bloggeri oficiali

Blogroll-ul de pe coperta e gata

concert

In concert alaturi de Mircea Baniciu

10/10/2012 Comments (7) Noutati

Un album e o chestie al naibii de complicata

Si va jur ca nu exagerez. Realizez in aceste zile in care ma chinui, cot la cot cu producatorul meu, sa indeplinim formele necesare pentru a edita primul album, care e motivul pentru care acest disc a stat 4 ani la mine in computer si nu in casele voastre. Hartiile. Sunt atatea formulare de completat incat imi vine sa renunt si acum, dar mi-e deja rusine fata de toti cei care vor sa stie cand apare, in sfarsit, acest album.

E fascinant cate acte sunt necesare pentru a scoate un album. Daca nu compui si textele pieselor ai nevoie de semnaturi pe formularul de inscriere a piesei din partea textierului. De asemenea, intre casa de discuri si textier trebuie sa existe un contract. O sa spuneti ca nu e asa complicat. Vi se pare, pentru ca, de exemplu, eu am o piesa pe versuri de Ion Minulescu. Ce trebuie sa fac? Sa ii caut pe mostenitorii poetului si sa le cer acordul. Unde sa ii gasesc? Habar nu am…

Apoi, un alt textier important al primului meu album, Loredana Tudor, e in Australia. Nu e chiar “aici aproape”. Ma rog, se pare ca se accepta, provizoriu pana ajung documentele in original, o varianta scanata. Plus domnul Liviu Jianu, autorul versurilor la Poem cu cai, care e la Craiova. Suplimentar, trebuie sa alerg si dupa doi poeti consacrati – Mircea Dinescu si Lucian Avramescu – pe versurile carora am cate o piesa de pe album. Pot sa va spun sigur ca daca mai scot si al doilea album, voi lucra doar cu textieri “la indemana”.

album

Pentru fiecare piesa trebuie scrisa o mini-partitura (primele masuri din fiecare tema a piesei – foto stanga) – aici intra in rol oamenii care stiu sa faca asta, pe care apoi adaugi versurile sub note. Si dublezi totul cu o copie a discului, pentru arhiva UCMR, in caz de litigii.

Un contract se incheie si intre mine si casa de discuri, dar si intre mine si UCMR-ADA, ca organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor. Deja partea de design a copertii, ce scrii pe coperta etc. mi se par floare la ureche.

Asadar, daca vreodata va hotarati vreodata sa scoateti un album, inarmati-va cu multa, dar multa rabdare. Un album e si o chestiune de vointa.

7 Responses to Un album e o chestie al naibii de complicata

 1. Ivan Mihaela says:

  Marius înca un pic. Merita!!! Asa-i în orice început, al naibii de greu. Te sprijinim si apreciem eforturile tale!!!

 2. Make says:

  @Mihaela multumesc de incurajari – luptam pana la capat cu sistemul si hartiile 🙂

 3. Apollo says:

  Parca e un fel de “selectie naturala” pentru artisti: reusesc doar cei cu nervii tari. Mult succes!!!

 4. Make says:

  @Apollo selectie – cu siguranta, naturala – ma indoiesc :))

 5. Make says:

  @Madalin multumesc 🙂

 6. […] albumul ala blestemat (avanpremiera durerilor de dinti filosofico-hartogaristi ati putut-o citi aici), pana se va lasa cu o lansare oficiala si alte cele, m-am gandit sa nu vi se faca dor de mine. In […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *