Bopanna. Adversarii din finala de la Wimbledon par să le poarte noroc lui Tecău și Rojer, pentru că tot pe ei îi vor învinge și la US Open, în 2017.

Embed from Getty Images

Epoca Simona Halep

Primul titlu de Grand Slam al Simonei Halep s-a lăsat un pic așteptat, el venind după trei finale pierdute de jucătoarea noastră – două la open-ul francez (2014 și 2017) și una la Australian Open (2018), toate în trei seturi. Deja se vorbea de un complex al Simonei, de o lipsă de concentrare la meciurile importante și tot așa. Simona Help câștigă trofeul de la Rolland Garros în același an 2018 și închide gura criticilor. În 2019, Simona Halep va deveni și prima reprezentantă feminină a României care câștigă la Wimbledon și primul român ce se impune pe iarba londoneză la simplu. Și o face într-un stil de mare jucătoare, demolând-o, pur și simplu, pe Serena Williams, în două seturi: 6-2, 6-2. O finală despre care s-a spus că a fost cel mai bun meci din carieră pentru Simona și pe care o puteți vedea integral în clipul de mai jos. 

 1. Ilie Nastase on Wikipedia
 2. http://en.wikipedia.org/wiki/US_Open_(tennis)
 3. Collins, Bud (2010). The Bud Collins History of Tennis (2nd ed. ed.). [New York]: New Chapter Press. pp. 10, 452, 454. ISBN 978-0942257700
 4. http://www.ilie-nastase.com/sportivul/ilie-nastase-arthur-ashe-finala-us-open-1972
 5. America Today, The Good, the Bad and the Nasty, http://www.americatoday.com/sports/tennis/ 
 6. http://www.ilie-nastase.com/sportivul/ceea-ce-ilie-considera-a-fi-cel-mai-bun-meci-al-sau
 7. Florenta Mihai on Wikipedia
 8. Virginia Ruzici on Wikipedia
 9. Adevarul, 30 ianuarie 2012, Tecău și Mergea, „gemenii“ cu destine opuse http://www.adevarul.ro/sport/antifotbal/tenis/Tecau_si_Mergea-gemenii-_cu_destine_opuse_0_637136858.html
 10. Horia Tecau on Wikipedia

One Response to Romani castigatori ai unui turneu de Grand Slam

 1. […] Tecău și partenerul său au avut mai multe probleme în semifinale cu dublul Florin Mergea – Rohan Bopanna, unde au avut nevoie de 5 seturi și un 13-11 în decisiv. Finala cu Jamie Murray (fratele lui Andy) și australianul John Peers, cei doi s-au impus clar, în 3 seturi, în mai puțin de două ore. Este primul titlu de Grand Slam pentru Horia la dublu (are unul la dublu-mixt, la Australian Open – detalii aici). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *