O vizita la Parlamentul European e cea mai buna cale de a intelege cum functioneaza aceasta institutie europeana, legaturile pe care le are cu celelalte institutii europene (Comisia Europeana de exemplu). Nu exista majoritati in PE, in general voturile se negociaza intre grupuri in functie de interese. Astfel, se ajunge la situatia in care in sesiuni consecutive in care liberalii voteaza alaturi de socialisti, apoi socialistii sa faca sa alianta cu grupul PPE. De multe ori, abordarea unei probleme europene (de ex. integrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen) depinde de interese ale unor guverne la nivelul propriilor tari (mentinerea in functie a unui guvern, cu sustinerea unor partide care nu fac parte din arcul guvernamental de exemplu). Un conservator – Reding – poate colabora foarte bine cu un ecologist – Albrecht – intr-o problema ca protectia datelor personale (detalii in articolul publicat pe aceasta tema – click aici).
Mariana Cosac (coordonator al departamentului de vizite al Parlamentului European pentru Romania) spune ca nu toate solutiile trebuie sa vina de la Parlamentul european, exista probleme care pot fi rezolvate prin legislatia nationala. De asemenea, nu doar Romania propune personalitati controversate Parlamentului European (nu dam nume, se stiu ele). Cel mai tanar europarlamentar vine din Danemarca si avea 24 de ani cand a fost aleasa in PE, iar ce mai batran din Italia, 82 de ani la investitura (2009).
Tot doamna Cosac spune ca, desi majoritatea europarlamentarilor romani au o activitate destul de sustinuta, exista o deficienta de comunicare a acesteia catre publicul din Romania. De altfel, aceeasi idee este sustinuta si de Marian-Jean Marinescu (un interviu cu dansul realizat de mine aici), care spune ca foarte putini jurnalisti reactioneaza la comunicatele si informarile de presa trimise. Colegii de deplasare, mult mai specializati in ale politicii si institutiilor europene spun ca de multe ori comunicatele sunt prea tehnice, cititorii sunt prea putin constienti de importanta actelor normative care se voteaza aici, astfel ca ce se intampla aici…nu se vinde. O concluzie gresita – pe parcursul vizitei noastre acolo, domnul Jean Marinescu, europarlamentar PDL si membru in grupul EPP, propunea doua amendamente la o directiva ce vizeaza inspectia tehnica periodica, care ne afecteaza pe toti cei care avem masini. Iar astfel de situatii sunt foarte numeroase, asa ca n-ar strica sa va interesati, macar in preajma alegerilor europarlamentare (vor fi din nou in 2014), pe cine votati, mai ales ca, asa cum spuneam, acolo conteaza prea putin doctrina. In plus, nu e cazul sa trimitem in PE oameni care sa propuna directive sau regulamente doar ca sa isi justifice existenta (sunt destule acte aberante propuse).
Presa care doreste sa realizeze reportaje de la Parlamentul European are acces la o infrastructura exceptionala prin intermediul DG Communication – Media and Monitoring Unit. Serviciul dedicat presei este unic in lume, fiind functional in toate limbile Uniunii Europene, garantand astfel caracterul multilingvistic al acesteia (Yannis Darmis, Head of DG Communication).
Indiferent ca vorbim de ziaristi de presa scrisa, online, radio sau televiziune, acestia au la dispozitie facilitati radio, tv, foto, webstreaming, special events, multimedia library – toate cu titlu gratuit. De asemenea, evenimentele de la Parlamentul European sunt transmise live pe Internet si sunt disponibile publicului larg. Astfel, se poate realiza chiar o transmisie televizata, existand studiouri TV (fixe sau mobile), echipa de productie (cameramani, tehnicieni – pe durata a max 1 ora), chiar transmisii prin satelit (institutia de presa plateste accesul la satelit, nu si echipamente si oameni).
Mai multe detalii gasiti pe pagina Parlamentului European
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!