
@Dan daca tot mai iei la misto, ar trebui sa spun si eu ca potentialul cancerigen e o problema de medicina si/sau toxicologie, nu de tratare a apei 😀
Realitatea e ca nu mi-a trecut prin cap sa scriu de ce e limitata concentratia lor in apa. Un studiu relevant despre THM in apa potabila e cel facut de WHO
http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/THM200605.pdf
Salut.
In ce masura este afectat procesul de dezinfectie de prezenta manganului in apa (cam de 3.5 ori cat limita legala – 178 ug/L) si a duritatii mari eg: 21 dH. Din ce stiu clorul oxideaza metalele dizolvate si deci intr-un asemenea caz ar trebui mult mai mult clor in apa corect ?
Totodata, cum trebuie calculata canitatea de clor pentru un put forat daca presupunem ca exista multe ore suficiente ptr contact apa-clor. Am gasit formule pentru fantani care calculau clorul la 0.5 mg/L si apoi inmulteau cu 10.
Pot trimite un buletin de analiza pe email daca doresti sa continui discutia despre asta.
Multumesc.
@Catalin sincer sa fiu, nu stiu cum se calculeaza cantitatea de clor pentru o fantana. La fel, la o astfel de concentratie de Mn, s-ar putea sa nu fie suficienta tratarea cu clor, stiu ca mai aveau si filtre cu carbune activ sau pietris de diferite granulatii.
Multumesc si apreciez raspunsul rapid.
Am o schema mai complexa de tratare a apei dintr-un put cu pompa submersibila care include 3 filtre automate: impuritati, schimb ioni cu rasina mixta (ptr duritate + mangan) si carbune activat. Problema e cu bacteriile. Aici am o lampa UV dar parerea unor specialisti este ca este necesara si clorinarea putului (permanent) si mi s-a recomandat pur si simplu sa arunc pastile de cloramina in put (sau variata profesionista cu pompa dozatoare de clor cu rezervor rezistent la clor ptr timp de contact dar nu sunt dispus sa implementez solutia aceasta). Alternativa ar mai fi sa stau linistit si sa ma bazez doar pe UV.
Am tot facut calcule de necesar de pastile dizolvate. Necunoscuta ar fi la ce intervale si cat avand in vedere ceilalti parametri. Aici cred ca doar incercari succesive cu analiza apei ar putea sa imi spuna ce clor ramane in apa. (Mai e si problema ca rasina mixta a dedurizatorului nu agreaza clor peste 1mg/L deci nici prea mult nu e ok.)
Multam din nou.
Buna ziua ! Va rog din suflet sa ma lamuriti intr.o probleme mai deosebita .s.a folosit din greseala la tratarea a 25 m3 apa 20 l de hipoclorite sodium 5% deoarece aveam legionella .produsul este de la firma ZEP si se numeste Chlor SW 5%. Aceasta apa o folosim in general la bordul navei pt spalat vesela si hainele dar intamplarea a facut ca sa se gateasca vreo 3 zile cu ea chiar la cateva ore de la tratare. Pe eticheta producatorul nu stipuleaza dozajul. Din ce am mai citit pe net se pare ca e enorm de mult clor folosit in tratare ceea ce ma ingrinoreaza. Ceva simptome au fost si anume durere de stomac si diaree.va multumesc anticipat pentru ajutor.
Buna ziua, locuiesc in Dobroiesti, jud Ilfov . De o saptamana am vazut ca punand clor in apa de la robinet , asta si schimba culoarea in maro inchis. Folosesc de mult timp apa in care pun clor pentru a dezinfecta pardoseala avand doi catelusi. Va rog sa mi spuneti din ce cauza si poate sa mi sugerati o solutie. Mentionez ca am instalat si un sistem de filtrare a apei la conďucta ce alimenteaza casa. Multumesc!
@Sanda nu sunt chiar specialist in alimentari cu apa. Culoarea galben-rosie de obicei se datoreaza fierului, deci posibil sa aveti prea mult fier in apa. Filtrele instalate au mai fost curatate/schimbate? Ca nu functioneaza la nesfarsit. Niste analize ale apei ati facut?
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
10 Comments
trebuia sa ne spui si ce apa bei tu ! Din comert sau ai filtre acasa si o potabilizezi mai bine pe cea de la robinet ?
@Vali ce apa beau eu nu se aplica si la Focsani sau la Arad, de-asta mi s-a parut irelevant. Fiecare metoda suplimentara se aplica in functie de problema pe care o ai. De ex., folosesc o cana filtranta la munca, pentru ca apa mai dura ne strica aparatul de cafea.