Daca vorbim de stereotipuri elvetiene, cu siguranta va veti gandi la ceasuri, banci si ciocolata. Iar daca adaugam si Alpi, si flori de colt, decorul este perfect, iar rezultatul este remarcabil. Despre cum am perceput orasul Zurich veti citi pe larg intr-un articol viitor (tot in aceasta saptamana), acum voi vorbi de vizita la fabrica de ciocolata Laederach din Bilten (langa Zurich), premiu in cadrul campaniei Blogal Initiative pentru Heidi Romania.
Drumul pana la Bilten e de preferat sa il faceti cu trenul pentru ca altfel soferul va trebui sa opreasca periodic pentru a admira privelistea. Calea ferata merge paralel cu Zurich See, deci va veti putea desfata cu imagini absolut superbe, parca desprinse dintr-un film pentru copii.
Trenul a fost destul de gol, usor prafuit (la propriu, mai ales pe-afara) si fara wireless, ceea ce pentru un turist insa nu e rau, abia ramai cu ochii pe geam si, credeti-ma, aveti ce vedea. Dupa ce lacul se termina, la cativa kilometri ajungem la Bilten, localitatea unde se gaseste fabrica Laderach (locatia de bastina a ciocolatei Heidi), un sat la poalele Alpilor unde nu te-ai gandi la industrie, ci mai degraba la pensiuni si vaci pe pajisti. Nu, n-au lipsit nici ele din peisaj, nu va faceti griji. Pe de alta parte, cand spui fabrica te gandesti la un mamut industrial, intins pe cateva hectare, cu sute de angajati si tot asa. Aici insa totul e automatizat, de la sortarea boabelor de cacao, curatare, prelucrare si tot ce mai presupune procesul de producere a ciocolatei.
Din expozitia suspendata deasupra fabricii, poti vedea fiecare etapa a procesului tehnologic si chiar gusta din diverse sortimente. Va anunt ca masa de cacao, principalul component al ciocolatei amare, este extrem de amara, in timp ce in ciocolata cu lapte ea este amestecata cu lapte praf (este foarte important sa se reduca continutul de apa al boabelor de cacao si ar influenta procesul tehnologic adaosul de apa prin lapte natural).
Cu ocazia vizitei am aflat ca o ciocolata de calitate depinde in mod esential de tipul de boabe de cacao din care este facuta. De altfel, traducerea mot-a-mot a numelui latinesc Theobroma cacao ar fi Hrana Zeilor. Exista doua tipuri de cacao, unul din ele fiind de asemenea de doua soiuri (sa le zicem asa): Criollo, Trinitario si Forastero. Criollo este considerata cea mai fina si de lux ciocolata si cea mai scumpa dintre cele trei. Slab acida si foarte putin amara, poseda un gust de cacao cu arome de nuci, caramel, fructe de padure sau tutun, fiind si cea mai sensibila la paraziti si cu o productivitate redusa. Forastero este considerata stramosul tuturor tipurilor de cacao si reprezinta circa 80% din plantatiile existente, are o aroma foarte puternica si o productivitate ridicata. Trinitario este un intermediar intre cele doua, combinand taria de cacao de consum cu aromele de cacao de lux. Ciocolata produsa la Laederach utilizeaza cacao din soiul Trinitario, produsa in fermele de agricultura organica Cabruca, Brazilia.
Evident, la Bilten exista si un laborator unde se produc produse de ciocolata si un magazin cu vanzare. Si cel putin 3 persoane va pot confirma ca pralinele sunt absolut delicioase (reteta aici, direct de la sursa).
Mai multe poze gasiti pe pagina mea de facebook
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
[…] la Zurich pentru vizita la fabrica Heidi (detalii despre vizita aici) era cea de a 3-a vizita a mea in Elvetia. Precedentele au avut loc in 2007 la Locarno (pentru […]