
Brasovul va fi intotdeauna, cel putin pentru mine, orasul din centrul tarii. Poate nu e chiar centrul acolo, dar e, probabil, cel mai mare oras din centru, balanta inclina mereu spre el. E un loc excelent de intalnire, fiind, macar aparent, cam la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Cluj, Focsani si Sibiu, Iasi si Craiova, adica pe orice diagonala incerci sa trasezi.
Si desi am tot trecut prin Brasov, cu diverse ocazii, fie ca a fost vorba de concerte, de proiecte de cercetare, tranzit sau pur si simplu in vacanta, nu stiu mare lucru, in afara de chestiunile clasice, gen Biserica Neagra, Piata Sfatului, Republicii, Tractorul Brasov etc. Astfel ca, o invitatie precum cea de a participa la #PrinBrasovulMeu este oricand o oportunitate de a descoperi aspecte mai putin comerciale despre un oras cu un istoric atat de bogat.
Prima zi de #PrinBrasovulMeu a decurs foarte relaxat. L-am recoltat pe Sorin Neagu direct din patul personal si am plecat spre Brasov. Prima oprire pe Republicii, la Festival 39, pentru o cafea si primele socializari cu ceilalti participanti deja sositi.
Cu ocazia vanatorii de trufe din Plaiul Foii (foto stanga) s-a lamurit si subsemnatul ca respectivele plante (in latineste Tuber sp.) nu au picioare si nu alearga, deci vanatoarea nu se face cu pusti, pistoale sau alte arme nucleare, ci cu caini specializati. Practic, cainele face cam toata treaba, el sapand la radacina copacilor (trufele cresc in general pe radacinile speciilor de foioase (carpen, mesteacan etc.), in locuri cu umiditate ridicata. Cand aduce trufa stapanului, el este, evident recompensat. Cele mai frecvente specii de caini utilizate pentru vanatoarea de trufe sunt Lagoto romagnolo (seamana cu caniche-ul) si Vizsla maghiar (asemanator brackului).
Ne-am intors in Brasov pentru un tur cu autocarul turistic descoperit. Foarte interesant este ca autocarele au un singur loc unde pot stationa si anume pe Str. Tiberiu Brediceanu, langa Bastionul Postavarilor (pe care imi pare rau ca nu am apucat sa il vizitez, pentru ca inteleg ca au un muzeu virtual hi-tech foarte interesant in interior). Drumul pana aproape de Poiana Brasov ne-a demonstrat ca, langa Tampa, toamna a venit de-a binelea, fiind chiar racoare.
Inainte de cina, ne-am intors in Piata Sfatului si am aruncat si un ochi la masinile de epoca participante la editia 2012 a Kronstadt Classic Rally. Un Jaguar e-type (motor de 4.2 L – foto dreapta), un MG, mai multe Porsche, un Volvo, doua Mercedes si cateva Dacii 1300 (in stare excelenta) si chiar una 1100. Frumoasa pasiune, dar inclin sa cred ca destul de costisitoare.
Daca vreti sa mancati bine in Brasov, va recomand cu toata caldura Sergiana. Jumarile cu ceapa rosie din introducere sunt de milioane, ca si papanasii de la concluzii. Apropos de concluzii, seara s-a incheiat in Times Club, care la un moment dat ar putea fi o locatie interesanta pentru un concert. Toate la timpul lor.
Daca ajungeti in zona Brasovului, va recomand sa petreceti macar jumatate de zi la Teliu, in poligonul de tir de acolo. Eu nu sunt un mare fan al vanatorii, dar va asigur ca trasul la tinta poate fi foarte distractiv. Daca tir cu arcul mai incercasem, n-am tras niciodata pana acum cu pusca si pistol cu aer comprimat. Iar pentru cei mai curajosi, puteti incerca sa trageti la talere.
Ultima vizita a fost facuta la singura cladire – monument din Romania cotata cu 3 stele in catalogul Michelin si anume Biserica Fortificata de la Prejmer. Mi s-a parut absolut fascinanta complexitatea acestui monument construit in secolul 13 de cavalerii teutoni (ca mai toate bisericile fortificate din sudul Transilvaniei), care putea gazdui cu usurinta, in caz de razboi, peste 1000 de oameni. Ovidiu ne-a povestit ca biserica fortificata era legata de casele din jur prin tuneluri, astfel ca, atunci cand atacatorii se apropiau, oamenii se refugiau intre zidurile cetatii.
Pentru ca atunci cand inaintezi varsta te lasa si memoria, nu doar alte chestii importante, eu am uitat aparatul foto la Bucuresti, astfel ca am facut cateva poze cu televizorul, cum a spus Yoncy, in speta cu tableta. Poza cu Jaguarul e facuta de Sorin Neagu.
Multumiri sponsorului principal si anume Ciucas si partenerilor care au facut posibil acestui eveniment Pensiunea Luiza, Cabana Plaiul foii, Aro Palace, Sergiana Grup, Brasov Tourism, International Kira Tours. Multumiri lui Ovidiu si lui Cristi Florea, pentru eforturile facute ca totul sa mearga bine.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
[…] Marius Ovidiu C?lug?ru, Drago? ?chiopu, Alex, Florea Cristian, Nicolae Mihalcea, Sorin Neagu, Marius Matache.Poze:#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]
[…] minte cum sentimentul, sau au trecut secole de atunci? Cand am fost la Brasov, in week-end-ul #prinBrasovulmeu, ajungand la Cabana Plaiul Foii, am simtit o dorinta nebuna de a ma intinde pe gazonul din fata […]